fbpixel

Search icon
Search
Πόσα περιστατικά βίας είναι αρκετά για να αρχίσουμε να «ξετυλίγουμε το νήμα της»;
LIFE & CAREER

Πόσα περιστατικά βίας είναι αρκετά για να αρχίσουμε να «ξετυλίγουμε το νήμα της»;

Μια ημερίδα που ανιχνεύει τον λαβύρινθο ενός θλιβερού κοινωνικού φαινομένου έρχεται στη Θεσσαλονίκη στις 31 Μαΐου


Στη σημερινή, ταραγμένη εποχή που ζούμε, και σε κοινωνίες που δοκιμάζονται και μεταλλάσσονται, η βία, αποτρόπαιη έκφραση του διαχωρισμού «εμείς και οι άλλοι» και μια άνιση μάχη «του δυνατού με τον αδύνατο», απλώνεται παντού. Θύματά της, γυναίκες, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άνθρωποι άλλης φυλής, χρώματος, θρησκευτικής πίστης, αθλητικής ομάδας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά, στον δρόμο. 

Μετά τα τραγικά νέα των τελευταίων ωρών που θέλουν έναν 18χρονο από το Τέξας να ανοίγει πυρ και να στερεί τη ζωή από 19 παιδιά και 2 εκπαιδευτικούς σε δημοτικό σχολείο της περιοχής, είμαστε ακόμα μουδιασμένοι. Πρόκειται για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που έλαβαν πρόσφατα χώρα στις ΗΠΑ και έρχονται δυστυχώς να μας υπενθυμίσουν τον μεγάλο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, την προστασία αλλά και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και την καταπολέμηση βίαιων ενεργειών. 

shutterstock-1047525472.jpg

Τι είναι αυτό που μπορεί να οπλίζει το χέρι ενός νέου παιδιού και το καθιστά ικανό να αφαιρέσει τη ζωή - στερώντας το δικαίωμα ουσιαστικά της ύπαρξης - από 21 ανθρώπους; Η επικαιρότητα δυστυχώς έρχεται και μας προλαβαίνει τόνιζοντάς μας, πόσο ανάγκη έχουμε από μια ανοικτή συζήτηση με κεντρικό θέμα τη βία. Εάν κοιτάξουμε στα μάτια το τέρας της, θα μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Καλό θα ήταν λοιπόν, πέρα από εύκολους αφορισμούς, να βρούμε τη δύναμη να ψάξουμε το σκοτεινό της νήμα. Να δούμε πού - και εμείς ενδεχομένως - είμαστε υπεύθυνοι για όλα αυτά;

Ανιχνεύοντας λοιπόν, τον λαβύρινθο ενός θλιβερού κοινωνικού φαινομένου η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος προσπαθεί να αφουγκραστεί την κοινωνία και τα θεμελιώδη προβλήματα της καθημερινότητας και χωρίς υπεκφυγές, θέτει -με αφορμή την επικαιρότητα- το πλαίσιο για μια τολμηρή και ουσιαστική συζήτηση γύρω από το θέμα της βίας.

When & Where 

1-NYyl4.jpg

Την Δευτέρα 31 Μαΐου, και ώρα 18:00 στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αναμένεται ένα απόγευμα που θα μας γεμίσει συγκίνηση κι έντονους προβληματισμούς. Μια ημερίδα με κεντρικό θέμα τη βία πρόκειται να φέρει στο προσκήνιο διαφορετικές πτυχές του ζητήματος, το οποίο θα εξεταστεί σε όλες του τις εκφάνσεις. Σκοπός είναι να προκύψει μια ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα σε διακεκριμένους ομιλητές, αλλά και με τη συμμετοχή του κοινού, ώστε να δούμε από που απορρέει η έκρηξη βίας, πώς εκφράζεται και πώς μετουσιώνεται στην κοινωνία και την καθημερινότητα, καθώς επίσης, πώς η δύναμη διαφόρων παραγόντων, όπως η παιδεία, μπορεί να συμβάλει στη χαλιναγώγησή της.

Τhe faces behind

Κύρια πρόσωπα της εκδήλωσης είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Άννα Διαμαντοπούλου, π. Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας ‘Η Καθημερινή’ και η Φωτεινή Χρηστιά, Ford International Professor in Social Sciences και Διευθύντρια, MIT Sociotechnical Systems Research Center (SSRC). 

    Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και μια οπτική καταγραφή περιστατικών βίας και οργής, σε επιμέλεια της PARALLAXI και σκηνοθεσία του Χρήστου Νικολέρη. Το βίντεο αυτό, που σχεδιάστηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη ημερίδα και θα προβληθεί πρώτη φορά σε αυτή, αποτελεί μια σειρά προφορικών μαρτυριών και εικόνων από περιστατικά βίας. 

    Το συγκλονιστικό αυτό υλικό θα αποτελέσει το έναυσμα για τη συζήτηση και τον διάλογο με το κοινό, που στόχο έχει να συμβάλει κατ’ ουσία στη συνειδητότητα και την ανάλυση του πολυεπίπεδου αυτού προβλήματος.

    Info: Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ.