Οι εξελίξεις γύρω μας τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και τα νέα είναι πολλά. Είναι φυσικό, επομένως, να αγχώνεστε και να πανικοβάλλεστε λίγο παραπάνω απ’ ό,τι πριν. Τώρα ειδικά, που περνάτε πολλές ώρες στο σπίτι χωρίς να βλέπετε πολλούς ανθρώπους, έρχεστε αντιμέτωποι με τον εαυτό σας και με ανασφάλειες που σας δημιουργούν στρες. Όλοι είμαστε μαζί στην προσπάθεια να παρακινήσουμε ο ένας τον άλλον να μείνουμε θετικοί και αισιόδοξοι. Έτσι, λοιπόν, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τεχνικές αναπνοής που μπορείτε να εξασκήσετε οπουδήποτε για να χαλαρώσετε στη στιγμή. Είναι γνωστό ότι η αναπνοή είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όταν πρόκειται για την καταπολέμηση του στρες. Αφιερώστε λίγα λεπτά στον εαυτό σας και μείνετε όσο πιο θετικοί μπορείτε!
Τεχνική 4-7-8
Η τεχνική αυτή δημιουργήθηκε από τον Dr. Andrew Weil που αναφέρει ότι για να χαλαρώσετε πρέπει να επιβραδύνετε τον καρδιακό παλμό και να πάρετε περισσότερο οξυγόνο. Λειτουργεί ως εξής: Εισπνεύστε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα. Κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα. Εκπνεύστε για 8 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε 4 φορές.
Τεχνική "Papworth"
Καθίστε ευθεία στο κρεβάτι. Πάρτε ρυθμικές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη ή το στόμα για 4 δευτερόλεπτα κι εκπνέοντας από τη μύτη. Επικεντρωθείτε στην κοιλιά σας καθώς φουσκώνει με κάθε εισπνοή και χαλαρώνει με κάθε εκπνοή. Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε ώστε η αναπνοή σας να ακούγεται από το στομάχι σας.
Τεχνική της ευγνωμοσύνης
Καθίστε αναπαυτικά. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας προσπαθώντας να εισπνέετε περισσότερη ώρα απ’ ό,τι εκπνέετε. Τοποθετήστε τα χέρια σας στην καρδιά και φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός προσώπου ή ενός πράγματος για το οποίο είστε ευγνώμονες που το έχετε στη ζωή σας. Μπορεί να είναι ακόμη κι ένα μέρος, το κατοικίδιό σας κ.ά. Συνεχίστε να εισπνέετε βαθιά και να επιβραδύνετε την εκπνοή σας όσο σκέφτεστε αυτό που γεμίζει την ψυχή σας με ευγνωμοσύνη. Κρατήστε το μυαλό σας και το σώμα σας επικεντρωμένο σε αυτό το συναίσθημα μέχρι να νιώσετε μια θετική ενέργεια μέσα σας.
Τεχνική «Σφαίρα ασφάλειας»
Καθίστε κάπου αναπαυτικά και κλείστε τα μάτια σας. Φέρτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Έπειτα συγκεντρωθείτε στο σώμα σας και στις αισθήσεις που σας προκαλεί αυτή τη στιγμή που είστε ακίνητοι. Τώρα προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στον χώρο γύρω από το σώμα σας και σιγά σιγά να επεκτείνετε τη σκέψη σας σε όλο τον χώρο. Όσο συγκεντρώνεστε στο δωμάτιο γύρω σας φανταστείτε το σαν μια σφαίρα ασφάλειας που σας προσφέρει ένα ήρεμο καταφύγιο και θα βρίσκεται δίπλα σας ανεξαρτήτως των συνθηκών. Μείνετε σε αυτή τη γαλήνια σκέψη.
Τεχνική «Σταθερή αναπνοή»
Αυτή η τεχνική ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω εξάσκηση και υπομονή μέχρι να την υιοθετήσετε πλήρως. Καθίστε με την πλάτη ίσια. Βάλτε ένα χρονόμετρο δίπλα σας. Ο στόχος είναι να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε 5 φορές σε ένα λεπτό. Αν δυσκολεύεστε δοκιμάστε στην αρχή να κάνετε 6 ή 7 αναπνοές μέχρι να περιοριστείτε στις 5 ανά λεπτό. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να βελτιστοποιήσετε τον ρυθμό της καρδιάς και να διώξετε την ένταση από το σώμα σας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολη αλλά είναι σίγουρα ιδιαίτερα χρήσιμη και θα δείτε τα οφέλη της με την εξάσκηση.