fbpixel

Search icon
Search
Τι ακριβώς είναι το fexting και γιατί μπορεί να μας κάνει κακό;
PSYCHOLOGY

Τι ακριβώς είναι το fexting και γιατί μπορεί να μας κάνει κακό;

Ερευνώντας περαιτέρω το φαινόμενο της εποχής


Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Harper's Bazaar, η Jill Biden, Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, έκανε μια βαθιά παραδοχή. Όταν συζητούσε για την 45χρονη σχέση της με τον Πρόεδρο, αποκάλυψε ότι το ζευγάρι αποφεύγει να τσακώνεται δημοσίως μπροστά στη Μυστική Υπηρεσία, και κάπως γέννησε τον όρο "fexting". 

Σε αντίθεση με το ξαδελφάκι του, το sexting, το "fexting" αναφέρεται στην πράξη του καβγά μέσω γραπτών μηνυμάτων. Και είτε πρόκειται για τον σύντροφό μας, τους γονείς μας, τους φίλους μας ή τα φλερτ μας, όλοι το έχουμε κάνει. 

Οι συζητήσεις γύρω από την έννοια του fight-texting έχουν πυροδοτήσει την απορία σχετικά με το πόσο υγιές είναι. Εμείς καταλήξαμε στο ότι όπως και σε κάθε τάση της εποχής υπάρχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Είναι το fexting ένας σύγχρονος τρόπος χειρισμού των συγκρούσεων που επιτρέπει στους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας να κατανοήσουν τη διαφωνία τους και να τη μοιραστούν ή απλώς κάνουμε ένα βήμα στα πιστεύω μας, χάνοντας την ικανότητα επίλυσης των συγκρούσεων επειδή το ghosting και το blocking είναι ευκολότερα από την αντιπαράθεση;

shutterstock-1514800850.jpg

Ας δούμε τα πράγματα πιο προσεχτικά. Σ' έναν κόσμο όπου το 62% του πληθυσμού επικοινωνεί με τους συνομηλίκους του στο διαδίκτυο, δεν είναι περίεργο που οι διαφωνίες θα λάβουν χώρα στην ψηφιακή σφαίρα. Και άμα το σκεφτείτε καλύτερα, αυτό μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμο.

Αν κάποιος δεν είναι πολύ καλός στο να εκφράζεται τη στιγμή που μιλάει ζωντανά σε κάποιον άνθρωπο, το fexting του επιτρέπει να μοιραστεί τις ανησυχίες του και να διαχειριστεί τα ζητήματα σε ένα πιο «άνετο» περιβάλλον, χωρίς να νιώθει ότι του μιλούν ή ότι τον κατακλύζουν οι έντονες συζητήσεις ή οι αισθητηριακές υπερφορτώσεις. Ιδίως οι εσωστρεφείς τείνουν να προτιμούν να επιλύουν τις διαφωνίες τους μέσω της οθόνης, όπου οι σκέψεις τους μπορούν να διαβαστούν και να αξιολογηθούν στον δικό τους χρόνο.

Το να πρέπει να διαβάσουμε τα σημεία μιας στιχομυθίας μάς επιτρέπει να δούμε το θέμα καλύτερα και μας δίνει τον χρόνο να το επεξεργαστούμε. Και χωρίς την πίεση να απαντήσουμε αμέσως, έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε με πιο μελετημένες ιδέες, απαντώντας πιο προσεκτικά απ' ό,τι θα μπορούσαμε αυτοπροσώπως, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που είναι πιο προσκείμενοι στις συγκρούσεις από εμάς.

