fbpixel

Search icon
Search
Oι 6 πιο sustainable πόλεις στον κόσμο
ECO GLOW

Oι 6 πιο sustainable πόλεις στον κόσμο

Ανακαλύψτε τους πιο eco-friendly προορισμούς στον πλανήτη


Τα 3P της βιωσιμότητας εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως οι υποδομές μιας πόλης, η γεωργία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η βιομηχανία, οι μεταφορές, η δασοκομία, τα απόβλητα κ.λπ. Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη βιώσιμων πόλεων λοιπόν, παρακάτω συγκεντρώσαμε τις 6 πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο! 

Όσλο

shutterstock-2438732299.jpg

Το Όσλο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο βιώσιμων πόλεων του κόσμου λόγω των προσπαθειών του να διατηρήσει τους χώρους πρασίνου - το 47% του είναι πράσινο. Επιπλέον, η χρήση κυρίως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την πόλη σημαίνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές το 2030. Επιπλέον, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για βιώσιμα φυτικά και εποχιακά τρόφιμα, καθώς και για κοινωνικές και ηθικές προμήθειες.

Στοκχόλμη

shutterstock-2448944357.jpg

Οι προσπάθειες της Στοκχόλμης να γίνει πιο βιώσιμη ξεκίνησαν στην πραγματικότητα τη δεκαετία του '80, όταν άρχισε να αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η ρύπανση του νερού και του αέρα. Σήμερα, θεωρείται η 2η πιο βιώσιμη πόλη λόγω του εκτεταμένου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, της κοινότητας των ποδηλατών, των ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, των πολυάριθμων χώρων πρασίνου και, τέλος, του στόχου της να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα φέτος.

Τόκιο

shutterstock-2467696523.jpg

Καταλαμβάνοντας την 3η θέση στη συνολική κατάταξη, το Τόκιο θεωρείται η πιο βιώσιμη πόλη στην περιοχή ΑΠΑΚ. Στην πραγματικότητα, είναι η μόνη ασιατική πόλη στην πρώτη 25άδα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση του Τόκιο στους πυλώνες βιωσιμότητας του πλανήτη και των ανθρώπων. Μέχρι το 2050, η πόλη επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικό καθαρό άνθρακα και κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις όσον αφορά την εγκληματικότητα, τη συνδεσιμότητα, τις μεταφορές, την υγεία και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Κοπεγχάγη

shutterstock-2444244401.jpg

Μερικοί από τους λόγους, για τους οποίους η Κοπεγχάγη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι λόγω των πολλών πρωτοβουλιών βιωσιμότητας της πόλης, όπως η επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2025, η μετάβαση των λεωφορείων από ντίζελ σε ηλεκτρικά και η αφιέρωση περισσότερων δρόμων στην ποδηλασία. Επιπλέον, το 1/4 των συνολικών πωλήσεων τροφίμων της Κοπεγχάγης είναι βιολογικά και το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας προέρχεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια χάρη στο μεγαλύτερο καθαρότερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα στον κόσμο.

Βερολίνο

shutterstock-2460860227.jpg

Τα πολλά πάρκα, οι κήποι και τα δέντρα που βρίσκονται σε όλη την πόλη του Βερολίνου το καθιστούν μία από τις πιο πράσινες πόλεις της ΕΕ. Στόχος του είναι να γίνει κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2045, κάτι που φαίνεται εφικτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά ένα τρίτο από το 1990.

Λονδίνο

shutterstock-2446097537.jpg

Το 2018, το Λονδίνο θεωρήθηκε στην πραγματικότητα η 1η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο, παρόλα αυτά μετά το Brexit, η πόλη έχει υποχωρήσει όσον αφορά τα 3Ps. Ωστόσο, κατατάσσεται ακόμα στην πρώτη δεκάδα λόγω των πρωτοβουλιών της για τη βιωσιμότητα, όπως τα προγράμματα ποδηλάτων της πόλης, το προσβάσιμο δίκτυο δημόσιων μεταφορών και η βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Κεντρική φωτογραφία: Όσλο