Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης αποτελεί ορόσημο της πρώτης μέρας του νέου χρόνου για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και κάθε χρόνο μαγνητίζει τα βλέμματα. Φυσικά, αυτό θα ισχύσει και φέτος, με τον φημισμένo maestro, Riccardo Muti να πρωταγωνιστεί και να υπόσχεται μία ξεχωριστή εμπειρία, που σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα γεμάτο λάμψη και αισιοδοξία, με φόντο το 2025.
Συνεχίστε να διαβάζετε, για να ανακαλύψετε όλες τις λεπτομέρειες και την ιστορία που κρύβεται πίσω από την iconic συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης.
Το background μιας από της πιο θρυλικές συναυλίες όλων των εποχών
The concert
Κάθε χρόνο, ανήμερα των Πρωτοχρονιάς, η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης μεταδίδεται ζωντανά σε περισσότερες από 90 χώρες ανά τον κόσμο, και πιο συγκεκριμένα στις 11:15 (ώρα Αυστρίας) και 12:15 (ώρα Ελλάδος). Είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς, η σταθερή παράδοση που τηρείται πιστά και σταθερά από το 1939 και μετά και φυσικά και φέτος αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα θα βασίζεται για μία ακόμη φορά στα βαλς της Βιέννης και σε συνθέσεις κατά κύριο λόγο του Johann Strauss, που αποτελούν παραδοσιακά το σήμα κατατεθέν της συναυλίας, ενώ και φέτος, η ΕΡΤ1 θα τη μεταδώσει live ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, με τον διάσημο maestro, Riccardo Muti να καταφθάνει στην πρωτεύουσα της Αυστρία, από τη Νάπολη, προκειμένου να βρεθεί και πάλι στο πόντιουμ της «Χρυσής Αίθουσας».
Το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, "Musikverein", φιλοξενούσε ανέκαθεν τη Φιλαρμονική και έχει συνδεθεί πλέον με αυτήν. Πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό κτίριο με υπέροχη αρχιτεκτονική και τεράστια ιστορία από πίσω του, την ανέγερση του οποίου εμπνεύστηκε και χρηματοδότησε ο δευτερότοκος γιος τού βλαχόφωνου Στέργιου Δούμπα, από τη Βλάστη Κοζάνης, Νικόλαος Δούμπας, ο οποίος γεννήθηκε στη Βιέννη το 1830. Το έργο έγινε σε συνεργασία με τον γνωστό Δανό αρχιτέκτονα, Theophil Hansen, που μεταξύ άλλων κατασκεύασε το Ζάππειο Μέγαρο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη των Αθηνών. Σε ό,τι αφορά στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, αυτή λαμβάνει χώρα στη «Χρυσή Αίθουσα» του Musikverein, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1744 καθισμένους ακροατές και 300 όρθιους. Η μουσική των Krauss ακούστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο στις 22 Απριλίου 1873, με τον Johann Strauss II να παρουσιάζει ένα δικό του έργο.
Η πρώτη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία το -μακρινό- 1939, ενώ τα έσοδα τότε δόθηκαν στον στρατό των Ναζί. Μαέστρος ήταν ο Clemens Krauss και διοργανώθηκε κατ' εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ από το επόμενο έτος, το κονσέρτο γινόταν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, πάντα με μαέστρο τον Krauss. Η πρώτη μεταπολεμική συναυλία έλαβε χώρα την Πρωτοχρονιά του 1946, με διευθυντή τον Josef Krips, με τη συναυλία να σηματοδοτεί συμβολικά την αποχώρηση του σκοταδιού και το καλωσόρισμα του πρώτου φωτός μετά από τα σκληρά χρόνια του πολέμου κι από τότε, κάθε χρόνο το «ραντεβού» είναι σταθερό, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο συντονίζονται στη live μετάδοση και απολαμβάνουν μία μοναδική εμπειρία.
