Το µικρό διάστηµα που έζησε στην Ελλάδα ως φοιτητής στάθηκε αιτία να επιδιώξει να ζήσει στη Θεσσαλονίκη, καθώς ανακάλυψε ότι παρουσίαζε τεράστιο ενδιαφέρον. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες, ∆ιεθνείς Σχέσεις και Γλωσσολογία, παράλληλα µε το Ωδείο, κι αφού εργάστηκε στα υπουργεία Άµυνας και Εξωτερικών, διορίστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. «Η Θεσσαλονίκη ήταν στην κορυφή της λίστας µου: ανακάλυψα µια άλλη Ελλάδα, διαφορετική από το νοµό Αττικής και την Πελοπόννησο, µε απίστευτο πλούτο».
Αναφερόµενος στο ρόλο του Γαλλικού Ινστιτούτου, το παλιό «Lycée», όπως το ξέρουν οι Θεσσαλονικείς, στέκεται στη µακρά ιστορία του. Ο πολιτιστικός ρόλος του εξελίχθηκε παράλληλα µε το χρόνο: από γαλλικό λύκειο µεταµορφώθηκε σε πολύπλευρο ίδρυµα µε κέντρο γλώσσας -µοναδικό εξεταστικό κέντρο για τις πιστοποιήσεις γλώσσας στη Β. Ελλάδα-, εκπαιδευτικό κέντρο, πολιτιστική υπηρεσία, υπηρεσία ενηµέρωσης για σπουδές στη Γαλλία και επιστηµονικής και πανεπιστηµιακής συνεργασίας, βιβλιοθήκη και καφέ. «Το Ινστιτούτο στεγάζει και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το µοναδικό γαλλικό, αλλά και διεθνές σχολείο στη Β. Ελλάδα, ανοικτό σε όλες τις εθνικότητες, όπου η εκµάθηση γίνεται στα γαλλικά, τα ελληνικά και τα αγγλικά. Τα ελληνόπουλα έχουν πρόσβαση από ηλικίας 3 ετών και µπορούν να συνεχίσουν µέχρι το baccalauréat».
Στις προτεραιότητές του είναι να διατηρηθεί δυναµικά η γαλλοφιλία και η γαλλοφωνία στη Β. Ελλάδα µέσα από διάφορες συνεργασίες, µε σκοπό να διατηρηθεί ο ελληνο-γαλλικός διάλογος. Μπορεί οι οικονοµικοί πόροι να είναι µειωµένοι, αλλά ο ίδιος στηρίζεται στον αξιοθαύµαστο, όπως λέει, ενθουσιασµό µε τον οποίο οι Έλληνες συνεργάτες συµπράττουν µε τη Γαλλία και τα αξιόλογα προσόντα των εργαζόµενων στο Ινστιτούτο.
Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται έχουν ένα βασικό στόχο, να αναπτυχθούν οι ελληνο-γαλλικές συνεργασίες, να γνωρίσει καλύτερα ο κόσµος τη σύγχρονη Γαλλία και να προωθηθεί η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας. «Το ΓΙΘ δίνει προτεραιότητα στη φωτογραφία και τον κινηµατογράφο διότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της εικόνας µε το Μουσείο Φωτογραφίας και το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου και Ντοκιµαντέρ. Οι θεµατικές που επιλέγουµε στρέφονται γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και της πράσινης καινοτοµίας, την αλληλεγγύη και την ενσωµάτωση ή τον πλούτο των γαλλόφωνων πολιτισµών».
Διαβάστε περισσότερα στο GLOW 60
KEIMENO ΣΟΝΙΑ ΤΑΛΑΝΤΙΝΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΣΒΑΝΙΑ