Πλέον τα προϊόντα ομορφιάς είναι πιο προηγμένα από ποτέ, και αυτό είναι ένα υπέροχο νέο όσον αφορά την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων και των εξανθημάτων. Αλλά με τις πιο προηγμένες φόρμουλες έρχονται και πιο σύνθετα συστατικά, και τα πράγματα καταλήγουν λίγο μπερδεμένα - ειδικά στο θέμα των parabens. Έτσι, ενώ τα νέα προϊόντα που αναπτύσσονται μπορεί να είναι αυτό που απαιτεί η επιδερμίδα σας, υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις όσον αφορά τον αυξανόμενο αριθμό συνθετικών συστατικών που περιέχουν.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο που τα parabens έχουν όλα τα φώτα στραμμένα πάνω τους. Για αυτό δημιουργήσαμε για εσάς τον τέλειο beauty οδηγό!
Όλα ξεκινάνε από το γεγονός ότι τα προϊόντα πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής από το σημείο πώλησης μέχρι να φτάσουν στο ράφι του μπάνιου σας αλλά και μέχρι να τα τελειώσετε. Επομένως, είναι λογικό ότι για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, οι ειδικοί πρέπει να προσθέσουν κάποια συντηρητικά. Και εκεί ακριβώς έκαναν την εμφάνιση τους τα parabens.
Τι είναι τα Parabens;
Θα τα βρείτε σε κάθε τύπου προϊόντα, από σαμπουάν και αφρόλουτρα μέχρι κρέμες και ορούς προσώπου. Εκεί, δηλαδή, όπου συμβάλλουν στη διατήρηση των συστατικών, αποτελεσματικά και τα κρατούν απαλλαγμένα από την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Μια προϋπόθεση που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι το methylparaben, το ethylparaben, το propylparaben και το butylparaben. Είναι συστατικά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά η ασφάλεια τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση επειδή υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων.
Έχουν κάποια κακή δράση;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση εδώ, εξ ου και η συζήτηση συνεχίζει να είναι ανοιχτή. Το 2004, η Βρετανίδα Philippa Darbre δημοσίευσε μια ερευνητική εργασία που φάνηκε να βρίσκει ίχνη parabens σε δείγματα ιστού καρκίνου του μαστού. Αν και δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν οριστικά τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης paraben και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου, αποδείχτηκε ότι τα parabens μπορούν να περάσουν μέσα από το φραγμό του δέρματος στο υπόλοιπο σώμα. Η ίδια έρευνα συνέχισε αναφέροντας πως τα parabens μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα που σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν την κανονική παραγωγή ορμονών, μιμούμενα τα οιστρογόνα. Άλλες έρευνες λένε πως αυτό θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε αναπαραγωγικές επιπλοκές και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ενήλικες καθώς και σε αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ και του FDA, τα parabens στην τρέχουσα μορφή τους θεωρούνται επίσημα ασφαλή στη χρήση, καθώς τα καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούν μόνο μια πολύ μικρή συγκέντρωση αυτών των συστατικών στις φόρμουλες τους. Ωστόσο, το 2019 η ΕΕ έθεσαν νέους κανόνες για τον όρο «χωρίς parabens» δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτός για όλα τα parabens καθώς τα κατηγοριοποιεί σαν όλα να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις. Αν και τα parabens δεν έχουν αποδειχθεί επικίνδυνα, καλό θα ήταν να περιορίσετε ή να σταματήσετε τελείως τη χρήση προϊόντων που τα περιέχουν. Άλλωστε, οποιοδήποτε συστατικό προκαλεί διαμάχες καλό θα ήταν να μην αποτελεί μέρος της ρουτίνας σας.
Είναι τα parabens βλαβερά για το περιβάλλον;
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα parabens έχουν εμφανιστεί σε υψηλά επίπεδα στα θαλάσσια ζώα, ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία οριστική μελέτη για να δείξει εάν έχει προκληθεί κάποια βλάβη σε αυτά. Η αιτία είναι σίγουρα ο μεγάλος αριθμό parabens που έχουν εισαχθεί στα καλλυντικά από τη δεκαετία του 1950. Παρόλα αυτά όπως και οι μελέτες που αφορούν ανθρώπους, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί αν βλάπτουν το περιβάλλον.