fbpixel

Search icon
Search
Τα 'green flags' που θα καθορίζουν αν πρέπει να προτιμήσουμε ένα εστιατόριο
TASTE

Τα 'green flags' που θα καθορίζουν αν πρέπει να προτιμήσουμε ένα εστιατόριο

Αυτά τα σημάδια θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε τον χώρο που επιλέξαμε να γευματίσουμε


Η επιλογή του εστιατορίου που θα απολαύσουμε το γεύμα μας είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ένα special occasion με το ταίρι μας, με την παρέα μας ή ακόμη και ένα επαγγελματικό δείπνο. Με το που εισέλθουμε στο χώρο που έχουμε διαλέξει, υπάρχουν μικρά αλλά και έντονα σημάδια που μαρτυρούν την ταυτότητα, τη φιλοσοφία, και εν τέλει την ποιότητα του εστιατορίου. Συγκεντρώσαμε τα κύρια points που δείχνουν ότι το εστιατόριο που επιλέξατε υπόσχεται μια εξαιρετική εμπειρία. Αυτά περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η καλή υποδοχή, η καθαριότητα του χώρου, η ποιότητα του φαγητού, η γνώση του προσωπικού και άλλα. Αν το εστιατόριο δείχνει ότι προσέχει τις λεπτομέρειες, έχει φρέσκα υλικά, και το προσωπικό του είναι ενημερωμένο, τότε πιθανότατα πρόκειται για έναν χώρο που σέβεται τους πελάτες του.

Open kitchen - Open Heart 

stighmiotipo-othonis-2025-02-13-51604-mm.png
Image Source: Adria Goula


Ένα εστιατόριο που έχει επιλέξει να έχει ανοιχτή κουζίνα προς το κοινό φανερώνει τη δυναμική του. Όταν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται τα πιάτα, μας δημιουργείται ένα αίσθημα οικειότητας. Είναι πιο εύκολο να εμπιστευτούμε την επιχείρηση, και τον chef, γνωρίζοντας τα υλικά και τις διαδικασίες που ακολουθεί. Η open kitchen ενισχύει τη σχέση μας με το εστιατόριο καθώς μας επιτρέπει να αισθανθούμε ότι αποτελούμε μέρος της γαστρονομικής διαδικασίας, απολαμβάνοντας το φαγητό μας από την αρχή μέχρι το τέλος.

The heroes of the night 

snapinstapp-467998520-921518726820892-8223820615913892038-n-1080.jpg
Image Credits: Geranium

Όταν το προσωπικό είναι πλήρως ενημερωμένο για το menu ενώ παράλληλα μας κάνει προτάσεις, τότε αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του εστιατορίου. Ένας σερβιτόρος που πραγματικά ενδιαφέρεται για την εμπειρία του πελάτη, είναι πιθανό να προσφέρει προτάσεις που βασίζονται στην προσωπική του εκτίμηση και την πραγματική αξία των πιάτων. Αυτό δείχνει ότι το εστιατόριο έχει εξειδικευμένο προσωπικό, προσφέροντας επιλογές που ταιριάζουν στις προτιμήσεις μας. Όταν τα άτομα που εργάζονται έχουν πάθος για τη δουλειά τους και τη μαγειρική, αυτό επηρεάζει τη συνολική εμπειρία, γεγονός που ενισχύει την εμπιστοσύνη του πελάτη και την ικανοποίησή του.

The basics aka the bread

stighmiotipo-othonis-2025-02-14-15446-mm.png
Image Credits: I'm Still Hungry

Το ψωμί έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι από τα πρώτα στοιχεία που απολαμβάνουμε και μας δημιουργεί την αρχική εντύπωση για το εστιατόριο. Όταν το ψωμί παρασκευάζεται στον ίδιο το χώρο είναι φρέσκο και με αγνά υλικά, προσφέρει μια αυθεντική γεύση και υφή που το καθιστούν ανώτερο. Επιπλέον, το ψωμί πρέπει πάντα να σερβίρεται ζεστό, κάτι που προσδίδει μία αίσθηση φροντίδας. Ακόμη τα είδη του, όπως για παράδειγμα ένα ψωμί με προζύμι, αντικατοπτρίζει την προσοχή που επιδεικνύει ο chef και η ομάδα του απέναντι στην παρασκευή του.

