fbpixel

Search icon
Search
Skin talks: αυτά είναι τα 4 σημάδια στο δέρμα που αποκαλύπτουν ότι έχετε στρες
FACE & BODY

Skin talks: αυτά είναι τα 4 σημάδια στο δέρμα που αποκαλύπτουν ότι έχετε στρες

Βρείτε αυτό που κάνει trigger το άγχος σας και απελευθερώστε το


Ανα περιόδους, όλοι αισθανόμαστε την επίδραση του stress, αλλά σε κάποιους ανθρώπους αυτό το αίσθημα γίνεται ακόμη πιο έντονο. Δίνει σημάδια στο σώμα, επηρρεάζει αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής τους και τελικά καταλήγει να εκδηλώνεται με κάθε δυνατό τρόπο. Ξηροδερμία, ρυτίδες και ακμή είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκδηλωθεί. Και πως γίνεται όλο αυτό; Το χρόνιο stress μπορεί το "πετυχαίνει" με δύο τρόπους. Πρώτον, οι ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα όταν αισθάνεστε άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε φυσιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα σας. Δεύτερον, το αίσθημα άγχους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακές συνήθειες όπως το τρίξιμο των δοντιών ή το δάγκωμα των χειλιών σας.

face-skin-woman.jpg
@natichualcantara
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως μπορείτε από την επιδερμίδα του προσώπου σας να καταλάβετε ότι το άγχος σας έχει καταλάβει. 

Ακμή

Όταν αισθάνεστε άγχος, το σώμα σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου -τον υποθάλαμο- ώστε να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRH). Η CRH διεγείρει την απελευθέρωση ελαίου από τους σμηγματογόνους αδένες γύρω από τους θύλακες των τριχών σας και κατά συνέπεια, η υπερβολική παραγωγή λαδιού από αυτούς τους αδένες μπορεί να φράξει τους πόρους σας και να οδηγήσει σε ακμή. Αν και πιστεύεται ευρέως ότι το άγχος προκαλεί ακμή, υπάρχουν λίγες μελέτες που έχουν εξετάσει τη σύνδεση. Μια μελέτη του 2017 εξέτασε την επίδραση του στρες στην ακμή σε φοιτήτριες ιατρικής ηλικίας μεταξύ 22 και 24 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες συμβάλουν στη σοβαρότητα της. 

Σακούλες κάτω από τα μάτια

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια χαρακτηρίζονται από πρήξιμο κάτω από τα βλέφαρά σας. Γίνονται πιο συχνές όσο αυξάνεται η ηλικία, καθώς οι μύες στήριξης γύρω από τα μάτια εξασθενούν. Η χαλάρωση του δέρματος που προκαλείται από την απώλεια ελαστικότητας μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση τους.  Μια έρευνα έχει βρει ότι το άγχος που προκαλείται από τη στέρηση ύπνου αυξάνει τα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές, η μειωμένη ελαστικότητα και η ανομοιόμορφη μελάγχρωση. Η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος μπορεί επίσης να συμβάλει στο σχηματισμό σακουλών κάτω από τα μάτια σας.

face-skin-woman-sea.jpg
@mccall.mitchell

Ξηρό δέρμα

Η κεράτινη στιβάδα είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματός. Περιέχει πρωτεΐνες και λιπίδια που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο να διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα και λειτουργεί επίσης ως φραγμός που προστατεύει το δέρμα εσωτερικά. Όταν η κεράτινη στιβάδα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και να έχει έντονη φαγούρα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Inflammation & Allergy Drug Targets, ένα ζευγάρι μελετών που έγιναν σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το stress βλάπτει τη λειτουργία φραγμού της κεράτινης στιβάδας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατακράτηση νερού στο δέρμα. 

Εξανθήματα

Το άγχος έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ως ακόλουθο, ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο και το δέρμα. Όταν αυτή η ανισορροπία εμφανίζεται στο δέρμα, μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα ή εξάνθημα. Τέλος, το stress είναι γνωστό ότι προκαλεί ή επιδεινώνει διάφορες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα ή φλεγμονή του δέρματος, όπως ψωρίαση, έκζεμα και δερματίτιδα εξ επαφής.

Κεντρική εικόνα: @ritamontezuma