Το κλίμα των νησιών και της θάλασσας χαρίζει σε μερικούς ανθρώπους μια δροσερή επιδερμίδα με λάμψη και φακίδες. Για πολλούς από εμάς, παρόλα αυτά, αυτή η συνθήκη παραμένει άγνωστη. Είναι, λοιπόν, δεδομένο πως τα ταξίδια μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο δέρμα ακόμη και τις μέρες που ακολουθούμε μια κανονική ρουτίνα ομορφιάς. Ιδιαίτερα για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα με έκζεμα, αυτό τείνει να γίνεται πιο έντονο και τελικά να αλλάζει πραγματικά τις ισορροπίες στην επιδερμίδα. Η υγρασία, η ποιότητα του νερού αλλά και οι αποκλίσεις από το πρόγραμμα είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορούν να συμβάλουν σ' αυτήν την αλλαγή.
Το δέρμα είναι ένα όργανο και όπως όλα τα όργανα, λειτουργεί καλύτερα όταν βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας. Το περιβάλλον της επιδερμίδας αποτελείται από το μικροβίωμα, έναν μίνι κόσμο, ο οποίος όταν διαταράσσεται τελικά οδηγεί σε ερεθισμούς, δερματίτιδες και ακμή.
Τι προκαλεί δερματικά προβλήματα στο ταξίδι;
Το αεροπλάνο: Το δερματικό πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει μόλις επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο για τον προορισμό σας -ή μόλις ξεκινήσει οποιαδήποτε ένταση στη διαδικασία προγραμματισμού ταξιδιού, καθώς το άγχος έχει συνδεθεί με την ακμή. Το να ταξιδεύετε με αεροπλάνο σημαίνει συχνά μεγάλο χρόνο ταξιδιού, που θα σας κάνει να φοράτε μάσκα για ώρες. Αυτό είναι εντάξει, αλλά αν επιλέξετε να βαφτείτε για την πτήση σας, η μάσκα είναι πιο πιθανό να παγιδεύσει έλαια, βρωμιά και ιδρώτα, που θα φράξουν απολύτως τους πόρους σας και θα προκαλέσουν ακμή.
Κλίμα: Όταν ένα κλίμα είναι πραγματικά ξηρό ή πολύ υγρό, τα δερματικά προβλήματα είναι πιο πιθανό να βγουν στην επιφάνεια. Ο ξηρός καιρός μπορεί να αντλήσει υγρασία από το δέρμα, οδηγώντας σε αίσθηση ξηρότητας, ευαισθησίας και απώλειας λειτουργίας του δερματικού φραγμού. Στην άλλη πλευρά του κλιματικού φάσματος είναι η ακραία υγρασία, η οποία όταν συνδυάζεται με υψηλή θερμότητα, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ελαίων και άλλων υπολειμμάτων, όπως μακιγιάζ ή ρύπανση στην επιφάνεια του δέρματος και να οδηγήσει σε εξάρσεις.
Σκληρό νερό: Το νερό σε διαφορετικές τοποθεσίες μπορεί να περιέχει άλλη ποσότητα μετάλλων, τα οποία μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στο δέρμα από ό,τι νομίζετε. Το "μαλακό" νερό περιέχει χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου ενώ το "σκληρό" υψηλά. Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, καθώς και να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα.
Πώς μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε δερματικά προβλήματα όταν ταξιδεύετε
Για να αντιμετωπίσετε το οτιδήποτε είναι πολύ σημαντικό να προσαρμόσετε την καθημερινή σας περιποίηση.
Στο αεροπλάνο: Μη επιλέγετε καθόλου μακιγιάζ για να αποτρέψετε τους φραγμένους πόρους. Αν δεν θέλετε να πάτε χωρίς make-up -στο αεροδρόμιο-, φέρτε μαζί σας μαντηλάκια καθαρισμού αν πρόκειται να επιβιβαστείτε σε μεγάλη πτήση και αφαιρέστε το μακιγιάζ σας.
Σε υγρό κλίμα: Εάν πηγαίνετε κάπου με ζέστη και υγρασία, αλλάξτε την ενυδατική σας κρέμα με μια πιο ελαφριά φόρμουλα για να αποτρέψετε τους φραγμένους πόρους. Εστιάστε στην αποσυμφόρηση του δέρματος, με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ για βαθύ καθαρισμό των πόρων.
Σε ξηρό κλίμα: Η χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος που περιέχουν συστατικά που προστατεύουν και επιδιορθώνουν τον φραγμό του δέρματος και κλειδώνουν την υγρασία είναι πάντα μια καλή ιδέα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά ή να αυξηθούν σε δύο ή τρεις φορές ημερησίως εάν χρειάζεται. Συνίσταται η εφαρμογή ενός ορού υαλουρονικού οξέος που θα ενυδατώνει το δέρμα παγιδεύοντας την υγρασία.
Αν πάτε κάπου με "σκληρό" νερό: Ανησυχείτε για το "σκληρό" νερό στον προορισμό σας; Ενώ η λήψη ενός φίλτρου ή αποσκληρυντικού νερού μπορεί να είναι ακριβή και άβολη, υπάρχουν και άλλοι απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας. "Μεταβείτε" σε καθαριστικά που δεν αφρίζουν, στεγνώστε απαλά το δέρμα σας μετά από μπάνιο αντί να το τρίβετε έντονα και ενυδατώστε αμέσως μετά για να κλειδώσετε την υγρασία σ' αυτό.