Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύπλοκο, καθώς απασχολεί πολλά και διαφορετικά μέρη του σώματος, που λειτουργούν «συνεργατικά» θα λέγαμε μεταξύ τους. Βρίσκεται σε υπηρεσία 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο και δεν είναι καθόλου περίεργο που μπορεί να καταπονηθεί ανά καιρούς, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες ή κατά την περίοδο μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, όπως αυτήν που διανύουμε. Αντί να περιμένουμε λοιπόν την πρώτη κρούση για το ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι καλύτερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα που θα δώσουν το κατάλληλο boost στο ανοσοποιητικό μας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Παρακάτω, σας δείχνουμε τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να «προστατευτείτε» από το πρωί έως το βράδυ!
At the morning
Πιείτε νερό με λεμόνι
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί είναι να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι. Όχι μόνο βοηθά στην ενυδάτωση, αλλά έχει επίσης θετική επίδραση στην πέψη, προετοιμάζοντας το σώμα να λάβει και να χωνέψει σωστά την τροφή. Επιπλέον, αποτελεί έναν απλό τρόπο για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C -ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το νερό με λεμόνι έχει επίσης μια μακρά παράδοση στην Παραδοσιακή Κινέζικη και Αγιουρβεδική Ιατρική, καθώς θεωρείται ότι βοηθά στον συνολικό καθαρισμό και την αποτοξίνωση.
Midday
Δώστε πολύχρωμη όψη στο μεσημεριανό σας γεύμα
Τα μεσημεριανά γεύματα πολλών ανθρώπων στερούνται πολλών θρεπτικών συστατικών. Οι διαφορετικές χρωματικές χρωστικές σε φρούτα και λαχανικά υποδεικνύουν στην πραγματικότητα τα διαφορετικά οφέλη για την υγεία που διαθέτουν. Για παράδειγμα, τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο (ο προδρομικός δείκτης της βιταμίνης Α), ενώ οι μοβ ποικιλίες περιέχουν προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται μια ποικιλία διαφορετικών θρεπτικών συστατικών για να παραμείνει υγιές, τρώγοντας κάθε μέρα ένα lunch που στην όψη θυμίζει ουράνιο τόξο είναι σημαντικό. Ανταλλάξτε λοιπόν τα μπεζ sandwiches με μια φρέσκια colorful σαλάτα με καλής ποιότητας πρωτεΐνη.
Επιχειρήστε να κάνετε μια βόλτα
Είναι εύκολο να αποκτήσετε την κακή συνήθεια να απολαμβάνετε το μεσημεριανό σας γεύμα μπροστά στον υπολογιστή του γραφείου σας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο κακό για την πέψη, αλλά και για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το να βγείτε έξω, κάνοντας μια βόλτα κατά τη διάρκεια του lunch break σας φέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D (άλλη μια σημαντική θρεπτική ουσία για το ανοσοποιητικό σύστημα) και, εάν έχετε πρόσβαση σε κάποιον χώρο με πράσινο στη φύση, τότε εκθέτεστε σε μια ευρύτερη ποικιλία ωφέλιμων μικροοργανισμών από το περιβάλλον που θα σας κάνει ακόμα πιο δυνατούς.
At the afternoon
Καταναλώστε ένα snack πλούσιο σε πρωτεΐνη
Πολλοί άνθρωποι μετά το μεσημεριανό τους ταλαιπωρούνται από λιγούρες για κάτι γλυκό. Έτσι λοιπόν, καλό θα ήταν να φροντίσετε να έχετε πάντα σας ένα sncak πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αυτή, όχι μόνο βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τις κρίσεις ενέργειας, αλλά παρέχει επίσης τα δομικά στοιχεία για πολλά από τα ανοσοποιητικά κύτταρα του σώματος. Ανάλατοι ξηροί καρποί, βραστά αυγά, βρώμη με καπνιστό σολομό ή σκουμπρί, λαχανικά με χούμους και πουτίγκα chia αποτελούν όλα ιδανικές επιλογές.
Ακολουθήστε κάποιο είδος γυμναστικής μετά τη δουλειά
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι πιο πιθανό να φτάσουν στο γυμναστήριο ή σε ένα μάθημα yoga αν το προγραμματίσουν κατευθείαν μετά από τη δουλειά τους (ώστε να μην παρασυρθούν από το να μείνουν στο σπίτι). Η συνεπής και ισορροπημένη άσκηση έχει αποδειχθεί ότι επιδρά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ότι έχει θετικό αντίκτυπο στο μικροβίωμα του εντέρου σε ορισμένα άτομα. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε σε κάποιο online class της γυμναστικής που σας ευχαριστεί ή να κατεβάσετε κάποιο fit app για να ακολουθήσετε το πρόγραμμά του μόνοι στο σπίτι.
Evening
Καταναλώστε το βραδινό σας νωρίς
Η αποφυγή της κατανάλωσης φαγητού πολύ αργά τη νύχτα θεωρείται ότι έχει μια σειρά από οφέλη όσον αφορά την πέψη και την ποιότητα του ύπνου. Επιπλέον, μια παρατεταμένη ολονύκτια νηστεία 12-16 ωρών (γνωστή και ως Διαλειμματική Νηστεία) μπορεί επίσης να οφελήσει την υγεία. Για παράδειγμα, η Διαλειμματική Νηστεία έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την αυτοφαγία, τη διαδικασία με την οποία το σώμα διασπά τα παλιά κύτταρα (συμπεριλαμβανομένων των παλαιών κυττάρων του ανοσοποιητικού), έτσι ώστε τα συστατικά να μπορούν να ανακυκλωθούν σε νέα. Με αυτόν τον τρόπο, η νηστεία θεωρείται ότι «καθαρίζει» τα κύτταρα από κατεστραμμένα μόρια και οργανίδια. Εάν έχετε την τάση να εργάζεστε μέχρι αργά, προτείνεται να μαγειρεύετε μικρά γεύματα που μπορούν γρήγορα να ζεσταθούν και να καταναλωθούν με το που επιστρέψετε στο σπίτι, χωρίς να καθυστερήσετε την ώρα του βραδινού.
Μην αργήσετε να πέσετε για ύπνο
Ο ύπνος και το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέονται στενά. Οι παρατεταμένες περίοδοι μη επαρκούς ύπνου είναι πιθανό να έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η κανονική ώρα ύπνου και η αποφυγή του επιβλαβούς blue light από τις ηλεκτρονικές συσκευές για τουλάχιστον μία ώρα πριν να πέσετε στο κρεβάτι σας, βοηθά στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και στην παραγωγή μελατονίνης -της γνωστής ορμόνη του ύπνου. Το να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο σε αλάτι μαγνησίου και ή να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο είναι επίσης ικανά να σας κάνουν να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.