fbpixel

Search icon
Search
Ποια είναι τα ιδανικά τρόφιμα που βοηθούν και το περιβάλλον;
HEALTH

Ποια είναι τα ιδανικά τρόφιμα που βοηθούν και το περιβάλλον;

Βοηθήστε τη φύση μέσω των διατροφικών επιλογών σας


Είναι προφανές και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι ένα από τα βασικά πράγματα που βελτιώνουν την υγεία μας, είναι η σωστή διατροφή. Η επιστήμη της διατροφής είναι ένας νέος κλάδος, περίπου 40 ετών, που μας κατακλύζει καθημερινά με καινούριες πληροφορίες για τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν ή όχι, την υγεία μας. Η τεχνολογία τροφίμων έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σύγχρονης απαιτητικής καθημερινότητας και μέσα από αυτό να δημιουργήσει καινούριες.

Το σύγχρονο «υγιεινό» τρόφιμο δεν αρκεί να είναι χαμηλό σε θερμίδες ή σε λίπος, αλλά να αποτελείται από αληθινά συστατικά και να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Όπως έχει περιγράψει και ο προσωπικά αγαπημένος μου αρθρογράφος επί του θέματος, Michael Pollan, για να θεωρείται ένα τρόφιμο υγιεινό, αν δεν προέρχεται απευθείας από τη γη, πρέπει να αποτελείται από το πολύ πέντε θρεπτικά συστατικά τα οποία να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τη γιαγιά σας. Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο εδώ.

food.jpg

Πρόσφατα ένα ακόμα χαρακτηριστικό προστέθηκε στο checklist του ορισμού ενός ιδανικού τροφίμου, είναι επίκαιρο και σημαντικό για όλους μας. Το ιδανικό τρόφιμο πρέπει να ευνοεί και την «υγεία» του περιβάλλοντος. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρόβλημα παγκοσμίου βεληνεκούς, ολοένα και χειροτερεύει και η θερμοκρασία της γης αυξάνεται δημιουργώντας ξηρασία, δυσκολότερες συνθήκες καλλιέργειας και μην ξεχνάμε και τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. Επίσης φέτος αναφέρθηκαν ποσοστά «ρεκόρ» για το λιώσιμο μεγάλου όγκου πάγου στην Γροιλανδία και την αύξηση της περιόδου τήξης. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον μέσω των διατροφικών επιλογών μας.

Φυτά vs Κρέας–δεν βελτιώνουν μόνο την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον

veggies.jpg

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, η μείωση της υπέρμετρης κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και η αντικατάστασή τους με προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά,όσπρια και ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εκτός από το προφανές, ότι εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για εκτροφή ζώων και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, μεγάλες δασικές εκτάσεις καταστρέφονται και αποψιλώνονται για τη δημιουργία μονάδων, τα αέρια που εκλύονται από την ίδια την διαδικασία εκτροφής ζώων και της δασοκομίας, ευθύνονται για σχεδόν το 25% του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Στις ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει το κίνημα #meatlessmonday όπου καλούν τους πολίτες να έχουν μια μέρα, στην περίπτωση αυτή την Δευτέρα, που δεν θα καταναλώσουν ζωική πρωτεΐνη αλλά ένα γεύμα χορτοφαγικό (βρείτε πληροφορίες εδώ). Στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε μία καμπάνια που τονίζει πόσο σημαντική είναι η μείωση συγκεκριμένα του μοσχαρίσιου κρέατος και πόσο θα βοηθούσαμε το περιβάλλον αν τρώγαμε αντ’ αυτού χοιρινό ή κοτόπουλο ή ακόμα καλύτερα χορτοφαγικά γεύματα (βρείτε σχετικές πληροφορίες εδώ). Ανά τον κόσμο ανοίγουν εστιατόρια που βασίζονται στη φυτοφαγία, στην πιο χαλαρή (vegetarian) ή αυστηρή της μορφή (vegan). Ένα από τα πιο γνωστά και πρωτοπόρα high-end εστιατόρια είναι το abcV Kitchen στην Νέα Υόρκη. Πλέον η τεχνολογία τροφίμων έχει στραφεί στη δημιουργία γευστικών,φυτικής προέλευσης προϊόντων, που μοιάζουν με ζωικής προέλευσης, όπως τα «impossible burger» και «beyond meat» (η τελευταία έχει ήδη μπει και στο χρηματιστήριο). Προβλέπεται ότι τέτοιου είδους εταιρίες θα αποκτήσουν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

Το πιο σημαντικό

salad-M0hD8.jpg

Ζούμε σε μία χώρα που παραδοσιακά προσφέρει ένα πλούσιο ρεπερτόριο χορτοφαγικών γευμάτων με βάση τα λαχανικά και τα όσπρια. Λίγα από τα πολλά παραδείγματα στην ελληνική διατροφή είναι τα φασολάκια λαδερά, το σπανακόρυζο (βρείτε μία συνταγή με ρύζι μπασμάτι εδώ), το φακόρυζο (βρείτε μία συνταγή με κινόα και στην οποία μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε ρύζι ή πλιγούρι εδώ) και τα αγαπημένα μου λαδερά γεμιστά. Ζούμε σε μία χώρα που προσφέρει απλόχερα μεγάλη ποικιλία τοπικών δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, που σε άλλες χώρες πωλούνται σε υπέρογκες τιμές -έχετε προσέξει ποτέ πόσο πουλάνε το ελαιόλαδο στις μη-μεσογειακές χώρες;

Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε να έχουμε κάποιες μέρες τις εβδομάδος τέτοια γεύματα, όχι μόνο επειδή μας κάνουν καλό αλλά επειδή βάζουμε ένα λιθαράκι στο πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου. Δεν χρειάζεται να κόψουμε εξ’ ολοκλήρου το κρέας αλλά αξίζει να αφιερώσουμε μερικές μέρες στα παραδοσιακά λαδερά και στα όσπρια. Οι συνταγές είναι ανεξάντλητες και μπορούν να ξεφύγουν από τα κλασικά. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε να φτιάξετε Steak κουνουπιδιού πάνω σε ένα κρεβάτι φακής με κουρκουμά, μία μακαρονάδα με σάλτσας αβοκάντο ή μία φανταστική σούπα φθινοπωρινών λαχανικών. Οι παραπάνω συνταγές είναι vegan ή vegetarian με την προσθήκη μικρής ποσότητας τυριού ή γιαουρτιού.

Καλή όρεξη!
2.jpeg

Η Νίκη Αθανασιάδη MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία του Άρη Ράμμου