fbpixel

Search icon
Search
Πόλεμος και γυναίκες: Η Angelina Jolie κι η Jill Biden στέλνουν το πιο ηχηρό μήνυμα
PEOPLE & MOMENTS

Πόλεμος και γυναίκες: Η Angelina Jolie κι η Jill Biden στέλνουν το πιο ηχηρό μήνυμα

Δύο ισχυρές γυναίκες που δε φοβούνται και δείχνουν το δρόμο


Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται κι ο Vladimir Putin δε δείχνει διατεθειμένος να κάνει το πολυπόθητο step back, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα μία ακόμη γυναικοκτονία, μία ακόμη φρικτή δολοφονία μίας συζύγου και μητέρας, από τον άντρα της. Η «μαύρη» λίστα μεγαλώνει, ωστόσο, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω. Καμία από εμάς δεν πρέπει να διστάζει να μιλήσει, να υψώσει τη φωνή της και να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν. Τις τελευταίες ημέρες κι εν μέσω όλων όσων βιώνουμε, δύο ισχυρές γυναίκες, η Jill Biden κι η Angelina Jolie έστειλαν τα δικά τους, ηχηρά μηνύματα προς όλους. Ταξίδεψαν στην Ουκρανία, επισκέφθηκαν μία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο και μας υπενθύμισαν, πως η γυναικεία ψυχή δε σβήνει, δε φυλακίζεται και δεν πεθαίνει!

Ισχυρές προσωπικότητες που κάνουν ένα βήμα μπροστά!

Το ταξίδι της Jill Biden

124643110-mediaitem124643109.jpg

Για την Jill Biden, φέτος η Γιορτή της Μητέρας ήταν πολύ διαφορετική. Δεν τη γιόρτασε μαζί με την οικογένειά της στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν στο δικό της περιβάλλον. Αντιθέτως, ταξίδεψε σε μία δύσκολη περιοχή, που βιώνει σκληρές καταστάσεις. Βρέθηκε στην Ουκρανία κι έκανε ένα μακρινό ταξίδι, το οποίο μάλιστα δεν είχε ανακοινώσει δημόσια και συνάντησε την Olena Zelenska, τη σύζυγο του Volodymyr Zelensky στην πόλη Uzhhhord. Η συνάντηση των δύο γυναικών, έγινε στη μικρή πόλη που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας, που επί δέκα ολόκληρες εβδομάδες δεχόταν ισχυρές επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα, σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί -πλέον στον καιρό του πολέμου- σε άσυλο ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια τους κι αυτή, ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας, μετά τη ρωσική εισβολή.

«Ήθελα να έρθω ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, γιατί θέλαμε να δείξουμε στους Ουκρανούς ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Κι αυτός ο πόλεμος υπήρξε κτηνώδης. Οι Αμερικάνοι στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», ήταν τα πρώτα λόγια της Jill Biden, που μεταξύ άλλων, βρέθηκε και στη Ρουμανία, αλλά και την Σλοβακία, όπου συναντήθηκε με οικογένειες προσφύγων. Με μητέρες, που μαζί με τα παιδιά τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κατοικία και τη χώρα τους, για να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου. «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη γενναία πράξη σας. Γιατί καταλαβαίνουμε τι χρειάζεται για την Πρώτη Κυρία της Αμερικής να έρχεται εδώ εν μέσω πολέμου κι ενώ γίνονται καθημερινά επιθέσεις, ακούγονται σειρήνες κάθε μέρα, ακόμα και σήμερα. Όλοι νιώθουμε τη στήριξή σας και την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου, αλλά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Γιόρτη της Μητέρας είναι μια συμβολική μέρα για εμάς γιατί νιώθουμε την αγάπη και τη στήριξή σας σε μια τόσο σημαντική μέρα», σημείωσε από τη μεριά της η σύζυγος του Volodymyr Zelensky. Aυτή είναι η πρώτη φορά που μια σύζυγος Αμερικανού προέδρου επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη, από τότε που η Laura Bush βρέθηκε στο Αφγανιστάν το 2008 για μια επίσκεψη που κράτησε μόλις μερικές ώρες, με την Jill Biden τώρα, να οργανώνει ένα πολυήμερο ταξίδι στην Ευρώπη.

