fbpixel

Search icon
Search
Απελευθερωθείτε από το πρωινό stress με 5 ασκήσεις, 5'
PSYCHOLOGY

Απελευθερωθείτε από το πρωινό stress με 5 ασκήσεις, 5'

Και δείτε την καθημερινότητά σας να αλλάζει


Μόλις έχετε ανοίξει τα μάτια σας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Σας καταβάλει το στρες από την πρώτη στιγμή που ξυπνάτε; Αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι πιο «μεγάλο» από εσάς, το οποίο σας εμποδίζει από το να ξεκινήσετε την καθημερινότητά σας; Το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από μόνιμο stress και αναζητούν συνεχώς τρόπους για την καταπολέμησή του είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ότι νομίζετε. Σε περίπτωση που ανήκετε σ΄αυτήν την κατηγορία, γνωρίζετε πολύ καλά πόσο δυσλειτουργικά μπορούν να γίνουν ακόμα και τα πιο απλά πράγματα στη ζωή σας -όπως το να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ετοιμαστείτε για το γραφείο- όταν σας κυριεύει το άγχος. Τι θα λέγατε όμως, αν από αύριο το πρωί αφήνατε τον πανικό στην άκρη και αποφασίζατε να δράσετε, έτσι ώστε να αποφύγετε τ' αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις που σας «δένουν» τα χέρια; 

Παρακάτω σας παραθέτουμε 5 ασκήσεις 5 λεπτών για να αποβάλλετε το πρωινό stress και να δείτε την καθημερινότητα σας να αλλάζει ολοκληρωτικά!

Πάρτε βαθιές αναπνοές

Η ψυχολογία είναι στενά συνδεδεμένη με τον διαλογισμό. Μία από τις βασικές αρχές του είναι οι αναπνοές. Ο τρόπος που επιλέγουμε να αναπνεύσουμε παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία. Αν παρατηρήσετε, όταν αγχωνόμαστε αναπνέουμε πιο γρήγορα και πιο κοφτά. Αυτό μπορεί να αλλάξει από το πρώτο κιόλας λεπτό της ημέρας σας. Πριν σηκωθείτε λοιπόν από το κρεβάτι, κλείστε τα μάτια και ξεκινήστε μία σειρά από σωστές αναπνοές. Το πρώτο βήμα είναι ότι θα εισπνέετε από τη μύτη και θα εκπνέετε από το στόμα. Όσες ασχολείστε με τη γιόγκα αναγνωρίζετε αυτές τις τεχνικές. Κατά την εισπνοή φροντίστε να φουσκώνετε την κοιλιά σας, σα να είναι ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα, ενώ κατά την εκπνοή, η κοιλιά σας θα πρέπει να «κολλάει» στα πλευρά σας. Η εκπνοή από το στόμα επιβραδύνει το ρυθμό της αναπνοής, ωστόσο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και την χαλάρωση των μυών. 

stress.jpg

Επικεντρωθείτε στις αισθήσεις σας

Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση, το πρώτο πράγμα που καλείστε να μάθετε είναι πως το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να σκέφτεται δύο πράγματα ταυτόχρονα. Αυτό είναι νόμος και μην προσπαθήσετε να τον αμφισβητήσετε! Παρομοιάστε τον εγκέφαλό σας μ' ένα άδειο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Έχει την ικανότητα να διαβάζει μόνο ότι εσείς του προσφέρετε. Μόλις ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία με τις αναπνοές και αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε ότι διάφορες σκέψεις έχουν ξεκινήσει να «χοροπηδούν» στο μυαλό σας, επικεντρωθείτε στις αισθήσεις. Στρέψτε την προσοχή σας στους ήχους που ακούγονται στο δωμάτιο, στην αίσθηση που έχουν τα σεντόνια στο κρεβάτι σας, ακόμα και στις μικρές ρογμές που μπορεί να έχει το ταβάνι του δωματίου σας. Να ξέρετε ότι είστε απόλυτα ασφαλείς...

Jump it 

Η γυμναστική κι ακόμα πιο συγκεκριμένα η αερόβια, βοηθάει τον οργανισμός μας να εκκρίνει ενδορφίνες ή αλλιώς της ορμόνες της ευτυχίας, όπως τις ονομάζουμε, οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το άγχος. Σηκωθείτε από το κρεβάτι και ξεκινήστε να κάνετε μικρά, συνεχόμενα αλματάκια. Αν θέλετε να βάλετε περισσότερη κίνηση εξασκηθείτε στα δημοφιλή jumping jacks, κατά τη διάρκεια των οποίων χοροπηδάτε και ανοιγοκλείνετε τα χέρια και τα πόδια σας ταυτόχρονα. 

Καταγράψτε 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες

Όταν μας κυριεύει το άγχος, επικρατεί η εστίαση στα αρνητικά και ξεχνάμε τα θετικά και όλα εκείνα, τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε ευγνώμονες για τη ζωή μας. Γι΄αυτό ακριβώς, αξίζει να τα καταγράψουμε σ΄ένα τετράδιο και κάθε φορά που δυσκολευόμαστε να ανατρέχουμε σ' αυτά και να τα διαβάζουμε. Αν θέλετε να το κάνετε πιο ολοκληρωμένα, μπορείτε κάθε πρωί που ξυπνάτε να γράφετε τους τρεις λόγους που σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμονες τη συγκεκριμένη ημέρα. 

1-krl39.jpg

Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια 

Η όσφρηση είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τα συναισθήματά μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η διάθεσή μας μπορεί να βελτιωθεί όταν μυρίζουμε κάτι ευχάριστο. Υπάρχουν μείγματα και αιθέρια έλαια, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμηση του άγχους. Από τα πιο δημοφιλή είναι το έλαιο της λεβάντας, το οποίο έχει ηρεμιστική δράση αλλά και το έλαιο του χαμομηλιού, καθώς βοηθά στην εσωτερική αρμονία και μειώνει την ευερεθιστότητα, την υπερβολική σκέψη, το άγχος και την ανησυχία. Έχει σημαντική αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση.