Αν υπήρχε ένα λαχανικό που να συμβολίζει απόλυτα το φθινόπωρο, αυτό θα ήταν σίγουρα η κολοκύθα. Αυτή την εποχή, μπορείτε να την αξιοποιήσετε με αμέτρητους τρόπους, δημιουργώντας πρωτότυπες και λαχταριστές συνταγές που θα λατρέψετε εσείς και οι αγαπημένοι σας. Ακόμα κι αν δεν είστε φανατικοί της κολοκύθας, είμαστε βέβαιοι πως αυτές οι γεύσεις θα σας κάνουν να την αγαπήσετε.
Ανακαλύψτε τες!
Fondue κολοκύθας

Υλικά:
Για την κολοκύθα
- 2,5 κιλά κολοκύθα
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκοαλάτι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 στικ κανέλα
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
Για το fondue
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
- 1 κ.γ. τζίντζερ
- αλάτι
- πιπέρι
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 500 γρ. γάλα πλήρες
- 200 γρ. έμενταλ, τριμμένο
- 200 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.Κόβουμε οριζόντια το καπάκι της κολοκύθας. Χαράσσουμε περιμετρικά όλη τη σάρκα με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια χαράσσουμε κάθετες και οριζόντιες γραμμές. Αφαιρούμε όλη τη σάρκα με προσοχή να μην σπάσουμε τη φλούδα της. Χωρίζουμε τη σάρκα από τα σπόρια και κρατάμε 600 γρ. από τη σάρκα. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό της κολοκύθας με το θυμάρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το στικ κανέλας, το σκόρδο και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Τοποθετούμε την κολοκύθα σε ένα ταψί, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει. Για το fondue, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.Κόβουμε τη σάρκα της κολοκύθας που κρατήσαμε σε κυβάκια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.Σβήνουμε με το κονιάκ, και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και το γάλα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και βράζουμε για 10-15 λεπτά να μαλακώσει η κολοκύθα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και έχουμε ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε το έμενταλ, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το τσένταρ και τη γραβιέρα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Προαιρετικά, τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά να δέσει το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στην κολοκύθα, πασπαλίζουμε με θυμάρι, ελαιόλαδο και πιπέρι, και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Βελουτέ σούπα κολοκύθας με μους γιαουρτιού

Υλικά:
- 1 & 1/2 kg κίτρινη κολοκύθα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλη πατάτα
- 1 lt ζωμό κρέατος
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Καθαρίστε πρώτα την κολοκύθα και κόψτε τη σε κομμάτια. Μ' ένα κουτάλι αφαιρέστε τους σπόρους κι ίνες ξύνοντας τη σάρκα. Κόβετε την κολοκύθα σε κομματάκια σε μέγεθος μπουκιάς. Στη συνέχεια, αφού καθαρίσετε την πατάτα, την κόβετε σε μικρά καρέ. Ψιλοκόψτε και το πράσο. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ρίξτε μέσα όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά: κρεμμύδι, πράσο, κολοκύθα και την πατάτα. Τα σοτάρετε για 3-4' μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι. Προσθέστε τον ζωμό κρέατος και το μοσχοκάρυδο. Αφήστε τα υλικά να βράσουν για 25', έως ότου μαλακώσουν. Πολτοποιείστε με το ραβδομπλέντερ κι αλέστε λίγη λίγη τη σούπα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και βράστε για ακόμη 1' σε χαμηλή φωτιά.
Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Cheesecake με γλυκιά κολοκύθα

Υλικά:
Για τη βάση
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 70 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1 ½ κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1 πρέζα αλάτι
Για το cheesecake
- 500 γρ. τυρί κρέμα
- 280 γρ. πουρέ κολοκύθας
- 3 αυγά, medium
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 120 ml ξινόγαλο
- ½ κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
- ¼ κ.γ. τζίντζερ
Για τη σαντιγί
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Για τη βάση, ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη βάση και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε πολύ καλά.3Στη συνέχεια το αδειάζουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος 31Χ25 στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, και ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε στην άκρη. Για το cheesecake, στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.5Προσθέτουμε τα αυγά ένα- ένα και έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κολοκύθα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα του μείγματος πάνω από τη βάση μας. Στο υπόλοιπο μείγμα που μένει, προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύουμε καλά και το απλώνουμε και αυτό από πάνω. Με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε ελαφρώς και ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το cheesecake, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Για τη σαντιγί, στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το σύρμα, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να αφρατεύει. Προσθέτουμε την άχνη, χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής όπου έχουμε τοποθετήσει κατσαρή μύτη. Αφού έχει κρυώσει το cheesecake, γαρνίρουμε με τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Μια συνταγή του Γιώργου Τσούλη
Smoothie με κολοκύθα και μπαχαρικά

Υλικά:
- 4 χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
- καυτό νερό
- 500 ml ρόφημα βρώμης χωρίς ζάχαρη
- 360 γρ. κολοκύθα, στον ατμό ή ψητή
- 1 κ.σ. κολοκυθόσπορο ή άλλο σπόρο & επιπλέον για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. maple syrup ή σιρόπι αγαύης
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ⅛ κ.γλ. γαρύφαλλο, τριμμένο
- λίγες σταγόνες τζίντζερ
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους χουρμάδες σε μπολάκι, τους περιχύνουμε με καυτό νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Τους στραγγίζουμε (και ρίχνουμε το νερό σε γλάστρα μας). Σε blender ρίχνουμε τους χουρμάδες, το ρόφημα, την κολοκύθα, τους σπόρους κάνναβης, το maple syrup, τα μπαχαρικά και τις σταγόνες τζίντζερ. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ομοιόμορφο μείγμα και μοιράζουμε σε 2 ποτήρια. Πασπαλίζουμε με λίγους κολοκυθόσπορους και σερβίρουμε αμέσως.
Μια συνταγή της Madame Ginger