The story behind the menu

snapinstapp-311280693-786517019278729-7980287813974324262-n-1080.jpg
Image Credits: Geranium

Τα εστιατόρια που προτιμούν μικρά, επιλεγμένα, menu επιτρέπουν στους chef να επικεντρωθούν στην ποιότητα και την τελειότητα κάθε πιάτου. Τα menu συχνά αντανακλούν τη φιλοσοφία του χώρου και την εξειδίκευσή του σε έναν συγκεκριμένο τύπο κουζίνας. Η εποχικότητα ακόμη εξασφαλίζει την καλύτερη γεύση, ενώ η προσοχή στη βιωσιμότητα και η υποστήριξη τοπικών παραγωγών ενισχύει την ποιότητα των πιάτων και ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα της γαστρονομίας. Η προσφορά προτάσεων ημέρας με φρέσκες πρώτες ύλες ενισχύει αυτήν την προσέγγιση, δίνοντας στο εστιατόριο την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα καλύτερα υλικά, που ενδέχεται να μην περιλαμβάνονται στη βασική κάρτα του. Αυτές οι προτάσεις αναδεικνύουν την ευελιξία του εστιατορίου και την ικανότητα του να δημιουργεί μοναδικά πιάτα βασισμένα στις διαθέσιμες πρώτες ύλες.

The pairing 

stighmiotipo-othonis-2025-02-14-15624-mm.png
Image Credits: "I'm Still Hungry"

Το ποτό σε ένα εστιατόριο, είτε πρόκειται για cocktail είτε για κρασί, πρέπει να είναι ένα συμπλήρωμα του γεύματος και όχι να επισκιάζει το φαγητό. Ο σωστός συνδυασμός ποτού και φαγητού είναι κρίσιμος για την ισχυρή γευστική εμπειρία, καθώς αυτά πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύοντας το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, ένα cocktail που περιέχει έντονα στοιχεία μπορεί να ενισχύσει «ελαφριά» πιάτα, ενώ ένα κρασί με ισχυρή οξύτητα ή υψηλές τανίνες μπορεί να απογειώσει τη γεύση ενός κρέατος ή ενός πιάτου με λιπαρότητα. Όμως, αν το ποτό είναι πολύ δυνατό ή υπερβολικά γλυκό, μπορεί να καλύψει τις γεύσεις του φαγητού και να προκαλέσει μια ανισορροπία στην γευστική εμπειρία. Ο σκοπός είναι να υπάρχει αρμονία. Για το λόγο αυτό, η διαρκής ενημέρωση της wine list, με νέες ετικέτες αλλά και η σωστή ενημέρωση προς το πελάτη είναι στοιχεία που φανερώνουν την προσήλωση του εστιατορίου απέναντι στην τελειότητα.

Art de la table

stighmiotipo-othonis-2025-02-14-15515-mm.png
Image Credits: "I'm Still Hungry"

Το στήσιμο των πιάτων σε ένα εστιατόριο είναι εξίσου σημαντικό με την ποιότητα των υλικών και τη διαδικασία παρασκευής του. Ο τρόπος παρουσίασης πρέπει να είναι αρμονικός, με την οπτική διάσταση να ενισχύει τη συνολική εμπειρία του πελάτη. Κάθε πιάτο πρέπει να έχει μία λογική συνέχεια με τα υπόλοιπα, τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και αισθητικής. Δεν πρέπει να είναι απλώς εντυπωσιακή η εικόνα, αλλά να αντανακλά τη φιλοσοφία και το ύφος του εστιατορίου. Η κοινή σκέψη πίσω από το στήσιμο των πιάτων εξασφαλίζει ότι όλα θα υπηρετούν τον ίδιο σκοπό.

Go sustainable

snapinstapp-420683235-363166479830176-4118659781647094560-n-1080.jpg
Image Source: Noma

Επιλέγοντας εστιατόρια με διαφανείς πρακτικές βιωσιμότητας, μπορούμε να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις που δεσμεύονται απέναντι στο περιβάλλον. Αναζητούμε πιστοποιήσεις, όπως LEED ή συμμετοχή σε οργανισμούς όπως η Green Restaurant Association, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη προσήλωση των εστιατορίων σε βιώσιμες διαδικασίες. Αυτές οι πρακτικές περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών, βιολογικών προϊόντων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση αποβλήτων και την προώθηση οικολογικών επιλογών, εξασφαλίζοντας ότι τα εστιατόρια ακολουθούν υπεύθυνες περιβαλλοντικές στρατηγικές.

Main photo: Eleven Madison Park