fbpixel

Search icon
Search
To κόλπο των 2 λεπτών για να είστε stress-free
PSYCHOLOGY

To κόλπο των 2 λεπτών για να είστε stress-free

Πώς να αντιμετωπίσετε χρόνια προβλήματα άγχους


Το άγχος μπορεί να είναι ένας «σιωπηλός κίνδυνος». Μελέτες έχουν συσχετίσει το χρόνιο στρες με καρδιακά προβλήματα, διαταραχές του ύπνου, υπερκατανάλωση τροφής και κατάθλιψη, μεταξύ άλλων παθήσεων. Μια εντυπωσιακή πρόσφατη έρευνα μάλιστα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που άφηναν τα αρνητικά συναισθήματα να παραμένουν μετά από ακόμη και μικρό άγχος είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα υγείας μια δεκαετία αργότερα, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ήταν σε θέση να το «αφήσουν να περάσει». Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χρόνιες ασθένειες, λειτουργικές βλάβες και δυσκολίες στις καθημερινές εργασίες.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το άγχος δεν είναι καλό για την υγεία μας. Αλλά κάποιοι από εμάς το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο που ξέρουμε - αγνοώντας το. Όπως οι κορυφαίοι αθλητές, δουλεύουμε μέσα από τον πόνο. Καυχιόμαστε ακόμη και γι' αυτό...

«Υπερεκτιμούμε την κουλτούρα της εργασίας και υποτιμούμε την κουλτούρα της χαλάρωσης», λέει η Meredith Sagan, MD, MPH, η οποία διευθύνει ένα ιατρείο ολιστικής ψυχιατρικής στο Los Angeles. «Ξοδεύουμε τόσο πολύ χρόνο για να αναπτύξουμε τον εργασιακό μας μυ, που δεν έχουμε την ισορροπία της ανάπτυξης του μυός της χαλάρωσης.»

motoki-tonn-x00q3rxcyz4-unsplash.jpg

Το πρώτο βήμα για τη μείωση του στρες είναι να αναπτύξετε μεγαλύτερη αυτογνωσία για το δικό σας επίπεδο στρες. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε μια χρόνια κατάσταση στρες», λέει η Sagan, «που δεν ξέρουν καν ότι είναι στρεσαρισμένοι. Μετά προσπαθούν να κάνουν διακοπές και δεν μπορούν να ηρεμήσουν.» Έχοντας επίγνωση του άγχους σας ενώ αυτό συμβαίνει, μπορείτε να λάβετε άμεσα μέτρα για να ηρεμήσετε το μυαλό. Και δεν απαιτείται ούτε μια ώρα yoga σκεφτείτε.

Παρακάτω θα βρείτε 6 πράγματα που μπορείτε να κάνετε και μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το άγχος σας σε λιγότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζεται για να γράψετε ένα e-mail στο αφεντικό σας.

1. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας: Υπάρχει λόγος που οι πρακτικές του διαλογισμού και της yoga δίνουν τεράστια έμφαση στον έλεγχο της αναπνοής σας. Η βαθιά, σκόπιμη αναπνοή επιτρέπει στο σώμα σας να χαλαρώσει και να εισέλθει σε κατάσταση ηρεμίας. Σε μια μελέτη του 2017 που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford εντόπισε μια ομάδα νευρώνων που συνδέουν την αναπνοή με τη χαλάρωση, την προσοχή, τον ενθουσιασμό και το άγχος.

Η Catherine Petit Wu, προπονήτρια στελεχών στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στη συνεργασία με άτομα με υψηλές επιδόσεις, προσέφερε αυτήν τη συμβουλή για άσκηση αναπνοής με την κοιλιά, γνωστή ως "5-5-7". Καθίστε με τα πόδια σας στο πάτωμα, σε μια άνετη θέση. Εισπνεύστε για μια μέτρηση 5. Κρατήστε την αναπνοή σας για 5. Εκπνεύστε για 7. Κάντε το αυτό 10 φορές. Παρατηρήστε την κίνηση της κοιλιάς σας και τον αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται από τη μύτη σας. Χαλαρώστε το σαγόνι σας, τους ώμους σας και άλλα σφιγμένα μέρη του σώματός σας.

