fbpixel

Search icon
Search
Γιατί είμαι τόσο κουρασμένη όλη την ώρα; Αυτές είναι οι 5 κοινές αιτίες
WELLNESS

Γιατί είμαι τόσο κουρασμένη όλη την ώρα; Αυτές είναι οι 5 κοινές αιτίες

Θυμηθείτε, δεν πρέπει να το αγνοείτε


Αν έχετε βρεθεί ποτέ να αναρωτιέστε «γιατί είμαι τόσο κουρασμένη;», να ξέρετε ότι δεν είστε η μόνη. Φαίνεται ότι όλοι είναι κουρασμένοι - και αυτό είναι απλώς μέρος του να είσαι ενήλικας. Παρόλο που είναι εύκολο να απορρίψετε την κούρασή σας ως «ένα από αυτά τα πράγματα», έρχεται κάποια στιγμή που δεν είναι. 

Όταν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι.

Αυτό ανακάλυψε η ηθοποιός Mindy Cohn πριν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. «Περπατούσα στη γειτονιά μου στο Los Angeles και ξαφνικά κουράστηκα τόσο πολύ», δήλωσε η πρωταγωνίστρια του Facts of Life στο People. «Απλά δεν μπορούσα να συνεχίσω άλλο, οπότε έστειλα μήνυμα στη φίλη μου Helen Hunt και της είπα: «Κάτι δεν πάει καλά με μένα. Χρειάζομαι βοήθεια». Η Cohn είδε τον γιατρό της και τελικά διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού - και η κόπωση ήταν το πρώτο σημαντικό σύμπτωμά της.

Προφανώς δεν πρέπει κάθε εξάντληση να σας κάνει να σκέφτεστε τον καρκίνο, ωστόσο, καλό θα ήταν να κατανοείτε πότε πρέπει να τον επισκεφτείτε. Παρακάτω, αναλύουμε τις πιο συχνές αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κούραση. 

anthony-tran-i-epv9dxg7u-unsplash.jpg

1. Δεν κοιμάστε αρκετά

Αυτός είναι ίσως ο πιο προφανής (και πιο συνηθισμένος) λόγος για τον οποίο νιώθουμε εξαντλημένοι. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 ώρες ή περισσότερες καλής ποιότητας ύπνου. Η λύση; Είναι απλή: κοιμηθείτε περισσότερο. Αλλά φυσικά, αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις. Πρώτον, είναι σημαντικό να εντοπίσετε την αιτία - είτε πρόκειται για άγχος, υπερβολικό χρόνο στην οθόνη ή κακή ποιότητα του ύπνου - και στη συνέχεια μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα ύπνου, μιλήστε με έναν ειδικό.

2. Σας λείπει η ενέργεια

Διαφορετικά από το να αισθάνεστε κουρασμένοι ή νυσταγμένοι, «η κόπωση είναι όταν σας λείπει σοβαρά η ενέργεια», λέει ο William Christopher Winter, Αμερικανός ερευνητής ύπνου και νευρολόγος. Η «φυσιολογική» κόπωση βελτιώνεται όταν ξεκουράζεστε (σκεφτείτε: το χέρι σας κουράζεται αφού κάνετε ένα σωρό κάμψεις δικεφάλου, αλλά νιώθετε καλύτερα 10 λεπτά αργότερα). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κόπωση προέρχεται από το σώμα σας που σας λέει να επιβραδύνετε, και μάλλον πρέπει να το ακούσετε. Όταν όμως σας εμποδίζει τακτικά να κάνετε τα πράγματα που θέλετε, τότε πρόκειται για πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει «δεν μπορώ να τρέξω 38 χλμ επειδή κουράζομαι», αλλά περισσότερο «έχω πρόβλημα να ανεβοκατεβαίνω σκάλες» ή «μια βόλτα από το πάρκινγκ στο γραφείο μου με εξαντλεί». Η λύση; Ξεκουραστείτε. Αποφύγετε τις οθόνες, κρατηθείτε μακριά από κάθε περισπασμό - και απλά ξεκουραστείτε! Αν δεν αισθάνεστε ξανά γεμάτοι ενέργεια μετά την ξεκούραση, αξίζει να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να δείτε αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.

3. Έχετε υποκείμενη πάθηση υγείας

Όταν κάνουμε λόγο για κόπωση, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν μακρύ κατάλογο για το τι θα μπορούσε να την προκαλεί. Αυτός θα περιλαμβάνει την ανεπάρκεια των βιταμινών Β12 ή D, την πολλαπλή σκλήρυνση, τον διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο του Πάρκινσον, για να αναφέρουμε μερικά...

Άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την κόπωση περιλαμβάνουν αναιμία, πρόβλημα θυρεοειδούς ή ακόμη και λευχαιμία - όλα αυτά μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται απίστευτα εξαντλημένοι. Η λύση; Εάν το αίσθημα εξάντλησης εμφανίζεται από το πουθενά ή δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση, τότε είναι που πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Είτε πρόκειται για μια αδιάγνωστη πάθηση, είτε για το αποτέλεσμα παραγόντων του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να χρήζουν κάποιας διόρθωσης, μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει.

elisa-ventur-bmjaxaz6ads-unsplash.jpg

4. Έχετε σοβαρό άγχος

Σίγουρα, πολλές παθήσεις της υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε κόπωση, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το να είσαι σούπερ καταβεβλημένη για μήνες ή να περνάς μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου που χαλάει τον ύπνο σου και τα επίπεδα του στρες. Υπό την επήρεια του στρες, τείνουμε να παράγουμε περισσότερη από την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη είναι πολύ χρήσιμη για την τροφοδότηση της δράσης, αλλά πριν από τον ύπνο, αυξάνει τα επίπεδα διέγερσής μας, σε μια στιγμή που πρέπει να χαλαρώσουμε. Το άγχος μπορεί επομένως να οδηγήσει σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης, όπου ο εγκέφαλος και το σώμα σας είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση από το κανονικό. Μας παίρνει περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούμε και επειδή ο ύπνος είναι πιο ελαφρύς, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουμε από θόρυβο, κίνηση ή αλλαγές στη θερμοκρασία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το άγχος μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας με τρόπους που δεν είναι χρήσιμοι για τον ύπνο, όπως να κάνουμε λιγότερη άσκηση, να βασιζόμαστε στο αλκοόλ για να χαλαρώσουμε ή να δουλεύουμε μέχρι αργά.  Η λύση; Μερικές φορές είναι δυνατόν να αντιμετωπίσετε το άγχος επιλύοντας την πηγή του - για παράδειγμα, μιλώντας με τον διευθυντή σας για τη διαχείριση του φόρτου εργασίας σας.  Σε άλλες περιπτώσεις, δεν είναι πάντα δυνατό να το αποφύγετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως, είναι να μάθετε τα «εργαλεία» για να απενεργοποιήσετε την έκκριση της κορτιζόλης, όπως οι σωστές αναπνοες, η καταγραφή ύπνου ή η yoga. 

zoe-azgxrlaa5z0-unsplash.jpg

5. Το περιβάλλον του ύπνου σας δεν είναι εξαιρετικό

Σύμφωνα με τους sleep expepts, ένα άνετο περιβάλλον ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητά του. Έτσι, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να παραμείνετε κοιμισμένη, μπορεί να οφείλεται στο ότι οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. Ένα τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο που δεν είναι πολύ φωτεινό ή πολύ θορυβώδες είναι το «κλειδί» - το ίδιο και ένα άνετο κρεβάτι! Η λύση; Σκεφτείτε ένα νέο στρώμα αν το κρεβάτι σας είναι άβολο. Ή, αν είναι το φως και ο θόρυβος που σας επηρεάζουν, δοκιμάστε μια μάσκα ματιών ή ωτοασπίδες για να αποκλείσετε τον έξω κόσμο. Μια άλλη κορυφαία συμβουλή; Δοκιμάστε να έχετε ένα πιο κρύο δωμάτιο (αφήστε το παράθυρο ανοιχτό ή πάρτε έναν ανεμιστήρα), καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τη φυσική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που συμβαίνει όταν κοιμόμαστε...