Σήμερα, η ανάγκη να στραφούμε όλοι μας προς ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Είναι λογικό, να μη μπορείτε ν' αλλάξετε όλες σας τις συνήθειες μέσα σε μία μέρα ή μέσα σε μία εβδομάδα. Αρκούν μικρά και εύκολα swaps, τα οποία σε βάθος χρόνου μειώνουν το ατομικό μας footprint. Έχουμε μιλήσει ήδη για sustainable αλλαγές που έχετε τη δυνατότητα να εφαρμόσετε στα πρώτα βήματα στο eco-friendly ταξίδι σας. Παρακάτω, θα δείτε εύκολα και οικονομικά swaps που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο. Είμαστε σίγουροι άλλωστε, ότι περνάτε κι εσείς σχεδόν την μισή μέρα στον εργασιακό σας χώρο. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να γίνετε sustainable και στην δουλειά σας, με τις παρακάτω 7 μικρές αλλαγές.
Enjoy!
1. Μπουκάλι
Νερό, νερό και πάλι νερό. Είναι τόσο σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κάνει καλό στην υγεία, στο δέρμα, στα μαλλιά, στην κυτταρίτιδα και προλαμβάνει την αφυδάτωση. Σχεδόν σε όλα τα γραφεία υπάρχουν ψύκτες νερού. Αυτό που θα αλλάξετε είναι το εξής: Αντί να γεμίζετε αυτά τα αντιαισθητικά και τόσο επιβλαβή για το περιβάλλον, πλαστικά διάφανα ποτηράκια, θα γεμίζετε το δικό σας κομψό και οικολογικό μπουκάλι. Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Μπορείτε να βρείτε σε ό,τι χρώμα, μέγεθος και σχέδιο θέλετε. Εγώ προτιμώ μεγάλα, μεταλλικά θερμός. Το έχεις πάντα δίπλα σου και σου υπενθυμίζει να πίνεις νερό. Το μέγεθός του είναι η ποσότητα που πρέπει να πιεις. Και το καλύτερο, κρατάει παγωμένο το νερό έως 8 ώρες. Βολεύει για να κρατάει κρύο τον καφέ και το matcha σας τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και το τσάι σας ζεστό τον χειμώνα. Πολύ σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι το να αγοράζουμε συνέχεια οικολογικά μπουκάλια και να καταλήξουμε να έχουμε ένα ράφι, δεν είναι sustainable. Καταλαβαίνω πόσο ελκυστικά είναι λόγω της τεράστιας ποικιλίας τους. Κάντε την έρευνα αγοράς σας πρώτα και επιλέξτε το αγαπημένο σας.
2. Τάπερ
Αν ακούτε το στομάχι σας να παραπονιέται, δεν θα μπορείτε να αποδώσετε στην δουλειά σας. Τι καλύτερο από το να έχετε μαζί σας το γεύμα σας, το οποίο έχετε ετοιμάσει εσείς με φρέσκα υλικά; Το swap εδώ, αφορά το δοχείο φαγητού. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αγοράσετε ταπεράκια, προτιμήστε είτε γυάλινα, είτε μεταλλικά, είτε από ανοξείδωτο ατσάλι. Θα σας κρατήσουν πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τα πλαστικά. Τονίζω και εδώ ότι η λογική του zero waste δεν πρέπει να σας ωθεί να πετάτε ότι πλαστικό έχετε, ακόμα και αν το έχετε χρησιμοποιήσει μία φορά, για να πάρετε οικολογικές εναλλακτικές. Αντίθετα, αφού έχετε κάνει ήδη μια τέτοια αγορά, αξιοποιήστε την όσο περισσότερο μπορείτε και την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αγοράσετε, έχετε στο νου σας να επιλέξετε κάτι που να εξυπηρετεί την ανάγκη σας και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Αν πάλι χρειαστεί να παραγγείλετε από έξω, προτιμήστε εστιατόρια με χάρτινες σακούλες, βιοδιασπώμενα ή κομποστοποιήσιμα food containers.
3. Μαχαιροπίρουνα
Μιας και μιλάμε για φαγητό, άλλη μια βιώσιμη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι τα μαχαιροπίρουνα. Ειδικά τώρα, λόγω της πανδημίας, πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τα πιρούνια της κοινής κουζίνας στην εργασία τους. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι λύση τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα οποία είναι και μέσα σε πλαστικό σακουλάκι. Μπορείτε να βρείτε οικονομικά σετ, με πιρούνι, μαχαίρι και κουτάλι από ξύλο ή από bamboo. Μάλιστα είναι και πολύ πρακτικά. Μπορείτε να βρείτε ξύλινα σετ σε χάρτινες συσκευασίες, ώστε να τα έχετε πάντα μέσα στην τσάντα σας. Εγώ λατρεύω τα σετ από bamboo, τα οποία έρχονται μέσα σε ένα πανέμορφο πουγκί και συνήθως περιέχει και bamboo καλαμάκι μαζί με το ειδικό βουρτσάκι για να το καθαρίζετε. Στην περίπτωση του delivery, μπορείτε να ενημερώνετε το κατάστημα να μην σας βάζει πλαστικό μαχαιροπίρουνο.
