Κάθε φορά που επιλέγετε να περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας υπάρχει μια ερώτηση που σίγουρα γυρίζει στο μυαλό σας: "Ποιος είναι ο τύπος του δέρματος μου;" Από τα αμέτρητα βίντεο στο YouTube, μέχρι τις επισκέψεις στο δερματολόγο και τις συζητήσεις με τις φίλες σας, το μόνο βέβαιο είναι πως ο πιο καθοριστικός παράγοντας στο skincare θα είναι πάντα το δικό σας skin type. Επηρεάζει τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, το μακιγιάζ που φοράτε ακόμη και το πόσο συχνά επιλέγατε να αθληθείτε.
Καθώς περνούν τα χρόνια, είναι πιθανό ο τύπος της επιδερμίδας να έχει αλλάξει. Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου προσδιορισμού του τύπου του δέρματος σας είναι πολύ σημαντική. Καθώς μεγαλώνετε, η επιδερμίδα σας έχει διαφορετικές ανάγκες και θα απαιτούνται νέα βασικά συστατικά για να διατηρηθεί υγιής.
Τα βασικά στοιχεία
Το δέρμα σας αλλάζει συνεχώς και αντιδρά στο περιβάλλον γύρω του. Αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στον τύπο του δέρματος σας, αλλά ο τρόπος ζωής και οι ορμονικές επιρροές μπορούν επίσης να "ταρακουνήσουν" την επιδερμίδα σας. Ως βάση της ρουτίνας σας, το να γνωρίζετε πώς έχει αλλάξει το δέρμα σας, είτε είναι λιπαρό, ξηρό ή μεικτό, είναι απαραίτητο για την εύρεση των σωστών προϊόντων. Εν ολίγοις, ήρθε η ώρα να αναβαθμιστείτε, εάν ακόμη χρησιμοποιείτε το ίδιο skincare που εφαρμόζατε πριν χρόνια.
Πώς η ηλικία επηρεάζει τον τύπο δέρματος
Η επιφάνεια του δέρματoς, επίσης γνωστή ως φραγμός του δέρματος, θεωρείται όξινη και μπορεί να κυμαίνεται από pH 4,1 έως 5,8. Σε πολύ μικρή ηλικία, το pH του δέρματος είναι πολύ πιο κοντά στο ουδέτερο, ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι άμεσα γίνεται όξινο και παραμένει έτσι μέχρι περίπου τα 50 χρόνια. Η λέξη "όξινο" μπορεί να ακούγεται έντονη, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ομοιόστασης, καθώς το δέρμα που είναι πιο αλκαλικό τείνει να ξηραίνεται. Ακόμη, ο φραγμός της επιδερμίδας προστατεύει από εξωτερικές "απειλές" και εμποδίζει το σώμα να χάσει νερό και να αφυδατωθεί. Η μειωμένη κατακράτηση υγρασίας είναι ένα από τα πολλά σημάδια γήρανσης, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τύπο του δέρματός σας. Καθώς η ηλικία αυξάνεται, ο κυτταρικός κύκλος επιβραδύνεται με αποτέλεσμα το δέρμα να ξηραίνεται και έτσι ενώ στην εφηβεία αυξάνεται η παραγωγή ελαίων, η γήρανση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και μπορεί εύκολα να οδηγήσει τον τύπο του δέρματος σας από λιπαρό σε ξηρό.
Πώς το περιβάλλον επηρεάζει τον τύπο δέρματος
Το περιβάλλον μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στο πως τελικά θα διαμορφωθεί το δέρμα. Σε καθημερινή βάση το σώμα εκτίθεται σε πολλούς παράγοντες όπως οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, οι ακτίνες UV και η ρύπανση. Αν και αυτά τα στοιχεία είναι αναπόφευκτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μπορούν να μεταμορφώσουν την επιδερμίδα προκαλώντας ευαισθησίες.
Προσδιορισμός του τύπου δέρματος
Το ραντεβού με το δερματολόγο σας είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για τον προσδιορισμό της τρέχουσας κατάστασης σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μέθοδοι για να προσδιορίσετε τον τύπο του δέρματος σας στο σπίτι. Χρησιμοποιώντας έναν μεγεθυντικό καθρέφτη, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στους πόρους σας για να αξιολογήσετε το μέγεθος και την κατανομή τους στην επιφάνεια. Οι αδένες αυτοί περιέχουν λεπτά νημάτια που έχουν σχεδιαστεί για να μετακινούν τα έλαια κάτω από το δέρμα στην επιφάνειά του. Αν και συνήθως εμφανίζονται ως μικροσκοπικές κουκκίδες γύρω από τη μύτη και την περιοχή της ζώνης Τ, οι σμηγματογόνοι αδένες που είναι πιο εμφανείς μπορεί να είναι σημάδι λιπαρού δέρματος.
Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα απλό τεστ: Πλύντε το πρόσωπο σας με ένα ήπιο καθαριστικό, αφήστε το να στεγνώσει και μετά μην εφαρμόζετε τίποτα για 20 έως 30 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος, κάντε μια γρήγορη αξιολόγηση για την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος σας στην αφή. Αν το νιώθετε σφιχτό και τεταμένο, πιθανότατα έχετε πιο ξηρό τύπο δέρματος. Ενώ, αν το δέρμα σας εμφανίζει μια γυαλάδα τότε είναι λιπαρό. Φυσικά, μπορεί η εμφάνιση του να διαφοροποιείται ανάλογα με τα σημεία και αυτό είναι μια ένδειξη μικρού δέρματος.
Κεντρική φωτογραφία: @twentysixpline