Αξίζει να τονίσουμε ότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση οργής, μερικές φορές το να έχουμε τις λέξεις γραμμένες μπροστά μας μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Το να βλέπετε τα λόγια σας να παίρνουν φυσική μορφή είναι πιο αληθινό και παράλληλα τρομακτικό, και βοηθάει επίσης να κρατάμε εμάς και τους άλλους υπόλογους. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ή να αμφισβητήσουμε τα λόγια που έχουμε ήδη αποτυπώσει. 

shutterstock-738798247.jpg

Από την άλλη πλευρά, όταν είμαστε αυτοπροσώπως, αντιμέτωποι με τη γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και άλλες ενδείξεις, είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε από πού προέρχεται ένα άτομο και να προσαρμόσουμε την αντίδρασή μας. Οι συνέπειες των πράξεών μας είναι αισθητές και η πίεση να διευθετήσουμε τα πράγματα είναι μεγαλύτερη.

Για τους περισσότερους από εμάς, ο τρόπος επιχειρηματολογίας μας είναι επηρεασμένος από την παιδική ηλικία. Αν μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον που αποφεύγει τις συγκρούσεις, οι πιθανότητες είναι ότι λίγο ταράζεστε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα. Σίγουρα, το fexting μπορεί να σας δώσει τα εργαλεία και τον χρόνο να πείτε ανοιχτά τη γνώμη σας, αλλά εκεί που αποτυγχάνει είναι στο να σας επιτρέψει να μην μάθετε ποτέ πώς να αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις με υγιή τρόπο. 

Και, από την άλλη μεριά, αν είχατε δίπλα σας πάντα άτομα με έντονο ταπεραμέντο που λένε τη γνώμη τους χωρίς δεύτερη σκέψη, μπορεί να μην μάθετε ποτέ τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι λέξεις σας. Εξάλλου, πρέπει να γνωρίζετε ότι το 55% της επικοινωνίας είναι μη λεκτική.

shutterstock-2037557090.jpg

Ακριβώς όπως και με το φλερτ, η διαδικτυακή επαφή μπορεί να γίνει επικίνδυνη όταν πρόκειται να πείτε τη γνώμη σας και να διαβάσετε και αυτή του απέναντι. Υπάρχουν πολύπλοκες απόψεις που εμπλέκονται και δεν έχουμε όλοι την ίδια κατανόηση, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να παρερμηνεύσουμε το νόημα και τα συναισθήματα του καθενός. Σκεφτείτε επίσης, ότι ακόμη και με τη λάθος επιλογή της στίξης ή την ελαφρά καθυστέρηση στην απάντηση ενός μηνύματος, μια απλή διαφωνία μπορεί να μεταμορφωθεί σε οξύ θυμό.

Και τότε είναι που πέφτουμε θύματα του γραπτού μηνύματος οργής.  

Το γραπτό μήνυμα οργής, αν και καταλυτικό εκείνη τη στιγμή, δεν αποτελεί καθόλου υγιή διέξοδο για τα συναισθήματά μας. Λέμε πράγματα που δεν εννοούμε, ψηφία που πετάνε με ταχύτητα φωτός πριν τα λογικά μέρη του εγκεφάλου μας μπορέσουν να μας σταματήσουν, μόνο και μόνο για να ανάψουν τα αίματα. Και, τις περισσότερες φορές, τότε είναι που καταλήγουμε να έχουμε ξεσπάσματα και να μην έχουμε μάθει τίποτα, αντί να δουλέψουμε τα προβλήματά μας με τον τρόπο που θα μπορούσαμε αν θα ήμασταν κοντά.

Ο κάθε είδους καβγάς με ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν είναι δύσκολος, αλλά το καλό είναι ότι συχνά μπορούμε να προχωρήσουμε και να επανέλθουμε στον σωστό δρόμο, παίρνοντας μαθήματα για την επόμενη φορά. Απλώς το θέμα με το ψηφιακό «αποτύπωμα» είναι ότι είναι κάπως μόνιμο... απλά κάπως εκεί... για πάντα... σε στοιχειώνει κάθε φορά που κάνεις scroll up στη συνομιλία. Αν δεν συμφωνήσετε και οι δύο να διαγράψετε το ιστορικό, πώς θα προχωρήσετε σε μία νέα αρχή;

Πηγή: Refinery29