fbpixel

Search icon
Search
Τρόποι για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή
HEALTH

Τρόποι για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή

Τα smart βήματα που «γυμνάζουν» αποτελεσματικά τη μνήμη μας


Ο εγκέφαλός μας αποτελεί το πιο σπουδαίο όργανο του σώματός μας. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια ιδέα, να προχωρήσουμε σε καθημερινή επικοινωνία, αλλά και να δομήσουμε μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Η λογική αποτελεί ένα στοιχείο τόσο ξεχωριστό, στοιχείο που επιβεβαιώθηκε ακόμη περισσότερο χάρη στην εργαστηριακή μελέτη του Αμερικανού αναπτυξιακού ψυχολόγου, Howard Gardner. Ο ίδιος απέδειξε επιστημονικά ότι διαθέτουμε εννιά διαφορετικά είδη νοημοσύνης. Από τη μουσική νοημοσύνη μέχρι την χωροταξική, ο πλούτος του λογικού τρόπου σκέψης και ερμηνείας του κόσμου, μας κάνει να ξεχωρίζουμε ως είδος. Καθώς μεγαλώνουμε και το σώμα μας ωριμάζει, αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στον εγκέφαλό μας. Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε χρήσιμα βήματα εκγύμνασης του μυαλού μας. Καθημερινά, απλά tips μπορούν να διασφαλίσουν την στέρεη και ασφαλή εξέλιξή του στα χρόνια, απομακρύνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό τα επίπεδα πτώσης της μνήμης. 

Οι κρίσιμοι παράγοντες

shutterstock-1489697975.jpg

Ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις, είναι η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Γι΄αυτό είναι πολύ αναγκαίο να φροντίζουμε και να ελέγχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που επηρεάζουν την κατάσταση και την υγεία του, με κυριότερους την πίεση αίματος, τη χοληστερίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η γυμναστική, η διατροφή, το σωματικό βάρος, αλλά και το κάπνισμα. Τα ευχάριστα νέα, βέβαια, σε όλα αυτά είναι ότι όλοι αυτοί είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, τους οποίους μπορούμε να λάβουμε απλά μέτρα και να τα αλλάξουμε ριζικά. 

Προχωρώντας στους επόμενους παράγοντες, καθοριστικό ρόλο παίζουν πλήθος κοινωνικών και ψυχολογικών συνθηκών, με πρωταγωνιστές την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση, την κατανάλωση αλκοόλ, τις διαταραχές του ύπνου. Αυτοί οι παράγοντες, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη γνωστική ικανότητα με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη μέσω νευροτοξικότητας, διατροφικής ανεπάρκειας, νευροφλεγμονής και αλλαγών στα συστήματα νευροδιαβιβαστών, τα οποία διασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και συμβάλλουν στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων κυττάρων σε όλο το σώμα. Ο κακό ύπνος, επίσης, οδηγεί αυτόματα σε μικρές πτώσεις της μνήμης και αρκετές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η αϋπνία συμβάλλει στην αγγειακή άνοια.

Τα smart βήματα

shutterstock-1814268452-1.jpg

Λύσεις υπάρχουν και μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να δώσουμε περισσότερη έμφαση στις μικρές, αλλά απαραίτητες λεπτομέρειες. Το πρώτο πράγμα που είναι ανάγκη να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα είναι η σωματική άσκηση. Πολλαπλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται σε τακτική βάση έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση της νοητικής τους λειτουργίας, καθώς και μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Alzheimer. 

1. Τα οφέλη αυτά έχουν υποστηριχθεί ότι προέρχονται από την αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τριάντα ή εξήντα λεπτά άσκησης. 

2. Περπάτημα, κολύμπι, τένις ή οποιαδήποτε άλλη αερόβια δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό αποτελεί ιδανική επιλογή. 

3. Δεν ξεχνάμε να κοιμόμαστε αρκετά. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κοιμηθούμε επτά έως οκτώ συνεχόμενες ώρες τη νύχτα. Ο διαδοχικός ύπνος δίνει στον εγκέφαλό τον χρόνο που χρειάζεται για να αποθηκεύσει αποτελεσματικά την μνήμη. 

4. Ακόμη ένα αναγκαίο βήμα είναι να φροντίζουμε το πρόγραμμα των γευμάτων μας. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, με πρωταγωνιστές της το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και το ψάρι. Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που ακολουθούν αυτόν τον τύπο τροφής, μειώνεται ο κίνδυνος απώλειας της μνήμης. 

5. Και φτάνουμε στο πιο κρίσιμο σημείο αυτή της πνευματικής εκγύμνασης. Προνοούμε συχνά για τις mental ασκήσεις μας μέσα από ευχάριστα και διασκεδαστικά παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, παζλ και Sudoku και ξεκινάμε να μειώνουμε σιγά σιγά την παρακολούθηση τηλεόρασης, καθώς αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα παθητικής δραστηριότητας που διεγείρει σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο.

Take care!