fbpixel

Search icon
Search
Zinc benefits: Οι λόγοι που κάθε γυναίκα πρέπει να το καταναλώνει
HEALTH

Zinc benefits: Οι λόγοι που κάθε γυναίκα πρέπει να το καταναλώνει

Καθώς κάνει θαύματα στην υγεία!


Το Zinc, ή αλλιώς ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για τόσες πολλές λειτουργίες του σώματος, από την υποστήριξη της ανοσίας και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μέχρι τη διατήρηση του μεταβολισμού (και πολλά άλλα!). Καλά νέα: Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα αυτού του ιχνοστοιχείου για να αποκομίσετε τα εκπληκτικά οφέλη. Τα κακά νέα; Μπορεί να υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι από μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου. 

Σε τι βαθμό χρειάζεται να καταναλώνεται;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι χρειάζεται να καταναλώνετε μόνο πολύ μικρές ποσότητες για να έχετε αρκετή ποσότητα για βέλτιστη υγεία. Οι γυναίκες των 19 ετών και άνω χρειάζονται οκτώ χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου καθημερινά.

Μπορείτε να απορροφήσετε το μέταλλο μέσω τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο, όπως τα στρείδια, τα πουλερικά και τη βρώμη, ή σε μορφή συμπληρώματος. Επειδή χρειάζεστε τόσο λίγο, πολύ συχνά παραβλέπεται, όμως αυτή η μικρή ποσότητα επηρεάζει βαθιά τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας. 

Scroll down για να μάθετε τα οφέλη που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό
shutterstock-2138088235.jpg

1. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην άμυνα κατά των τοξινών και των ξένων ουσιών που απειλούν την ανοσία σας. Λειτουργεί βοηθώντας την ανάπτυξη των κρίσιμων Τ-κυττάρων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των μολυσμένων από ιούς και των καρκινικών κυττάρων, και ορισμένες έρευνες λένε ότι βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

2. Διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σταθερό

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, το σύστημα που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στη σύνθεση, την αποθήκευση και την απελευθέρωση της ινσουλίνης στο πάγκρεας, πράγμα που σημαίνει ότι έμμεσα παίζει ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Υπάρχουν μάλιστα έρευνες για τη σχέση μεταξύ της έλλειψης ψευδαργύρου, του διαβήτη και της συμπληρωματικής χορήγησης ψευδαργύρου ως μορφή θεραπείας της νόσου.

3. Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων

Ο ψευδάργυρος αλληλεπιδρά με τα αιμοπετάλια για να βοηθήσει στην πήξη του αίματος, οπότε η λήψη αρκετού ψευδαργύρου είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των γρατζουνιών και των τραυμάτων.

shutterstock-1802646049.jpg

4. Διατηρεί την πέψη σας σε ομαλή λειτουργία

Ο ψευδάργυρος συνεργάζεται με πρωτεΐνες σε κάθε όργανο και βοηθά σχεδόν 100 διαφορετικά ένζυμα σε διάφορες διαδικασίες, μία από τις οποίες είναι η πέψη. Ο ψευδάργυρος δρα ως συμπαράγοντας σε πολλές γαστρεντερικές δραστηριότητες, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να χωνέψει τις τροφές και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά χωρίς αυτόν.

5. Βελτιώνει την αίσθηση της γεύσης

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρως λειτουργική αντίληψη της γεύσης, επειδή το μέταλλο βρίσκεται στη γουστίνη, μια πρωτεΐνη του σάλιου. Η μείωση του έχει συνδεθεί με την απώλεια της γεύσης.

shutterstock-2142408183.jpg

6. Βοηθά στην διατήρηση της συγκέντρωσης

Αν και δεν είναι ακόμα εντελώς αποδεδειγμένο, έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ψευδαργύρου σας μπορεί να επηρεάζουν το πόσο καιρό είστε σε θέση να κάθεστε και να συγκεντρώνεστε.

7. Κρατά τον μεταβολισμό σας σε εγρήγορση

Ο ψευδάργυρος βοηθά στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και του λίπους. Όταν δεν έχετε αρκετό, μπορεί να βιώσετε μειωμένη ενέργεια και νωθρότητα. Μπορεί επίσης να δυσκολευτείτε περισσότερο να χάσετε βάρος

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ψευδαργύρου;

Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα, από τα οστά έως το πεπτικό, το αναπαραγωγικό, το κεντρικό νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνες.
Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές ηλικίες, αλλά για τους ενήλικες, συχνά επιφέρει καθυστερήσεις στην επούλωση πληγών, αλλαγές στη γνωστική λειτουργία και προβλήματα με το έντερο.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό, αν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μην φορτωθείτε αμέσως συμπληρώματα. Δεδομένου ότι χρειάζεστε τόσο λίγο ψευδάργυρο, σας συστήνουμε να δώστε προτεραιότητα στη λήψη περισσότερου ψευδαργύρου στη διατροφή σας μέσω τροφών όπως τα όσπρια, και οι ξηροί καρποί - και σύντομα, θα αρχίσετε να βλέπετε τα οφέλη από μόνοι σας.