2. Πείτε ένα γεια σε έναν φίλο: Στείλτε ένα γρήγορο μήνυμα σε έναν παλιό φίλο που έχετε καιρό να δείτε. Αφήστε ένα σχόλιο στη σελίδα του στο Facebook ή στο Instagram. Συζητήστε με έναν συνάδελφο που περνάει από το γραφείο σας. «Η δημιουργία κοινωνικών συνδέσεων είναι πολύ σημαντική για την ανακούφιση από το άγχος», λέει η Alice Boyes, PhD, πρώην κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου "The Anxiety Toolkit". «Αυτό που κάνεις είναι να σηματοδοτείς στον εγκέφαλό σου ότι είσαι ασφαλής. Η οικοδόμηση και η διατήρηση σχέσεων μας βοηθά να νιώθουμε έτσι. Με το να πλησιάζεις σε κάποιον, βγαίνεις από το προσωπικό σου δράμα.» 

max-van-den-oetelaar-buymym3rq3u-unsplash.jpg

3. Επικεντρωθείτε στα πόδια σας: Ξεκινήστε δίνοντας όλη σας την προσοχή στα κάτω άκρα σας. Τεντώστε τα πόδια σας και κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Στη συνέχεια, κυρτώστε τα προς τα κάτω, σφίξτε τα πόδια σας όσο πιο πολύ σας βολεύει και κρατήστε τα έτσι για μερικά δευτερόλεπτα. Τώρα πάρτε μια βαθιά ανάσα, εκπνεύστε και αφήστε την, δημιουργώντας μια αίσθηση χώρου. Μελέτες δείχνουν ότι τέτοιες τεχνικές προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης και διαφραγματικής αναπνοής μπορούν να είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο του στρες.

4. Εξισορροπήστε τις σκέψεις σας: Όταν νιώθουμε άγχος για μια μεγάλη συνάντηση ή μια επικείμενη προθεσμία, η τάση είναι να εστιάζουμε στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Αποφύγετε αυτή τη συνήθεια, μαθαίνοντας να διακρίνετε μεταξύ του άγχους που βασίζεται σε πεποιθήσεις και του άγχους που βασίζεται σε γεγονότα, λέει η Penny B. Donnenfeld, PhD, ψυχολόγος στο Manhattan, η οποία ειδικεύεται στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. «Θέλετε να μετατρέψετε την μη παραγωγική ανησυχία σε παραγωγική ανησυχία», λέει η Donnenfeld.

anton-shuvalov-iujttz6-gem-unsplash.jpg

5. Δοκιμάστε τις mini mental vacation: Αφιερώστε μια στιγμή για να μεταφερθείτε σε ένα πραγματικά υπέροχο μέρος, αλλά μόνο στο μυαλό σας. Να είστε όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένοι στη φαντασία σας. Σκεφτείτε τι βλέπετε, τι αγγίζετε, τι ακούτε, τι δοκιμάζετε και τι μυρίζετε. Έτσι, αν ονειρεύεστε ότι βρίσκεστε στην παραλία του Bali, μπορείτε να φανταστείτε να μυρίζετε τον αλμυρό αέρα και να αισθάνεστε τον ήλιο στο πρόσωπό σας. «Μόλις αρχίσετε να φαντάζεστε ότι βρίσκεστε σε μια πιο ήρεμη κατάσταση, το σώμα σας θα ανταποκριθεί», λέει η Donnenfeld. «Οι μύες σας θα χαλαρώσουν, ο καρδιακός σας ρυθμός θα πέσει και οι ορμόνες του στρες στο αίμα σας θα μειωθούν.»

6. Κάντε ένα διάλειμμα με χιούμορ: Διαβάστε κάτι που σας κάνει να γελάτε. Στείλτε σε έναν φίλο σας ένα παιχνιδιάρικο μήνυμα. Παρακολουθήστε ένα βίντεο με γάτες στο διαδίκτυο. Γι' αυτό δεν εφευρέθηκε το Διαδίκτυο άλλωστε; Η ιδέα είναι να δώσετε μια πολύ γρήγορη ώθηση θετικού συναισθήματος πάντα βοηθάει. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η συνήθεια να γελάτε προάγει την υγιή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και αυξάνει την απελευθέρωση ενδορφινών, των χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλο!