fbpixel

Search icon
Search
Μικροβίωμα: O καθοριστικός ρόλος του στην υγεία των γυναικών που δεν γνωρίζαμε έως τώρα
MAGAZINE

Μικροβίωμα: O καθοριστικός ρόλος του στην υγεία των γυναικών που δεν γνωρίζαμε έως τώρα

Ο Δρ Σπυρίδων Γέρου, Ειδικός Βιοπαθολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής των Βιοπαθολογικών Διαγνωστικών και Ερευνητικών Ιατρείων «Ανάλυση Ιατρική ΑΕ», εξηγεί όλα τα νέα δεδομένα


Η ραγδαία πρόοδος των τελευταίων ετών στον χώρο της Μοριακής Βιολογίας και οι εξελίξεις στις τεχνικές αλληλούχισης των μικροβιακών γονιδιωμάτων έδωσαν νέα στοιχεία για τον ρόλο των μικροβίων στην υγεία και στη νόσο, με αποτέλεσμα ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενειών να έχει χαρακτηριστεί από μοναδικές αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργικότητα των μικροβίων τους. Το σύνολο αυτών των μικροοργανισμών, η γενετική πληροφορία τους και το περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρούν, αποτελούν το ανθρώπινο μικροβίωμα. Ειδικότερα, η ανάπτυξη πιο εξελιγμένων μεθόδων προσδιορισμού της αλληλουχίας του DNA έχει επιτρέψει τη μελέτη των μικροβιακών πληθυσμών κατευθείαν από το περιβάλλον τους.

Το μικροβίωμα του ενδομητρίου

shutterstock-1118384897-mikrovioma.jpg

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως και παλιά αξιώματα καταρρίπτονται. Ένα από αυτά αφορά στο ενδομήτριο. Μέχρι πρόσφατα, το περιβάλλον αυτό, η μητρική κοιλότητα που «φιλοξενεί» το έμβρυο, θεωρούνταν στείρο μικροβίων. Πλέον, γνωρίζουμε ότι διαθέτει χλωρίδα και το μικροβίωμά του διαχωρίζεται σε συγκεκριμένα προφίλ, ανάλογα με την παρουσία -ή μη- κυρίως του γένους των γαλακτοβακίλλων. Συγκεκριμένα, το μικροβίωμα του ενδομητρίου χαρακτηρίζεται ως:

1. LD (Lactobacillus-dominant), στο οποίο επικρατεί το συγκεκριμένο γένος σε ποσοστό>90% και θεωρείται το ευνοϊκό προφίλ μικροβιώματος και

2. NLD (non Lactobacillus-dominant), στο οποίο η παρουσία σε ποσοστό<90% συμβάλλει στη διαμόρφωση δυσβιωτικού περιβάλλοντος στην περιοχή.

Σημαντικό ρόλο κατέχει και ο βαθμός ποικιλομορφίας του μικροβιώματος, μιας κι ένα ευνοϊκό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από χαμηλού βαθμού ποικιλομορφία.

Σημασία του τύπου μικροβιώματος

Ο ρόλος αυτών των μικροοργανισμών είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για την επιτυχημένη εμφύτευση του εμβρύου, όσο και για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κλινικός ιατρός καλείται να συστήσει την κατάλληλη αντιβιοτική και προβιοτική-πρεβιοτική αγωγή.

Νέα δεδομένα για το κολπικό μικροβίωμα

Πολλές διεθνείς μελέτες μεγάλων εξειδικευμένων κέντρων στις οποίες συμμετέχει και το εργαστήριό μας δείχνουν ότι το κολπικό μικροβίωμα είναι εκείνο που οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων στην περιοχή, όπως κολπίτιδες, και προδιαθέτει για την εμφάνιση κακοήθειας. Συγκεκριμένα, ένας φυσιολογικός πυρήνας κολπικού μικροβιώματος εξαρτάται αρχικά τόσο από το ποσό των γαλακτοβακίλλων του κόλπου, όσο και από το συγκεκριμένο είδος των βακτηρίων αυτών.

Τρόπος ανάλυσης

Η ταυτοποίηση και η μελέτη του μικροβιώματος βασίζεται στην αλληλούχιση του γονιδίου 16srRNA, με τεχνικές νέας γενεάς (Next Generation Sequencing [NGS]). Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι παρόν σε όλα τα βακτήρια και διαθέτει τόσο σταθερές όσο και μεταβλητές περιοχές, με τη βοήθεια των οποίων γίνεται ο ταξινομικός χαρακτηρισμός των βακτηρίων. Το είδος του δείγματος είναι είτε κολπικό επίχρισμα, είτε βιοψία ή υγρό ενδομητρίου και η λήψη του πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κιτ συλλογής.

gerou.jpg

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες τον Δρ Σπυρίδωνα Γέρου, Ειδικό Βιοπαθολόγο και Επιστημονικό Διευθυντή των Βιοπαθολογικών Διαγνωστικών και Ερευνητικών Ιατρείων «Ανάλυση Ιατρική ΑΕ».

Info: «Ανάλυση Ιατρική ΑΕ», www.analysi.gr