fbpixel

Search icon
Search
FACE & BODY

Αντηλιακό: Τα 6 πιο σημαντικά και κοινά λάθη που κάνετε

Προστατέψτε αποτελεσματικά την επιδερμίδα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου


Αντηλιακό: Τα 6 πιο σημαντικά και κοινά λάθη που κάνετε

Το γνωρίζουμε και το γνωρίζετε: Δεν υπάρχει πάντα ο απόλυτος ενθουσαισμός όταν εφαρμόζουμε το αντηλιακό. Παρόλα αυτά, όταν σκεφτόμαστε τα οφέλη που παρέχει, η διαδικασία μετατρέπεται από μια υποχρεωτική δουλειά σε μια σκόπιμη επιλογή. Άλλωστε, καμία δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις βλαβερές συνέπειες όπως ο καρκίνος του δέρματος, η εμφάνιση των ελεύθερων ριζών και μακροπρόθεσμα οι ρυτίδες. 

Για να κάνουμε λίγο πιο αποτελεσματική την καθημερινή τελετουργία, συγκεντρώσαμε τα 8 πιο κοινά λάθη που κάνουμε στην κατά τη χρήση τους.

this-clean-skincare-brand-launched-a-new-mineral-sunscreen-and-its-game-changing.jpg


1. Δεν τοποθετούμε αρκετό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το 1/4 της απαιτούμενης ποσότητας αντηλιακού ώστε να φτάσουν την προστασία που αναγράφεται στο μπουκάλι. Για παράδειγμα η "υποεφαρμογή" ενός SPF 15 σημαίνει ότι λαμβάνουμε στην πραγματικότητα τα οφέλη ενός αντηλιακού με SPF 8. Για να διασφαλίσουμε τη σωστή ποσότητα, πρέπει να μετρήσουμε όσο περίπου χωράει στην παλάμη του χεριού μας για ολόκληρο το σώμα. 

2. Δεν το ανανεώνουμε συχνά

Κάθε αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται ξανά. Ανεξάρτητα από το SPF - 15 ή 50 - όλες οι φόρμουλες υποβαθμίζονται σημαντικά μετά από δύο ώρες στον ήλιο ή και νωρίτερα εάν έχουμε έρθει σε επαφή με το νερό ή εάν έχουμε ιδρώσει αρκετά. Ωστόσο, μην πιστεύετε ότι η ανανέωση είναι σημαντικό μόνο όταν περνάμε τη μέρα στην παραλία. Είναι ανάγκη να ανανεώνουμε το αντηλιακό ακόμη και όταν οδηγούμε ή όταν απλώς κάνουμε μια βόλτα στην πόλη. 

face-1-Gv5lj.jpg

3. Προσέχουμε μόνο το SPF

Εάν η λέξεις "ευρέως φάσματος" δεν υπάρχουν στο μπουκάλι, τότε πιθανότατα δεν λαμβάνουμε προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB -που καίνε και προκαλούν καρκίνο του δέρματος- όσο και από τις ακτίνες UVA -που διεισδύουν πιο βαθιά, προκαλούν καρκίνο και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Έτσι, αν και τα περισσότερα αντηλιακά είναι ευραίως φάσματος, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ενυδατικές κρέμες ή το μακιγιάζ με SPF. 

4. Πιστεύουμε πως όλες οι φόρμουλες εξισώνονται

Η ποσότητα που είναι ιδανική και πρέπει να χωράει σε ένα ποτήρι από σφηνάκι αναφέρεται μόνο στις λοσιόν. Τα αντηλιακά που είναι σε stick ή σε μορφή spray απαιτούν διαφορετικές αναλογίες και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμόζουμε δύο στρώσεις για να είμαστε απόλυτα καλυμμένοι. 

face-sun.jpg

5. Δεν τηρούμε το σωστό χρόνο

Τα περισσότερα χημικά αντηλιακά πρέπει να εφαρμοστούν περίπου 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο. Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται ώστε να ενεργοποιηθούν τα συστατικά τους και να αρχίσουν να απορροφούν τις ακτίνες UV. Αντίθετα, τα φυσικά αντηλιακά, με συστατικά όπως το οξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, λειτουργούν κατευθείαν από τη φιάλη, επειδή εμποδίζουν κυριολεκτικά τις ακτίνες UV, αντί να τις απορροφούν, οπότε υπάρχει μια ελάχιστη περίοδος ενεργοποίησης.

6. Ποντάρουμε στο σκούρο χρώμα

Για να γίνει κατανοητό με απλά λόγια, κάποιος με πολύ σκούρο δέρμα μπορεί να έχει φυσικό SPF μεταξύ 5 και 8.  Ωστόσο, παρόλο που η επιπλέον μελανίνη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καψίματος ενός ατόμου, δεν το προστατεύει από τις ακτίνες UVA ή από τον καρκίνο του δέρματος που αυτές μπορούν να προκαλέσουν. Σε αυτό οφείλουμε να προσθέσουμε πως δε γίνεται προφανής και ο δείκτης εγκαυμάτων λόγω του ότι πρακτικά δεν φαίνεται. Έτσι, όποιο και αν είναι το χρώματα του δέρματος μας, οφείλουμε να προστατευόμαστε καθημερινά. 

1

New in

Light Fluid Protection, Nuxe SEE MORE

2

Different formula

Clear Sincere Stick SPF 50+, Shiseido, Sephora BUY ME

3

Water power

HYALU B5 AQUAGEL SPF30, La Roche-Posay, Attica BUY ME

4

Vegan composition

Invisible Natural Protection SPF30, Grown Alchemist, Hondos Center BUY ME

5

Aegean lover

Sunscreen Face + Eyes Cream-Gel, Korres, Attica BUY ME

6

Stem-cell technology

Sun protective Stem Cells Cream, Tzimas BUY ME

7

Age defentant

Sunissime Anti-Age Global, Lierac, SEE MORE

8

Oil treatment

Sun Beauty Satin Dry Oil SPF30, Lancaster, Hondos Center BUY ME

9

With colour

Futurist Hydra Rescue Moisturizing Makeup SPF45, Estee Lauder, Sephora BUY ME

10

SolarSmart+ technology

Face Cream SPF50, Clinique, Sephora BUY ME

11

Glowing tan

Capital Soleil Luminosidad, Vichy SEE MORE

12

SPF30

Bee Sun Safe Ultra Light, Apivita, Attica BUY ME