Who is who
Μετά τον διάσημο αρχιμουσικό, Christian Thielemann από το Βερολίνο, φέτος, σκυτάλη παίρνει ο Riccardo Muti, που κάνει το δικό του comeback και θα είναι ξανά το κεντρικό πρόσωπο, καθώς αναλάβει άλλες έξι φορές στο παρελθόν τον συγκεκριμένο ρόλο (1993, 1997, 2000, 2004, 2018, 2021), γεγονός που τον καθιστά τον πιο δημοφιλή μαέστρο για τον ωραίο αυτόν θεσμό. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο iconic αρχιμουσικός έχει σημειώσει πως η προετοιμασία για την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία δεν είναι ποτέ εύκολη, συμπληρώνοντας πως δε δικαιολογείται το παραμικρό λάθος, δεδομένου πως την παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου.
Ο Riccardo Muti παίζει τον δικό του, ξεχωριστό ρόλο στην ιστορία της Φιλαρμονικής της Βιέννης για περισσότερα από 50 χρόνια, με τη συγκεκριμένη συνεργασία να ξεκινάει το 1971 κι έκτοτε, έχει διευθύνει περισσότερες από 500 συναυλίες με την ορχήστρα, συμπεριλαμβανομένων έξι πρωτοχρονιάτικων συναυλιών, ετήσιων ορχηστρικών συναυλιών στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, παραστάσεων και περιοδείων. Από το 2011 αποτελεί επίτιμο μέλος της Φιλαρμονικής της Βιέννης και για μία ακόμη φορά τώρα, υπόσχεται μία μοναδική και πολύ ιδιαίτερη εμπειρία σε όσους θα παρακολουθήσουν την λαμπερή συναυλία. Ο διάσημος Ιταλός maestro, γεννήθηκε στη Νάπολη τον Ιούλη του 1941 και πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια σε μία πανέμορφη περιοχή, κοντά στο Μπάρι. Ο πατέρας του ήταν γιατρός στην Μολφέττα, αλλά και ερασιτέχνης τραγουδιστής, ενώ η μητέρα του, ήταν επαγγελματίας τραγουδίστρια.
Αποφοίτησε από το Vittorio Emanuele II στη Νάπολη και στη συνέχεια μελέτησε πιάνο στο Ωδείο του San Pietro a Majella, υπό τις οδηγίες του Vincenzo Vitale, για να πάρει πτυχίο στη σύνθεση και στη διεύθυνση ορχήστρας από το Ωδείο «Τζουζέπε Βέρντι» του Μιλάνο, όπου μελέτησε με τον συνθέτη Bruno Bettinelli και τον Antonino Votto. Όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, μέντοράς του υπήρξε ο Nino Rota και step by step κατέκτησε κάθε πιθανή κορυφή, για να συνδέσει το όνομά του με μία σειρά από επιτυχίες και iconic συνεργασίας, όπως κι αυτή με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, που μετρά πλέον πολλά χρόνια.
Τhe program
Johann Strauss I
Freedom March, op. 226
Josef Strauß
Village Swallows from Austria. Waltz, op. 164
Johann Strauss II
Demolisher Polka. Polka francaise, op. 269
Johann Strauss II
Lagoon Waltz, op. 411
Eduard Strauß
Airy and fragrant. Polka fast, op. 206
Johann Strauss II
Overture to the operetta "The Gypsy Baron"
Johann Strauss II
Acceleration. Waltz, op. 234
Josef Hellmesberger (son)
Fidele Brüder. March from the operetta "Das Veilchenmädchen"
Constanze Geiger
Ferdinandus Waltz, op. 10 [Arr. W. Dörner]
Johann Strauss II
Either ... or! Polka fast, op. 403
Josef StraußTransactions. Waltz, op. 184
Johann Strauss II
Annen-Polka, op. 117
Johann Strauss II
Tritsch-Tratsch. Polka fast, op. 214
Johann Strauss II
Wine, Women and Song. Waltz, op. 333