Όταν δεν αισθάνεστε καλά, το να παραλείψετε την προπόνησή σας μοιάζει εντελώς φυσιολογικό και σύνηθες. Υπάρχουν μέρες που δεν αισθάνεστε στα καλύτερά σας, αλλά τα συμπτώματά σας δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Τι κάνετε, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση; Αρχικά μην ξεχνάτε πως η ήπια κίνηση μπορεί πραγματικά να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανάλογα με το πόσο άρρωστες είστε. Έτσι, αν σας αρέσει να κινείτε το σώμα σας ενώ αντιμετωπίζετε μια ρινική καταρροή ή έναν ήπιο πονοκέφαλο, υπάρχουν τρόποι να ενσωματώσετε λίγη γυμναστική στη μέρα σας.
Παρακάτω, μάθετε όλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αν είστε άρρωστοι και σκέφτεστε αν θα παραλείψετε τη γυμναστική σας...
Πώς επηρεάζει μια αδιαθεσία ή το κοινό κρυολόγημα την ικανότητα σας να ασκείστε;
Το κρυολόγημα μπορεί να συνοδεύεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και όλα επηρεάζουν διαφορετικά την ικανότητά σας να ασκείστε. Ωστόσο, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Όταν έχετε κρυολόγημα, το σώμα σας προσπαθεί να το καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη μυϊκή δύναμη και αντοχή, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξαντλημένοι πολύ νωρίτερα σε μια προπόνηση από ό,τι θα αισθανόσασταν κανονικά.
Βοηθάει η γυμναστική στην καταπολέμηση του κρυολογήματος;
Η ελαφριά άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν υπάρχουν έρευνες που να λένε ότι η άσκηση ενώ έχετε κρυολόγημα μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος.
Έχετε κατά νου, όμως, ότι αν το παρακάνετε όταν έχετε κολλήσει μια γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα μπορεί στην πραγματικότητα να κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Η υπερβολικά σκληρή άσκηση όταν είστε άρρωστοι μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναρρώσετε.
Πώς, τελικά, θα κρίνετε αν είστε σε θέση να γυμναστείτε;
Αν είστε κρυωμένοι και θέλετε να ασκηθείτε, ακολουθήστε τον "κανόνα του λαιμού". Αν όλα τα συμπτώματά σας είναι πάνω από τον λαιμό, είστε ασφαλείς για να γυμναστείτε. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, μπορείτε να γυμναστείτε με αυτά τα συμπτώματα: ρινική καταρροή και πονόλαιμο. Μην ασκείστε αν έχετε βήχα, δύσπνοια, πόνους στο σώμα, πυρετό.
Γενικά συστήνεται να επιλέγετε ελαφριά άσκηση, χωρίς ιδιαίτερα βάρη ή cardio. Ίσως η καλύτερη επιλογή θα ήταν να βγείτε έξω, να κάνετε ένα περίπατο χαμηλής έντασης στη λιακάδα που σίγουρα θα διευκολύνει την υγιή ροή του αίματος σε όλο το σώμα και να σας επιτρέψει να απορροφήσετε λίγη βιταμίνη D η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Φυσικά, αν αρχίσετε να αισθάνεστε χειρότερα, διακόψτε την άσκηση για λίγες μέρες.
Οι καλύτερες προπονήσεις που μπορείτε να κάνετε όσο είστε αδιάθετη
- Περπάτημα
- Πιλάτες
- Ποδήλατο γυμναστικής
- Ελλειπτικό
- Ελαφριά προπόνηση αντίστασης
Αντιθέτως, αποφύγετε το γρήγορο τρέξιμο, τις προπονήσεις HIIT και τα βάρη.
Πότε μπορείτε να επιστρέψετε στη ρουτίνα σας;
Το χρονοδιάγραμμα της επαναφοράς σας στην προπόνηση εξαρτάται σίγουρα από τα συμπτώματά σας. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε τρεις έως πέντε ημέρες μετά την ανάρρωση για μια πιο σοβαρή ασθένεια. Για όσους βιώνουν μια ήπια περίπτωση, ο χρόνος ανάκαμψης είναι ταχύτερος, ειδικά αν αφιερώσετε χρόνο για να ξεκουραστείτε όσο είστε άρρωστοι.
Το να ακούτε το σώμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε πότε είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στην κανονική σας προπόνηση. Συχνά, ακόμη και αν αισθάνεστε ότι έχετε καλά επίπεδα ενέργειας, το σώμα σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να επανέλθει στο ίδιο επίπεδο απόδοσης που είχατε πριν.
Φυσικά, το προτιμότερο είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν δεν είστε σίγουρη - και μην ξεχνάτε να προστατεύετε τις ευπαθείς ομάδες, μένοντας σπίτι, επιλέγοντας ένα at-home workout!