fbpixel

Search icon
Search
Ξεφλούδισμα από τον ήλιο; Αντιμετωπίστε το γρήγορα και αποτελεσματικά
HEALTH

Ξεφλούδισμα από τον ήλιο; Αντιμετωπίστε το γρήγορα και αποτελεσματικά

Αποκτήστε και πάλι τη λεία επιδερμίδα που ονειρεύεστε


Τελικά μπορούμε να επιτύχουμε το ιδανικό μαύρισμα; Η απάντηση είναι ναι. Το μυστικό πέρα από τους τρόπους επίτευξής του, κρύβεται και στις μεθόδους που ακολουθούμε μετέπειτα ως προς την περιποίηση του δέρματος, τα λεγόμενα "after sun steps". Πολλές φορές, λόγω της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας καταλήγουμε να εμφανίζουμε σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματός μας, τα οποία δημιουργούν το λεγόμενο ξεφλούδισμα.

Πώς δημιουργείται;

Είναι συνήθως φυσικό επακόλουθο του εγκαύματος. Μπορεί το κοκκίνισμα, η φαγούρα, η αφυδάτωση και ο πόνος να είναι τα πρώτα συμπτώματά του, αν όμως δεν υπάρξει η κατάλληλη φροντίδα για την αντιμετώπισή του, τότε το ξεφλούδισμα είναι γεγονός. Η διάρκεια του είναι από 3 έως 4 ημέρες.

Παρόλο που η εικόνα του δεν αντιπροσωπεύει την αισθητική που επιδιώκουμε, ο σκοπός του στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα βοηθητικός για την υγεία μας. Αυτό, επειδή, στην ουσία απομακρύνει τα κύτταρα του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το πιο σημαντικό που οφείλουμε να θυμόμαστε είναι πως απαγορεύεται ρητά η αφαίρεσή του με τα χέρια. Επιτρέψτε στον οργανισμό να δράσει σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς.

maurisma-1.jpg

Σύμφωνα και με την ειδική δερματολόγο με έδρα στην Νέα Υόρκη, Dr. Debra Wattenberg: «Το ξεφλούδισμα του καμένου από τον ήλιο δέρματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών επειδή το δέρμα δεν ξεφλουδίζει πάντα στο ίδιο ποσοστό. Είναι καλύτερο να αφήσετε το νεκρό δέρμα να ξεφλουδίσει από μόνο του».

Από την στιγμή που θα εμφανιστεί το ερέθισμα, μπορείτε να προβείτε απευθείας σε ορισμένα βασικά βήματα, τα οποία θα το επουλώσουν με ασφάλεια και θα επαναφέρουν σταδιακά τη λαμπερή επιδερμίδα.

Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω πως δύνανται να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το ξεφλούδισμα!

Πείτε «ναι» σε ένα κρύο ντους

Μόλις εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια, θα πρέπει να δροσιστείτε. Αποφεύγετε την υψηλή θερμοκρασία, λόγω το ότι θα ερεθιστεί παραπάνω η περιοχή. Αντιθέτως, το κρύο θα επιβραδύνει το ξεφλούδισμα. Επίσης, δώστε προσοχή στο στέγνωμα του. Συνιστάται μια καθαρή πετσέτα και σκουπιζόμαστε με ταμποναριστές απαλές κινήσεις.

Δεν αμελούμε την κατανάλωση νερού

Η υγιής επιδερμίδα συνδέεται απόλυτα με την ποσότητα νερού που υπάρχει στον οργανισμό μας. Ειδικότερα, όταν ταλαιπωρείται από τον ήλιο,η αφυδάτωση είναι φυσικό επακόλουθο, γι' αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε συνεχώς για την ολοκληρωτική ενυδάτωσή της. Τις ημέρες που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση 10 ποτηριών νερού.  

shutterstock-513652267.jpg

Αποφύγετε την απολέπιση

Το δέρμα βρίσκεται σε διαδικασία επούλωσης. Έτσι, λοιπόν, το έντονο τρίψιμο στο σημείο ξεφλουδίσματος, θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την παράτασή του.  Για παράδειγμα, το scrub ή το μπάνιο με σκληρό σφουγγάρι καλό είναι να αποφεύγονται. 

Χρησιμοποιήστε την αντηλιακή προστασία

Το αντηλιακό πρέπει να το φοράμε ακόμα κι όταν είμαστε στην πόλη. Όπου κι αν βρισκόμαστε, οφείλουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία μας. Στα εμφανή σημεία εφαρμόστε επαρκή δόση sun scream για να προστατευτείτε.

3190e34d2714438345dc6ce6ac6ff0d9.jpg

Ενυδατώστε το δέρμα σας

Η χρήση της ενυδατικής κρέμας, ειδικά όσες προορίζονται για εγκαύματα, κρίνονται απαραίτητες. Μια συμβουλή είναι να προμηθευτείτε προϊόντα που έχουν ως κύριο συστατικό την αλόη που απαλύνει τον πόνο, μειώνει τη φλεγμονή και επιβραδύνει το ξεφλούδισμα. Η aloe είναι ένα φυσικό εκχύλισμα κάκτου που χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα για τις θεραπευτικές του ικανότητες.

Μην υποκύπτετε στον κνησμό

Το φυσιολογικό είναι να ξεκινήσετε να αισθάνεστε ένα κάψιμο κι έναν έντονο κνησμό. Μπορεί προσωρινά να ανακουφίζεστε, αλλά η τελική έκβαση θα είναι χειρότερη. Προτιμήστε να τοποθετήσετε στο γυμνό δέρμα κομπρέσες από κρύο γάλα ή νερό. Μην σκεφτείτε να επιλέξετε κάποια παγοκύστη, διότι κλείνει τους πόρους της επιδερμίδας και παγιδεύει την θερμότητα του εγκαύματος στο εσωτερικό του.