fbpixel

Search icon
Search
Έχετε επίμονα κόκκινα σημάδια στο δέρμα των ποδιών; Υπάρχει λύση και είναι άμεση
FACE & BODY

Έχετε επίμονα κόκκινα σημάδια στο δέρμα των ποδιών; Υπάρχει λύση και είναι άμεση

Απαλλαγείτε από αυτή την έντονη εμφάνιση


Η Keratosis pilaris είναι μια καλοήθης -όχι επιβλαβής- πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται με μικρά εξογκώματα. Εάν έχετε αυτή την πάθηση, μπορεί να παρατηρήσετε μικρά, ανώδυνα εξογκώματα στο δέρμα σας γύρω από τους θύλακες των τριχών. Τα εξογκώματα αποτελούνται από περίσσεια κερατίνης, μια πρωτεΐνη που βοηθά στο σχηματισμό των μαλλιών, των νυχιών και του εξωτερικού στρώματος του δέρματος. Τα εξογκώματα της Keratosis pilaris μπορεί να φαίνονται κόκκινα, καφέ ή λευκά ή μπορεί να έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα σας. 

how-to-make-your-legs-look-good-for-summer-365-beauty-tips.jpg

Αυτά που την επηρεάζουν

Η κατάσταση αυτή είναι συνήθως πιο συχνή σε μωρά, νήπια, παιδιά και εφήβους και επιδεινώνεται κατά την εφηβεία. Είναι πιο πιθανό να έχετε κεράτωση pilaris εάν κάποιος ακόμη στην οικογένεια σας την παρουσιάζει. Μάλιστα, οι δερματολόγοι πιστεύουν ότι έχει μια γενετική βάση και φυσικά εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με ανοιχτό δέρμα και παθήσεις όπως έκζεμα, βρογχικό άσθμα, υποθυρεοειδισμό, σύνδρομο Cushing και διαβήτη. Αποτελεί τόσο συχνό φαινόμενο που πολλοί δερματολόγοι το κατατάσσουν ως τύπο δέρματος και όχι ως ιατρική πάθηση. Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 50% έως 80% των εφήβων και το 40% των ενηλίκων θα εμφανίσουν αυτά τα εξογκώματα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

hair-removal-legs.jpg

Πώς επηρεάζει αυτή η κατάσταση το σώμα;

Η κεράτωσης pilaris προκαλεί την ανάπτυξη μικρών, αποχρωματισμένων εξογκωμάτων γύρω από τους θύλακες των τριχών σας. Οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών σας δεν έχουν τριχοθυλάκια, επομένως η κεράτωση pilaris δεν θα εμφανιστεί σε αυτές τις περιοχές του σώματός. Η κεράτωση δεν πονάει, αλλά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανασφάλεια με την εμφάνιση σας, σύμφωνα με έρευνες ειδικών.

Τα συμπτώματα

Το κύριο χαρακτηριστικό της κεράτωσης pilaris που θα παρατηρήσετε είναι κηλίδες σαν μικροσκοπικά, τραχιά, αποχρωματισμένα εξογκώματα στο δέρμα σας που μοιάζουν με το διακεκομμένο "δέρμα" της φράουλας. Μπορεί να παρατηρήσετε την εμφάνιση των εξογκωμάτων αλλά να μην έχετε άλλα συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:  

  • Κνησμό ή ξηρό δέρμα, ειδικά στο πίσω μέρος των χεριών, των ποδιών ή των γλουτών σας.
  • Ερεθισμό των εξογκωμάτων που τα κάνει να γίνονται πιο αποχρωματισμένα και αισθητά. 
  • Τραχύ δέρμα σαν γυαλόχαρτο όπου εμφανίζονται τα εξογκώματα το οποίο επειδινώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Το έκζεμα, η ψωρίαση, οι αλλεργίες και οι μυκητιάσεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας ή εάν επιμένουν, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με έναν δερματολόγο.

Πώς θα απαλλαγείτε

Η Keratosis pilaris δεν είναι επιβλαβής, επομένως συνήθως δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίσετε. Για μερικούς ανθρώπους, τα εξογκώματα εξαφανίζονται από μόνα τους ή γίνονται λιγότερο αισθητά περίπου στην ηλικία των 30 ετών. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα εξογκώματα εξαφανίζονται το καλοκαίρι και γίνονται αισθητά μόνο το χειμώνα. Εάν σας ενοχλούν, η θεραπεία με ενυδατικές κρέμες και με συστηματική απαλή φροντίδα του δέρματος μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματά σας. Οι προτεινόμενες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

legs-summer.jpg

  • Ενυδατικές κρέμες: Το ξηρό δέρμα μπορεί να επιδεινώσει την κεράτωση. Η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, ελαχιστοποιώντας και απαλύνοντας τα σημάδια. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα πολλές φορές κάθε μέρα, ειδικά μετά το ντους ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό.
  • Φαρμακευτικές κρέμες: Ο δερματολόγος μπορεί να σας πει εάν οι συνταγογραφούμενες ενυδατικές κρέμες μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς. Τα συστατικά ουρία, άλφα υδροξυοξέα, σαλικυλικό οξύ και γλυκολικό οξύ μπορούν μερικές φορές να βελτιώσουν την εμφάνιση της κεράτωσης. Οι φαρμακευτικές κρέμες βιταμίνης Α, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης κερατίνης που προκαλεί κεράτωση.
  • Απολέπιση: Χρησιμοποιήστε λούφα, τζελ απολέπισης ή scrub και μικρές, κυκλικές κινήσεις για να καθαρίσετε απαλά τις περιοχές του δέρματος σας που επιρρεάζονται, ενώ κάνετε ντους. Φροντίστε να μην τρίψετε πολύ δυνατά την περιοχή καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
  • Θεραπείες με λέιζερ: Οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του αποχρωματισμού που σχετίζεται με την κεράτωση pilaris. Για αυτές συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.