Ο χάρτης των αθηναϊκών γεύσεων μάς εκπλήσσει συνεχώς, ενώ οι μετακινήσεις και τα νέα των σεφ κάνουν τον φετινό χειμώνα στην πρωτεύουσα να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ξεκινάμε τη γαστρονομική μας διαδρομή με τις δύο αφίξεις που τιμούν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και αγαπούν το κρέας.

Το Δώδεκα Πιάτα απέκτησε και μια δεύτερη έδρα -πέρα από αυτήν στο Κουκάκι-, στο Σύνταγμα, με ίδιο στιλ και με την προσθήκη νόστιμων μαγειρευτών πιάτων. Οικείο και καλοφτιαγμένο φαγητό, ατμόσφαιρα νοσταλγίας και δέσμευση στην ποιότητα, με τον σεφ Παύλο Κυριάκη να δηλώνει ότι ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός μοντέρνου ψητοπωλείου. Εκεί θα απολαύσετε μικρό μενού με κλασικά ψητά, ενώ στα ηχεία ακούγονται Ζαμπέτας και Σωτηρία Μπέλλου.

Επόμενο στη λίστα, το πολυσυζητημένο Πλυτά στην ομώνυμη πλατεία στη Γούβα, το οποίο έχει κάνει ήδη θετική εντύπωση στους καλοφαγάδες. Η ομάδα του Άκρα, Γιάννης Λουκάκης και Σπύρος Πεδιαδιτάκης, συναντιέται με το team της Cookoovaya, Περικλή Κοσκινά και Μάριο Κοροβέση, παρουσιάζοντας αυθεντικές γεύσεις χωρίς φίλτρα. Ένα εστιατόριο που θυμίζει αθηναϊκή ταβέρνα, με ατόφιες γεύσεις χωρίς φανφάρες και τραπεζάκια και στον εξωτερικό χώρο, το οποίο θα αναβιώσει την έξοδο για φαγητό στην περιοχή.

Σε άλλα νέα, ο σεφ Θωμάς Μάτσας του Voulkanizater και η ομάδα του Striggla ετοιμάζουν κάτι νέο και συναρπαστικό στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομα του νέου εστιατορίου είναι Thirio, και θα διαθέτει open kitchen, προσφέροντας στο κοινό ένα μενού που θα εστιάζει στην ελληνικότητα και την εποχικότητα, φέρνοντας τα πιο φρέσκα και αυθεντικά υλικά της χώρας μας στο τραπέζι.

Στο κέντρο επίσης, τα αδέρφια Δούζη του Ergon σύστησαν την Ταβέρνα Ερμού, κοντά στου Ψυρρή και το Θησείο, με νοσταλγικό αέρα και μια πλακόστρωτη αυλή. Το μενού συνδυάζει παραδοσιακά πιάτα με σύγχρονες τεχνικές, όπως κεφτέδες, ψητά ντολμαδάκια, τηγανητό τόνο και μπακαλιάρο σκορδαλιά, ενώ το γεύμα ολοκληρώνουν γιαούρτι με μέλι, γλυκά του κουταλιού και πορτοκαλόπιτα.

Παράλληλα, κατεβαίνει στην Αθήνα και το Balboa, το δημοφιλές μπεργκεράδικο του Ergon από τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Luca Piscazzi έχει απογειώσει την ιταλική κουζίνα στο νέο εστιατόριό του, Pino, στα νότια προάστια. Στο μενού φιγουράρουν πίτσα ρομάνα, λεπτή και τραγανή, supplì, ρυζοκροκέτες με μοτσαρέλα και San Pietrini, μικρά τηγανισμένα κυβάκια από cacio e pepe. Η εκλεπτυσμένη cocktail list του από μικρούς παραγωγούς της Ιταλίας έχει κερδίσει αδιαμφισβήτητα τις καρδιές των Αθηναίων.

Από την άλλη, οι λάτρεις της ασιατικής κουζίνας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού σύντομα αναμένεται η άφιξη του δεύτερου Ekiben Kitchen του Άρη Βεζενέ στη Γλυφάδα, περιοχή όπου θα κάνει απόβαση και το πρώτο Em Sherif εντός του ξενοδοχείου Dusit Hotel, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή λιβανέζικα εστιατόρια παγκοσμίως.

Τέλος, το διάσημο ιαπωνικό εστιατόριο Sumosan Athens άνοιξε το φετινό καλοκαίρι στο One&Only Aesthesis, και πρόκειται να φέρει μαζί του την υπόσχεση μιας κοσμοπολίτικης Japanese style εμπειρίας τη νέα σεζόν στην Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025
