fbpixel

Search icon
Search
Αυτός είναι ο λόγος που πέφτουν τα μαλλιά σας - και πώς να το σταματήσετε
HAIR & NAILS

Αυτός είναι ο λόγος που πέφτουν τα μαλλιά σας - και πώς να το σταματήσετε

Ο Νο 1 κανόνας: μην χάνετε την υπομονή σας και μην στρεσάρεστε περισσότερο


Η τριχόπτωση είναι μέρος της καθημερινής ζωής, και ναι, είναι πολύ φυσιολογικό να σας αγχώνει κάθε είδους απώλεια. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε περισσότερο. Σκεφτείτε ότι κατά μέσο όρο χάνουμε περίπου 80 τρίχες την ημέρα, αν αρχίσετε να χάνετε σημαντικά περισσότερες από αυτές ή αν παρατηρήσετε ότι δεν ξαναβγαίνουν, τότε είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο πιο ανησυχητικά.  

Το θέμα ωστόσο είναι ότι, όταν πρόκειται για τριχόπτωση, υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές αιτίες, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε τον ακριβή λόγο για τον οποίο πέφτουν τα μαλλιά σας και, συνεπώς, πώς να διορθώσετε την κατάσταση. Για να σας βοηθήσουμε να αναλύσετε τους πιθανούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, συγκεντρώσαμε τα παρακάτω. 

Λόγοι τριχόπτωσης

ali-pazani-3w14x-yxffk-unsplash.jpg

Κάθε θύλακας τρίχας περνάει από τρία στάδια σε έναν κύκλο ζωής

  1. Αναγένεση: Αυτή είναι η ενεργή φάση ανάπτυξης, η οποία μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 2-7 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μαλλιά γίνονται μακρύτερα και παχύτερα. 
  2. Καταγένεση: Μετά την αναγένεση, ο θύλακας της τρίχας περνά στη σύντομη μεταβατική φάση που ονομάζεται καταγένεση, όταν η ίνα της τρίχας σταματά να αναπτύσσεται, ακολουθούμενη από τη φάση της τελογένεσης, που διαρκεί περίπου 3 μήνες. 
  3. Τελογένεση: Κατά τη διάρκεια του τελογένους, η παλιά τρίχα ωθείται σταδιακά προς την επιφάνεια του δέρματος, προτού στη συνέχεια αποβληθεί με φυσικό τρόπο και αντικατασταθεί από μια νέα αναδυόμενη. 

Σε μια τυπική κεφαλή μαλλιών κάθε θύλακας βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οπότε πιθανότατα δεν θα το παρατηρήσετε να συμβαίνει. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τριχόπτωση είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα για τις γυναίκες - πολύ περισσότερο απ' ό,τι μπορείτε να συνειδητοποιήσετε. Οι έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες θα υποφέρει από τριχόπτωση ή μειωμένο όγκο μαλλιών κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. 

Οι διαφορετικοί τύποι τριχόπτωσης 

lexie-janney-hk0skg616t0-unsplash.jpg

Γενετική τριχόπτωση: Υπάρχει πιθανότητα να έχετε γενετική προδιάθεση για αραίωση των μαλλιών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δείτε μια προοδευτική, σταδιακή μείωση του όγκου των μαλλιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ορισμένοι θύλακες τρίχας είναι ευαίσθητοι στις ανδρικές ορμόνες - και αυτή η ευαισθησία προκαλεί τη σταδιακή συρρίκνωση των θυλάκων και την παραγωγή ελαφρώς λεπτότερων και μικρότερων τριχών με κάθε κύκλο τριχοφυΐας που περνάει.

Αντιδραστική τριχόπτωση:
Αυτό σημαίνει ότι η τριχόπτωσή σας είναι το αποτέλεσμα ενός εναύσματος. Η υπερβολική καθημερινή αποβολή μαλλιών (που είναι γνωστή ως telogen effluvium) δεν εξαρτάται από την ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης, αλλά συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανισορροπίας ή διαταραχής, όπως μια διατροφική ανεπάρκεια, έντονο στρες, υπερβολική δίαιτα ή μια ασθένεια.

Πώς να την καταπολεμήσετε

curology-gqovzdjuddw-unsplash.jpg

1) Καταναλώστε περισσότερη πρωτεΐνη

Τα μαλλιά αποτελούνται από πρωτεΐνες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επαρκή καθημερινή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αυτές. Συμπεριλάβετε τουλάχιστον μια μερίδα πρωτεΐνης σε μέγεθος μιας παλάμης στο πρωινό και το μεσημεριανό σας γεύμα (περίπου 120 γραμμάρια σε βάρος).

2) Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι


Παρέχουν στα μαλλιά την ενέργεια που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Καταναλώστε ένα snack υγιεινού υδατάνθρακα (π.χ. φρέσκα φρούτα, crudité ή κράκερς ολικής άλεσης) αν μεσολαβούν περισσότερες από τέσσερις ώρες μεταξύ των γευμάτων - καθώς η ενέργεια που είναι διαθέσιμη στα κύτταρα της τρίχας μειώνεται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

3) Προσθέστε ένα συμπλήρωμα στη διατροφή σας 

Ως μη απαραίτητος ιστός, οι θρεπτικές απαιτήσεις των μαλλιών είναι μοναδικές - και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την ενίσχυση των επιπέδων των βιταμινών και των μετάλλων που είναι διαθέσιμα στους θύλακές σας. Όμως, πρέπει να λαμβάνονται παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή για πλήρες όφελος. 

Επικεντρωθείτε στα ακόλουθα συστατικά: Σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D3, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και τα απαραίτητα αμινοξέα, L-Λυσίνη και L-μεθειονίνη.

4) Μασάζ κεφαλής 

Το παραδοσιακό μασάζ κεφαλής βοηθά στην υγεία του τριχωτού, καθώς διεγείρει τη ροή του αίματος στην περιοχή. Τα έλαια μαλλιών τα κάνουν πιο δυνατά από τις ρίζες. Είναι πραγματικά εξαιρετικό για όποιον παλεύει με την τριχόπτωση, αφού ενισχύει και προστατεύει τους θύλακες και τις τούφες των μαλλιών, περιποιείται το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και καλλιεργεί την υγιή ανάπτυξη τους. Η εφαρμογή του σωστού λαδιού με αγιουρβεδικά βότανα σε στεγνά μαλλιά ως θεραπεία πριν από το πλύσιμο επιτρέπει στο λάδι να εισχωρήσει στο στέλεχος της τρίχας σας, καθιστώντας το λιγότερο ευάλωτο στο σπάσιμο όταν βραχούν.