4. Στυλό
Οι επιλογές που έχετε και εδώ είναι αρκετές. Μπορείτε να επιλέξετε ξύλινα ή refillable στυλό. Αυτό που σας προτείνω όμως, είναι αυτό από ανακυκλωμένο χαρτί. Μπορείτε να βρείτε τέτοια, τα οποία μόλις εξαντληθούν, τα φυτεύετε στο έδαφος και γιατί όχι να αποκτήσετε έτσι το δικό σας δενδρύλλιο. Υπάρχει τοποθετημένος ένας σπόρος στο κάτω μέρος της πένας. Οπότε με μια αγορά, μειώνετε τα πλαστικά απορρίμματά σας και φυτεύετε ένα δεντράκι.
5. Μολυβοθήκη
Έχουμε μιλήσει για τα πέντε R της βιωσιμότητας (Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle). Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα σταθούμε στο Repurpose. Αυτό που κάνω, λοιπόν, εγώ και θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι το εξής. Αντί να αγοράζω μολυβοθήκες και να τις αλλάζω κάθε τρεις και λίγο, τις αντικαθιστώ με κάτι που έχω ήδη για άλλη χρήση. Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχετε γυάλινα δοχεία και μικρά βάζα, είτε από κάποιο scrub σώματος, μαρμελάδα ή από κεριά. Αντί να τα πετάξετε την επόμενη φορά, επαναχρησιμοποιήστε τα και δώστε τους δεύτερη ζωή είτε για να αποθηκεύσετε καλλυντικά και πινέλα. Όπως έχετε καταλάβει, μας αρέσει να συνδυάζουμε την βιωσιμότητα με την όμορφη αισθητική. Tip: Πολλές φορές έχουν ετικέτες πάνω τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα μουλιάσετε σε χλιαρό νερό και να το τρίψετε μαλακά, με ένα κομμάτι χαρτί και λίγη μαγειρική σόδα. Μπορείτε να την διακοσμήσετε ή και να την βάψετε όπως θέλετε και η δική σας, μοναδική μολυβοθήκη είναι έτοιμη. Να είστε σίγουροι ότι όλοι οι συνάδελφοί σας, θα σας ρωτάνε από πού την πήρατε!
6. Βούρτσα
Αυτό το swap αφορά κυρίως τα πολυάσχολα κορίτσια και αγόρια μας. Μετά από πολλές ώρες στο γραφείο, δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα από ένα after work ποτήρι κρασί με την κολλητή. Τι γίνεται όμως όταν το μαλλί δεν είναι χτενισμένο και έχουμε ανάγκη από μια βούρτσα asap. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, προτιμήστε ξύλινες βούρτσες, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και δεν σπάνε την τρίχα.
7. Μηχανή Αναζήτησης
Τι θα λέγατε αν μπορούσατε με κάθε αναζήτηση που κάνετε, να βοηθάτε και τον πλανήτη; Και όμως γίνεται. Χρησιμοποιήστε την μηχανή αναζήτησης Ecosia και φυτέψτε δέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο, πανεύκολα από την άνεση του γραφείου σας. Για κάθε αναζήτηση που κάνετε, εκείνοι φυτεύουν δέντρα από την Κολομβία και την Τανζανία, μέχρι την Ισπανία και το Περού. Πιο συγκεκριμένα, στην Αιθιοπία συνεργάζονται με το "Green Ethiopia" και αναδασώνουν πλαγιές ακόμα και με fruit trees. Έτσι δοκιμάζουν αν μπορεί να καλλιεργηθεί ασφαλές φαγητό. Στην Uganda, συνεργάζονται με το "Jane Goodall Institute", φυτεύουν δέντρα αλλά όχι τυχαία. Το κάνουν με μελετημένο τρόπο, ώστε να δημιουργούν διαδρόμους στο δάσος για τους χιμπατζήδες.
Good to know
Τέλος, μην ξεχνάτε την σωστή ανακύκλωση. Σε όλα τα γραφεία υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και μπαταριών. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια πρέπει να τα αφαιρούμε πριν τα πετάμε στην ανακύκλωση. Έρευνα του Beach Environmental Awareness Campaign Hawaii, B.E.A.C.H., έδειξε ότι το πιο σύνηθες αντικείμενο που πετιέται, μετά από τα αποτσίγαρα, είναι τα πλαστικά καπάκια και είναι ανάμεσα στα 10 πιο συχνά αντικείμενα που βρίσκονται στα σκουπίδια παραλιών. Δεν πρέπει να τα πετάμε στην ανακύκλωση μαζί με τα πλαστικά μπουκάλια, καθώς μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη την παρτίδα της ανακύκλωσης. Λόγω της διαφορετικής υφής του πλαστικού τους, δεν λιώνουν στην ίδια θερμοκρασία. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Να μαζεύουμε όλα τα πλαστικά καπάκια μας και να τα πηγαίνουμε στην δουλειά, όπου μαζεύουν καπάκια για καλό σκοπό. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση τους για την δημιουργία αναπηρικών αμαξιδίων. Κάθε 1 τόνος καπάκια αντιστοιχεί σε 1 αμαξίδιο.