Ο διεθνούς φήμης έλληνας καλλιτέχνης Costas Picadas, που με το έργο του συμβάλλει στο παγκόσμιο κίνημα της αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή, επιστρέφει στη γενέτειρά του, Θεσσαλονίκη, με την πρώτη του ατομική έκθεση “Finding the ties between science and nature”.
Πότε ξεκίνησες να δουλεύεις τη σειρά έργων “Biomes” και γιατί;
Πριν από δύο χρόνια, αλλά με την έναρξη της πανδημίας, η κινητήριος δύναμη πίσω από το έργο έγινε όλο και πιο έντονη, απέκτησε στόχο και βαθύτερο νόημα. Αυτό που με έκανε να ξεκινήσω να τη δουλεύω ήταν μια «γκρίνια», και η συνειδητοποίηση για το πώς συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη: κόβουμε και καίμε τη φύση, τη μολύνουμε και την εκμεταλλευόμαστε. Ήξερα ότι η τέχνη έπρεπε να παίξει ρόλο στην ευαισθητοποίησή μας για τη «θεραπεία» του. Κι όταν εμφανίστηκε αυτή η υγειονομική κρίση, σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε καλύτερη στιγμή για τον καθένα να καταλάβει πως οι καθημερινές δραστηριότητες συνέβαλαν στην υποβάθμιση της Γης και πως αυτή η σχέση μαζί της θα μπορούσε να επανεξεταστεί. Αλλά ήταν, επίσης, αφορμή για προβληματισμό, για να δει το κάθε άτομο ότι βλάπτει και τον εαυτό του με τον γρήγορο τρόπο ζωής. Νομίζω ότι αυτές οι δύο πτυχές της διαπίστωσης για την κατάσταση, που έφερε ο κορωνοϊός, σχετίζονται: οι δομές του ανθρώπινου οργανισμού δεν είναι παρά ένας μικρόκοσμος ενός μεγαλύτερου, του πλανήτη, οπότε, όταν οι άνθρωποι επιλέξουν να φροντίσουν το περιβάλλον, ασυνείδητα θα φροντίσουν και τον εαυτό τους.
Στα έργα σου η τέχνη συναντά τη φύση και τις λειτουργίες της. Πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θεματική;
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια γιατρών, επομένως τα ερωτήματα που σχετίζονται με την ανατομία και το ανθρώπινο σώμα με γοήτευαν πάντα. Πριν από μερικά χρόνια, άρχισα να ενδιαφέρομαι έντονα για τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούσε ο οργανισμός μας, και συγκεκριμένα για το πώς αυτός εμπλέκεται συνεχώς σε μια διαδικασία κυτταρικής αναπαραγωγής. Η “Meiosis”, η “Mitosis” και η “Expansion” ήταν οι τρεις σειρές πριν από την “Biophilia”, στις οποίες ασχολήθηκα πιο στενά με αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι και οι δύο κλάδοι, η ιατρική και η τέχνη, είναι αλληλένδετοι, με την έννοια ότι παρέχουν εργαλεία που βοηθούν στη θεραπεία του σώματος και του νου.
Μίλησέ μας λίγο παραπάνω γι’ αυτήν την πτυχή της τέχνης σου, που έχει κι έναν θεραπευτικό στόχο. Η τέχνη γενικά επιχειρεί να προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση στους θεατές της. Με τη δουλειά μου προσπαθώ όχι μόνο να παρακινήσω μια συναισθηματική απόκριση αλλά και μια ψυχοσωματική απάντηση. Πολυάριθμες κλινικές δοκιμές και μελέτες έχουν δείξει ότι τα οπτικά ερεθίσματα μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και φυσιολογική κατάσταση του ασθενούς. Όπως στο έργο “Visual Healing” του αμερικανού κινηματογραφιστή Louis Schwartzberg, η προσθήκη ορισμένων οπτικών ερεθισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του άγχους, σε αύξηση της ανοχής στον πόνο και ακόμη και σε μείωση της διάρκειας νοσηλείας. Μου αρέσει να φέρνω αυτή τη συνειδητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στο κοινό, και η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους είναι πολύ χρήσιμη για την επικοινωνία αυτών των ιδεών.
Info: Η πρώτη solo έκθεση του Costas Picadas με τίτλο “Finding the ties between science and nature” εγκαινιάζεται στις 10 Ιουνίου, στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, με διάρκεια έως τις 10 Ιουλίου.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022