Το «χρυσό» πρόσωπο της Angelina Jolie

jolie.jpg
Photo: Maksym Kozutsky/Lviv City Hall via AP

Μία ακόμη γυναίκα με πλούσιο, ανθρωπιστικό έργο. Μία σπουδαία προσωπικότητα, που δεν εφησυχάζει και δεν αρκείται στη λάμψη του Hollywood, αλλά ταξιδεύει και βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Η Αngelina Jolie, βρέθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία κι έζησε κι αυτή τη από κοντά τη φρίκη του πολέμου. Έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής, έχει επισκεφθεί την Αφρική και τώρα, ταξίδεψε στην περιφέρεια Lviv της Ουκρανίας για να μιλήσει με τα παιδιά των προσφύγων στα καταφύγια, καθώς είναι ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Jolie συνομίλησε με τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ βρέθηκε και σε ένα ορφανοτροφείο, προκειμένου να βοηθήσει όσους βρίσκονταν σε αυτό.

Αντίκρισε -ξανά- σκληρές εικόνες, αλλά δεν έκανε πίσω. Συνάντησε εθελοντές που παρέχουν ιατρική και ψυχολογική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη και βίωσε κι η ίδια τον τρόμο που κυριεύει τους πολίτες της χώρας, πολλές φορές μέσα σε μία μόνο ημέρα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην πόλη, ήχησαν οι σειρήνες, με την γνωστή ηθοποιό να μεταφέρεται εσπευσμένα σε καταφύγιο και παρέμεινε εκεί, για να είναι ασφαλής. «Πρέπει να είναι σε κατάσταση σοκ… Ξέρω πώς επηρεάζει το τραύμα τα παιδιά, ξέρω απλά ότι πρέπει κάποιος να δείξει πόσο πολύ μεγάλη αξία έχουν, πόσο σημαντική είναι η φωνή τους, ξέρω πόσο θεραπευτικό είναι αυτό για τα παιδιά», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις αμέτρητες παιδικές ψυχές, που γνωρίζουν έναν κόσμο σκληρό, γεμάτο πόνο και θλίψη.

Η γυναικεία ψυχή δεν έχει όρια

Βιώνουμε μία σκοτεινή περίοδο κι είναι πραγματικά θλιβερό, το γεγονός ότι καθημερινά βρισκόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με δυσάρεστες, πολύ άσχημες ειδήσεις, ωστόσο, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω και να αφήσουμε όσα συμβαίνουν να μας παρασύρουν κι εμάς στο σκοτάδι. Οι γυναικοκτονίες, οι απειλές κι οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις -δυστυχώς πλέον- δεν μας σοκάρουν. Αποτελούν συχνό φαινόμενο, σε μία Ελλάδα που για την ώρα δεν έχει βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις με την απαραίτητη σοβαρότητα. Όμως, καμία γυναίκα δεν πρέπει να φοβάται και να περιορίζεται. Όλες μαζί έχουμε μεγάλη δύναμη, όλες μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος.

shutterstock-2130029687.jpg

Οι γυναίκες είναι ικανές, είναι ισχυρές, δε φοβούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η Αngelina Jolie κι η Jill Biden, που βρέθηκαν στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου κι όλες αυτές οι ανταποκρίτριες που καλύπτουν όσα γίνονται στην εμπόλεμη ζώνη εδώ και πολλές εβδομάδες, μας δείχνουν το δρόμο κι εμεις, οφείλουμε να τις ακολουθήσουμε, διεκδικώντας όλα όσα μας αξίζουν. Υπάρχει ακόμη κάποιος που αμφιβάλλει για τη δύναμη των γυναικών;