fbpixel

Search icon
Search
Η τροφή που αν φάτε το πρωί θα έχετε επίπεδο στομάχι όλη μέρα
WELLNESS

Η τροφή που αν φάτε το πρωί θα έχετε επίπεδο στομάχι όλη μέρα

Τα οφέλη του γιαουρτιού θα σας βοηθήσουν στην πέψη


Ναι, όσο παράδοξο και να ακούγεται, εντάσσοντας το γιαούρτι στο πρωινό σας ή καταναλώνοντάς το ως mid-day snack θα καταφέρετε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά, μειώνοντας το φούσκωμα, το οποίο τείνει να φτάνει στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια της ημέρας - και ιδιαίτερα το απόγευμα. Η εν λόγω τροφή είναι το γιαούρτι (απλό και πλήρες). Πριν εξηγήσουμε πότε, πώς και γιατί να το τρώτε, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το φούσκωμα της κοιλιάς, ένα πρόβλημα που σύμφωνα με μελέτες επηρεάζει το 20% του πληθυσμού, αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Η Kourtney Kardashian είχε πει κάποτε: «Το φούσκωμα στο στομάχι και την κοιλιά είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει την ιδέα ενός συνολικά πρησμένου σώματος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να σαμποτάρονται όλες τις προσπάθειες γυμναστικής και δίαιτας από το φούσκωμα. Αυτοί οι κοιλιακοί δεν θα δουν ποτέ το φως της ημέρας αν κρύβονται πίσω από την κατακράτηση υγρών», είπε, εξηγώντας με απλά λόγια μια ευρέως διαδεδομένη αίσθηση που δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα.

dani-rendina-sh6vc3voowe-unsplash.jpg

Ωστόσο, αν θέλουμε να βρούμε επιστημονική αιτιολογία για το γεγονός ότι ξυπνάμε ξεφούσκωτοι το πρωί και τελειώνουμε τη μέρα με πρησμένη κοιλιά, ο Dr. Fermín Mearin Manrique, διευθυντής της υπηρεσίας πεπτικού συστήματος στο Centro Médico Teknon και μέλος του Top Doctors, εξηγεί: «Είναι σύνηθες το πρήξιμο της κοιλιάς να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο: λιγότερο το πρωί και περισσότερο στο τέλος της ημέρας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα αέρια συσσωρεύονται σταδιακά και οι κοιλιακοί μύες χάνουν τη δύναμή τους. Το άγχος είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για το πρόβλημα αυτό!»

Το γιαούρτι προάγει την πιο ήρεμη πέψη

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, αυξάνει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος και μειώνει την κοιλιακή φλεγμονή. Το γιαούρτι αποτελείται από προβιοτικά, τα οποία είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερο και βοηθούν τη διαδικασία της πέψης μας. Επομένως, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του συγκεκριμένου οργάνου. 

alison-marras-h1fct6rxrom-unsplash.jpg

Καλύτερα για πρωινό ή για το μεσημέρι

Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε. Αν και ποτέ δεν υπάρχει κακή στιγμή για να καταναλώσουμε μια υγιεινή τροφή, στην περίπτωση του γιαουρτιού και της ικανότητάς του να καταπολεμά τη φλεγμονή της κοιλιάς, ο ειδικός συνιστά την κατανάλωσή του ειδικά στο πρωινό, κάτι που μας θυμίζει, για παράδειγμα, ότι το μοντέλο Karlie Klos περιλαμβάνει στο πρωινό του ελληνικό γιαούρτι σε συνδυασμό με green juice. Παρόλα αυτά, το γιαούρτι είναι επίσης καλό και για mid-day snack. To καλύτερο πρωινό είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα φρούτο και ένα γαλακτοκομικό προϊόν. Αυτός ο συνδυασμός αποτρέπει τη δυσφορία και το φούσκωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Πώς να επιλέξετε ένα υγιεινό γιαούρτι

Τώρα που αποδεχτήκαμε ότι το γιαούρτι είναι ένας καλός τρόπος για την καταπολέμηση της φλεγμονής, το επόμενο ερώτημα είναι πώς να επιλέξετε το σωστό. Η ποικιλία σήμερα είναι τόσο μεγάλη και διαφορετική που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να επιλέξουμε το καλύτερο. Ένα υγιεινό γιαούρτι είναι αυτό, του οποίου η ετικέτα περιλαμβάνει μόνο 2 ή 3 συστατικά: γάλα, γαλακτικές ζυμώσεις και γάλα σε σκόνη. Να είστε προσεκτικοί με τα γιαούρτια με έξτρα γεύση γιατί περιέχουν ζάχαρη, γλυκαντικά και χρωστικές ουσίες. Αν θέλουμε να προσθέσουμε γεύση, προτιμήστε 100% φυσικά γιαούρτια και να προσθέστε φρούτα σε αυτά. 

elena-leya-pvqu5-y7ezm-unsplash.jpg

Κεφίρ: μια (σούπερ) υγιεινή επιλογή

Η ποικιλία των μικροοργανισμών που δρουν κατά τη ζύμωση του κεφίρ είναι μεγαλύτερη από εκείνη του γιαουρτιού, γι' αυτό και το προϊόν αυτό είναι τόσο ενδιαφέρον από διατροφική άποψη. Αν πρέπει να συστήσουμε ένα είδος γιαουρτιού, αυτό είναι το κεφίρ: είναι ένα από τα καλύτερα προβιοτικά τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε, θα μας βοηθήσει να εξισορροπήσουμε την εντερική μας χλωρίδα, κι επίσης συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση δύσκολης πέψης, διάρροιας και δυσκοιλιότητας, φουσκώματος και αερίων.