fbpixel

Search icon
Search
Full-body detox: Πώς να ξεμπλοκάρετε το λεμφικό σας σύστημα
WELLNESS

Full-body detox: Πώς να ξεμπλοκάρετε το λεμφικό σας σύστημα

Ένα blocked lymphatic system μπορεί να είναι ο λόγος για τα παραπανίσια κιλά, τους πονοκεφάλους αλλά και τη χρόνια κόπωση που νιώθετε


Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διατηρούμε την υγεία μας στο peak της είναι να κρατάμε τις τοξίνες που δημιουργούνται μέσα μας μακριά. Το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει όργανα και αδένες που έχουν ακριβώς αυτή την ιδιότητα, αποτελώντας  το λεγόμενο 'λεμφικό σύστημα'. 

Το σύστημα αυτό έχει επιρροή στην κυκλοφορία του αίματος αλλά και στη διατήρηση βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι σπάνιες οι φορές που μπλοκάρει και δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό.

Οι ενδείξεις πως το λεμφικό σας σύστημα είναι blocked:

Τα συμπτώματα αρθρίτιδας και δυσκαμψίας κάποιες φορές μαρτυρούν ένα πρόβλημα που αφορά το lymphatic system. Επίσης δερματικές παθήσεις όπως ακμή αλλά και προβλήματα στην πέψη και τη χώνεψη. Έπειτα, σημαντικοί μάρτυρες είναι και οι συχνοί πονοκέφαλοι, οι λοιμώξεις των ιγμορείων και οι ανεξήγητοι τραυματισμοί. Σε περίπτωση, ακόμα, που υποφέρεται από χρόνια κόπωση ή δυσκολία στην απώλεια βάρους - μην καταργήσετε την πιθανότητα να δυσλειτουργούν οι λέμφοι σας.

    Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αυτόματη λειτουργία εκκαθάρισης, χρειάζεται η δική μας συμβολή για να δημιουργηθεί flow που θα οδηγήσει στην εκκένωση των τοξινών. Η συχνή κίνηση του σώματος, ο σωστός ρυθμός αναπνοής και πέψης, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από όσο νομίζεται. 

    Παρακάτω, δείτε τους 10 τρόπους να ξεμπλοκάρετε το λεμφικό σας σύστημα για ολικό body detox. 
    shutterstock-539919946.jpg

    1. Ασκηθείτε

    Η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για ένα υγιές λεμφικό σύστημα. Ξεκινήστε με λιγότερο έντονες προπονήσεις και προσπαθήστε να ενσωματώσετε σιγά-σιγά πιο έντονες ασκήσεις στη ρουτίνα σας. Η πιο τονωτική (και διασκεδαστική) άσκηση για το λεμφικό σύστημα είναι η αναπήδηση σε τραμπολίνο.

    shutterstock-1482443063.jpg

    2. Δοκιμάστε εναλλακτικές θεραπείες

    Το 'lymphatic drainage massage', που έχει γίνει viral τελευταία, περιλαμβάνει τον απαλό χειρισμό συγκεκριμένων περιοχών του σώματος για να βοηθήσει τη λέμφο να μετακινηθεί σε μια περιοχή με λειτουργικά λεμφαγγεία. Επίσης, ο βελονισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να απομακρύνεται τις τοξίνες.

    3. Κάντε ένα hot & cold shower

    Το ζεστό νερό βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ το κρύο νερό τα συρρικνώνει. Αυτό δημιουργεί μια δράση "αντλίας" που εξωθεί τα τοξικά υγρά που έχουν παραμείνει στο σώμα. Αυτή η θεραπεία δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες ή για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

    shutterstock-1986891977.jpg

    4. Δώστε στο 'dry brushing' μια ευκαιρία

    Βουρτσίστε το στεγνό δέρμα σας με κυκλικές κινήσεις για 10 λεπτά χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με φυσική τρίχα και, στη συνέχεια, κάντε ένα ντους. Μπορείτε να συνδυάσετε το στεγνό βούρτσισμα με ζεστό και κρύο ντους για βέλτιστα αποτελέσματα.

    5. Πιείτε πολύ νερό

    Η κατανάλωση νερού μέσα στη μέρα μπορεί να ακούγεται δεδομένη, είναι όμως επαρκής; Ένας πολύ εύκολος τρόπος να υπολογίσετε πόσα λίτρα νερό πρέπει να καταναλώνετε είναι να διαιρέσετε το βάρος σας με τον αριθμό 30. Αν για παράδειγμα, είστε 60 κιλά, δεν πρέπει να πίνετε λιγότερο από δύο λίτρα νερό τη μέρα.

    6. Αποφύγετε τα στενά ρούχα

    Φορώντας υπερβολικά στενά ρούχα, μειώνετε την κυκλοφορία στο λεμφικό σύστημα δημιουργώντας ένα μπλοκάρισμα που με τη σειρά του οδηγεί σε συσσώρευση τοξινών.

    7. Παίρνετε βαθιές αναπνοές

    Η αντλητική δράση της βαθιάς αναπνοής θα βοηθήσει το λεμφικό σύστημα να μεταφέρει τις τοξίνες στο αίμα προτού αποτοξινωθούν από το συκώτι.

    shutterstock-1691774116.jpg

    8. Τρώτε τρόφιμα που προάγουν τη ροή της λέμφου

    Η κατανάλωση ωμών και πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων προάγει ένα υγιές λεμφικό σύστημα. Μερικές από τις καλύτερες, cleansing τροφές είναι φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, καρύδια αλλά και σπόροι chia και λιναρόσπορος. Αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τρόφιμων, το πολύ αλάτι, τη ζάχαρη και τη λακτόζη. 

    Επενδύστε, λοιπόν, στη σωματική σας υγεία δοκιμάζοντας ένα lymphatic detox σήμερα!