fbpixel

Search icon
Search
Mικρές & εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε ένα βιώσιμο lifestyle
ECO GLOW

Mικρές & εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητα που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε ένα βιώσιμο lifestyle

Ακολουθήστε τες και κάντε τη διαφορά


Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε, πλέον, ενημερωμένοι για τη σημασία της βιωσιμότητας, της κοινωνικής υπευθυνότητας και του zero waste. Όμως δεν ξέρουμε πώς να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και από που να αρχίσουμε. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι η στροφή σε ένα sustainable lifestyle είναι ακριβή και δύσκολη. Εύκολα ξεχνάμε το impact που έχουμε στο περιβάλλον λόγω των γρήγορων ρυθμών και της πίεσης της καθημερινότητας.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε πολύ εύκολους και οικονομικούς τρόπους για να αντικαταστήσετε τις unsustainable συνήθειές σας. Μικρά βηματάκια κάθε φορά, τα οποία σε βάθος χρόνου, κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Και πάντα οφείλουμε να έχουμε στο μυαλό μας τα 5R, δηλαδή τα 5 βασικά σημεία της βιωσιμότητας: Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle. Απορρίψτε ό,τι δε χρειάζεστε. Περιορίστε την αγορά και κατανάλωση περιττών κι επιβλαβών αντικειμένων. Επιλέξτε reusable προϊόντα και όχι μιας χρήσης. Επαναχρησιμοποιήστε πράγματα που είχατε για άλλη χρήση και ξαναδώστε τους ζωή. Τέλος, ανακυκλώστε σωστά

Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τα Sustainable Swaps-101 που μπορείτε να υιοθετήσετε από σήμερα κιόλας. Enjoy!

Πλαστικές μεμβράνες & σακουλάκια

1.png

Αντικαταστήστε τις πλαστικές μεμβράνες με βάση το πετρέλαιο, το αλουμινόχαρτο και τα νάιλον σακουλάκια μια για πάντα! Με τι; Με τα κερομάντηλα! Τυλίγετε τα τρόφιμά σας υγιεινά και με ασφάλεια, ενώ μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε πολλές φορές χωρίς να παράγετε καθημερινά απορρίμματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αραιώσετε λίγο υγρό πιάτων με νερό και να τα σκουπίσετε απαλά με ένα υφασμάτινο πανάκι. Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε το χαρτί κουζίνας και τις χαρτοπετσέτες. Είναι αντι-οικολογικό, τεχνητά λευκασμένο και χημικά επεξεργασμένο υλικό, δεν ξαναγίνεται πολτός, καλό θα είναι να τα βγάλετε από τη ζωή σας αντικαθιστώντας τα άμεσα με πανιά που πλένονται.

    Καθώς τα κερομάντηλα παράγονται από οργανικό βαμβακερό ύφασμα κι είναι επικαλυμμένα με μείγμα από γνήσιο κερί μέλισσας, οργανικό λάδι jojoba και ρητίνη δέντρου, μπορείτε να είστε πάντα σίγουροι ότι συντηρείτε το φαγητό σας φρέσκο με τον πιο ασφαλή τρόπο για εσάς και την οικογένειά σας. Μπορείτε να βρείτε διαφορετικά μεγέθη, ώστε να μπορείτε να τυλίξετε από μισό αβοκάντο, μέχρι ένα μεγάλο μπολ σαλάτας.

    Πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης

    shutterstock-1338555476.jpg

    Περίπου 2.480.000 τόνοι πλαστικών φιαλών και άλλων δοχείων πετιούνται (και όχι ανακυκλώνονται) κάθε χρόνο. Τα πλαστικά μπουκάλια νερού αποτελούν σημαντικό μέρος αυτών των αποβλήτων. Θεωρούνται μια από τις κύριες πηγές ρύπανσης και αποτελούν σοβαρή απειλή για το περιβάλλον μας.

      Ανταλλάξτε τα αντιαισθητικά πλαστικά μπουκάλια νερό με reusable μπουκάλια. Μπορείτε να βρείτε αμέτρητες επιλογές, χρώματα, μεγέθη και σχέδια. Προσωπικά λατρεύω το μπουκάλι νερού από ανοξείδωτο ατσάλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε γυάλινα μπουκάλια, με καπάκι από bamboo. Plus, θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα σε μηνιαία βάση.

      Ποτήρια καφέ μιας χρήσης

      shutterstock-1325124779.jpg

      Σκεφτείτε πόσους καφέδες πίνουμε κάθε χρόνο, άρα πόσα πλαστικά ποτήρια χρησιμοποιούμε για λίγα λεπτά και μετά τα πετάμε. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα πλαστικά αλλά και τα χάρτινα. Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν παρά του ότι είναι κατασκευασμένα από χαρτί, γιατί είναι επικαλυμμένα με πλαστικό, είτε κυρωμένα. Σχεδόν όλα καταλήγουν στη χωματερή. Ενδεικτικά, μόνο το 1% από τα 4,7 δισεκατομμύρια πλαστικά ποτήρια που πετούν οι Γάλλοι κάθε χρόνο στα σκουπίδια ανακυκλώνεται. Αγοράστε λοιπόν το δικό σας reusable cup και απολαύστε τον καφέ ή το matcha σας χωρίς ενοχές. Μερικές καφετέριες σας δίνουν ακόμη και μια μικρή έκπτωση εάν φέρετε το δικό σας cup.

        Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, στην Ελλάδα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες, 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ. Επίσης, κάθε χρόνο παράγονται 300.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών, μεγάλο μέρος των οποίων έχει μαύρο χρώμα. Το μαύρο πλαστικό δεν ανακυκλώνεται και δεν πρέπει να ανακατεύεται με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

        Ο λόγος για τον οποίο δεν ανακυκλώνεται είναι το χρώμα. Το μαύρο πλαστικό χρωματίζεται με σωματίδια άνθρακα και οι αισθητήρες των μηχανημάτων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών δεν μπορούν να το ανιχνεύσουν, με αποτέλεσμα να καταλήγει στις χωματερές ή στη θάλασσα, παρέα με τους 12 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετάμε στους ωκεανούς της Γης κάθε χρόνο.

        Πλαστικά καλαμάκια

        shutterstock-1449570020.jpg

        Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε καλαμάκια. Μπορούμε πολύ εύκολα να τα αντικαταστήσουμε με reusable καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι ή bamboo straws. Μαζί με την παραγγελία σας θα έρθουν και τα ειδικά βουρτσάκια για να τα καθαρίζετε. Σύμφωνα με την Huffington Post, μόνο στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι απορρίπτουν 500 εκατομμύρια καλαμάκια κάθε μέρα, ή περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια ετησίως. Αυτό είναι περίπου 1,4 εκατομμύρια κιλά πλαστικών που αποστέλλονται σε χωματερές και στους ωκεανούς κάθε μέρα.

          Πλαστικές σακούλες για ψώνια

          shutterstock-1508390213.jpg

          Ήδη έχουν απαγορευτεί οι πλαστικές σακούλες σε πολλές χώρες, όμως δεν το έχουμε ενσωματώσει όλοι στην καθημερινότητά τους. Φροντίστε λοιπόν κάθε φορά να φέρνετε τις δικές σας επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια σας, ενώ εάν τις ξεχάσετε κάποια στιγμή, καλό είναι να ζητήσετε χάρτινες αντί για πλαστικές. Μπορείτε, ακόμη να έχετε reusable τσάντες που αναδιπλώνονται και μπορείτε να τις μεταφέρετε στην τσάντα σας εύκολα.

          Πλαστικές οδοντόβουρτσες

          shutterstock-1330202480.jpg

          4,7 δισεκατομμύρια οδοντόβουρτσες καταλήγουν κάθε χρόνο σε θάλασσες και σημεία υγειονομικής ταφής απορριμάτων. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επιλέξετε οδοντόβουρτσα, προτιμήστε να είναι φτιαγμένη από bamboo. Μπορείτε να μην φαντάζει ένα μεγάλο βήμα, αλλά και η παραμικρή αλλαγή μπορεί να κάνει την διαφορά τόσο στον τρόπο ζωής σας όσο και στην προσπάθειά σας για βιωσιμότητα.

          Ανακεφαλαιώνοντας, λοιπόν, το πρώτο step που κάνουμε για να έχουμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής είναι να σκεφτόμαστε αν πραγματικά χρειαζόμαστε κάτι. Για παράδειγμα, σας προσφέρει τόσο μεγάλη ευχαρίστηση το καλαμάκι; Αν η απάντηση είναι όχι, απλά το απορρίπτουμε (refuse). Αν η απάντηση είναι ναι, προσπαθούμε να μειώσουμε τη χρήση του στην καθημερινότητά μας (reduce), ή χρησιμοποιούμε reusable εναλλακτικές (reuse). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να κάνουμε repurpose, όπως στην χρήση του χαρτιού κουζίνας. Ξαναδίνουμε ζωή σε ένα παλιό μακό μπλουζάκι μας και αντικαθιστούμε έτσι το χαρτί. Τέλος, ανακυκλώνουμε με προσοχή, γιατί όπως είπαμε και παραπάνω, για παράδειγμα, το μαύρο πλαστικό δεν πρέπει να ανακατεύεται με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.

          Μια πολύ έξυπνη λύση είναι να φτιάξετε το δικό σας zero waste kit. Όπως προτείνει και ο Landon Van Dyke (Senior Advisor for Energy, Environment & Sustainability): «Αφήστε το στην μπροστινή πόρτα με τα παπούτσια σας ή στο αυτοκίνητό σας, ώστε να μην το ξεχάσετε ποτέ», προσθέτει. Το κιτ σας μπορεί να περιλαμβάνει: επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερό, υφασμάτινη τσάντα, καλαμάκι από ανοξείδωτο ατσάλι και reusable φλιτζάνι καφέ. Και that’s it». Θα έχετε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής!