Το φούσκωμα του στομάχου είναι δυσάρεστο, ενοχλητικό και ορισμένες φορές ανησυχητικό. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο πληθυσμό προκαλώντας όχι μόνο εκνευρισμό, αλλά και έντονους πόνους.
Ποια είναι τα αίτια;
1. Δυσανεξία
Η τροφική δυσανεξία είναι πολύ συχνή και παρατηρείται κατά κύριο λόγο όταν αναφερόμαστε στη γλουτένη ή ακόμη και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για αυτό μπορεί να δημιουργηθεί φούσκωμα εξαιτίας της παραγωγής αερίων κατά την πέψη των τροφών, όπως και εξαιτίας της υπερκατανάλωσης απλών σακχάρων και επεξεργασμένων τροφίμων.
2. Κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι ένα πεπτικό πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους και οφείλεται στην εντερική αδυναμία απορρόφησης του σιταριού, της γλουτένης, του κριθαριού και της σίκαλης. Παρόλα αυτά, δεν υφίσταται μια συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της, όμως αυτό που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της κατάστασης είναι η μείωση κατανάλωσης της γλουτένης. Αντί για αυτήν μπορείτε να επιλέγετε προϊόντα, τα οποία είναι ειδικά επεξεργασμένα για να καλύψουν της δικές σας ανάγκες, λόγω αυτής της διατροφικής δυσανεξίας.
3. Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης μια πολύ συχνή αιτία του φουσκώματος. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, αλλά και περπάτημα περίπου τέσσερις φορές την εβδομάδα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει μόλις 20 λεπτά.
4. Κατάποση αέρα
Η κατάποση αέρα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Παρατηρείται όταν μιλάτε ενώ τρώτε, πίνετε αναψυκτικά, αεριούχα ποτά, αλλά και αν καταναλώνετε το γεύμα σας όρθιοι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται σημαντικά η λειτουργία του πεπτικού συστήματος για αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε τις παραπάνω ενέργειες.
Τρόποι αντιμετώπισης
- Μείωση κατανάλωσης αλατιού: Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών για αυτό προσπαθήστε να το περιορίσετε.
- Νερό: Το νερό είναι άκρως ευεργετικό για τον οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο καλό θα είναι να πίνετε αρκετό νερό εντός της ημέρας, το οποίο βοηθάει στην κινητικότητα των οργάνων του σώματος σας, αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα ενδέχεται να σας προκαλέσουν φούσκωμα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να “εκπαιδεύσετε” τον οργανισμό σας εντάσσοντας μικρές ποσότητες από αυτά στο διατροφολόγιο σας και αυξάνοντας τες σταδιακά.
- Αργή κατανάλωση: Προσπαθήστε να καταναλώνετε το κάθε γεύμα σας με αργούς ρυθμούς, ώστε να το απολαμβάνετε, αλλά και να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αέριων μαζών.
- Μάραθος: Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως η το τσάι από μάραθο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος, συμβάλλοντας στην ορθή εντερική λειτουργία, ενώ είναι καλό και για εκείνους που πάσχουν από τον σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Τέλος, τα πικρά βότανα, όπως η Aloe Vera και η Echinacea μπορούν να βοηθήσουν κατά πολύ στην αντιμετώπιση του παρόντος προβλήματος.
Εν τέλει, το φούσκωμα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει, εκτός κι αν διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για να το αντιμετώπισετε.