Oι γυναίκες μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς να κοιτάξουν τον κόλπο τους. Είναι κρυμμένο μυστικό "εκεί κάτω", που για λόγους κουλτούρας είναι δύσκολο να το δούμε και μερικές φορές δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Ίσως γιατί μας φέρνει αντιμέτωπες με μια πραγματικότητα που τόσα χρόνια θεωρούμε κανονική. Στον πολιτισμό μας, το να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη με έπαινο και εκτίμηση θεωρείται έπαρση. Υπάρχει σχεδόν μια χροιά που το χαρακτηρίζει να είναι ποταπό ή ντροπιαστικό. Σαν μια πρακτική που εφαρμόζουν μόνο οι αυτάρεσκοι άνθρωποι.
Συχνά η μόνη εκδοχή του να κοιτάμε τον εαυτό μας που θεωρείται αποδεκτή δεν είναι να κοιτάμε, για να δούμε την ουσία, αλλά να βάλουμε makeup ή να κάνουμε τα μαλλιά μας έτσι ώστε η εμφάνισή μας να είναι αποδεκτή από τους άλλους. Το να δημιουργήσουμε μια τελείως διαφορετική συνθήκη που αφορά το να τιμάμε το σώμα μας, δίνοντας του αξία και αναγνωρίζοντας το ως κάτι πολύτιμο, είναι κάτι που τυπικά "απαγορεύεται".
Τη στιγμή που θα βρεθείτε για πρώτη φορά αντιμέτωπη με ένα mirror work, όπως το ονομάζει η intimacy coach Amina Peterson, ίσως νιώσετε πραγματικά άβολα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα προσπαθήσετε να δείτε τη δική σας ομορφιά για εσάς απομακρύνοντας σας από τη συνήθεια που αναζητάτε την ομορφιά που θα αποδεχτούν οι άλλοι, γύρω σας. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το intimacy, κυρίως έχουν θέματα με όλα όσα είναι ορατά με τα μάτια. Άλλωστε, η οικειότητα από τον ορισμό της έχει να κάνει με το να είναι κανείς ουσιαστικά παρόν σε κάτι, με την ψυχή και το σώμα. Αν και πολλοί από εμάς το προσπαθούν λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να αφήσουν τον εαυτό τους ουσιαστικά ελεύθερο για να δει όλη την αλήθεια του. Και φυσικά, εδώ έρχεται η μεγαλύτερη ερώτηση: Αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, τότε πως θα βιώσουμε την πραγματική οικειότητα με τους ερωτικούς μας συντρόφους; Πώς θα τους αφήσουμε να μας κοιτάξουν βαθιά και με το θαυμασμό που μας αξίζει;
Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε πάντα την άρνηση και θα κρυβόμαστε πίσω από λόγια, συναισθήματα και ρούχα που παραπλανούν. Δε θα κάνουμε ποτέ ουσιαστικούς οικείους, στενούς δεσμούς και όλα θα παραμένουν σε μια αθέατη επιφάνεια και πίσω από σβηστά φώτα. Ελπίζοντας πως κανείς δε θα παρατηρήσει -όχι το συναίσθημα μας αλλά- το σώμα μας.
Αλλά όταν ξεκινάμε να κοιτάμε στον καθρέφτη, μπορούμε να αναπτύξουμε την ικανότητα μας να αγαπάμε αυτό που έχουμε.
1. Ρυθμίστε τον χώρο
Ακόμα κι αν έχετε μόνο λίγο χρόνο, αντιμετωπίστε το ως κάτι σημαντικό και πολύτιμο καθαρίζοντας το χώρο σωματικά και ενεργειακά. Αξίζετε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να τον τιμάτε σε ένα περιβάλλον που του αρμόζει. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος σας είναι καθαρός. