fbpixel

Search icon
Search
Mεγαλύτερη αποδοτικότητα στη δουλειά με αυτήν τη διατροφή
WELLNESS

Mεγαλύτερη αποδοτικότητα στη δουλειά με αυτήν τη διατροφή

Τα συστατικά που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σας


Η αποδοτικότητα ενός ανθρώπου στον χώρο εργασίας του εξαρτάται από έναν συνδυασμό πραγμάτων. Ο επαρκής ύπνος, το ήρεμο εργασιακό περιβάλλον και η τήρηση του ωραρίου είναι μερικά από αυτά. Παρόλα αυτά υπάρχει και κάτι ακόμα, το οποίο «παίζει» πολύ σημαντικό ρόλο κι αυτό δεν είναι άλλο από τη διατροφή. Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που ενδυναμώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και προάγουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Για καλή μας τύχη η Μεσογειακή διατροφή εμπεριέχει όλα αυτά τα συστατικά, όποτε δεν θα είναι δύσκολο να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο. 

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τα!

Σύμπλεγμα Βιταμινών Β

shutterstock-1946419441.jpg

Στο άκουσμα της βιταμίνης Β, το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει κατευθείαν στη B12, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη και συμβάλει στη σωστή ψυχολογία. Παρόλα αυτά υπάρχει μία σειρά κι από άλλες που έχουν πολύ σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι βιταμίνες Β είναι 8 υδατοδιάλυτες βιταμίνες (σύμπλεγμα –Β) : η θειαμίνη (Β1), η ριβοφλαβίνη (Β2), η νιασίνη (Β3), το παντοθενικό οξύ (Β5), η πυριδοξίνη (Β6), το φυλλικό οξύ, η βιοτίνη, η κοβαλαμίνη (Β12). Λειτουργούν συνεργατικά, συλλογικά και είναι σκόπιμο να λαμβάνετε καθημερινά επαρκής ποσότητα. Συμβάλουν στον φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και βοηθούν στη μείωση της κόπωσης. Σε ποιες τροφές θα τις συναντήσετε; Ο τόνος, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, οι φακές, το σπανάκι, το παντζάρι, τα μανιτάρια και το αβοκάντο είναι μόνο μερικές που είναι πλούσιες στο σύμπλεγμα Β. 

Βιταμίνη C

greg-rosenke-iggfng-xpjs-unsplash-1.jpg

Η βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητές της και τα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας. Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής και το πορτοκάλι, θα τη συναντήσετε σε πολλά φρούτα και λαχανικά. 

Βιταμίνη E

roberta-sorge-uobapnn-k7w-unsplash-1.jpg

Ένα από τα σημαντικά οφέλη αυτής της βιταμίνης είναι ότι επιβραδύνει τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται υπερτροφή και συστήνεται για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Σελήνιο 

sara-cervera-xoclqoltbjs-unsplash-1.jpg

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το σώμα μας. Όπως όλα τα ιχνοστοιχεία, έτσι και το σελήνιο συμμετέχει σε πολυάριθμες λειτουργίες και διαδικασίες που γίνονται μέσα στο σώμα μας. Ωστόσο χρειαζόμαστε λιγότερη ποσότητα σε σχέση με άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Έτσι λοιπόν, συχνά θα το ακούσουμε ως «μικροθρεπτικό» συστατικό με μεγάλη όμως μεταβολική σημασία και αξία. Το σώμα μας χρησιμοποιεί το σελήνιο για την παραγωγή κάποιων ενζύμων που ονομάζονται σεληνοπρωτεΐνες. Οι σεληνοπρωτεΐνες είναι 25 στον αριθμό και πολλές από αυτές όπως η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σημαντική πηγή σελήνιου είναι κάποια θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και ο σολόμος. Plus, τα φιστίκια Βραζιλίας (Brazil nuts) και το καστανό ρύζι είναι ανάμεσα στις καλύτερες πηγές.

Gingo Biloba

shutterstock-724037689.jpg

Τα πολλαπλά οφέλη του Ginkgo για την υγεία, λέγεται ότι μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και τερπενοειδών, τα οποία είναι ενώσεις γνωστές για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προάγει τη λειτουργία της καρδιάς. Μειώνει επίσης την πιθανότητα εγκεφαλικών επεισοδίων και θεωρείται ότι βελτιώνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.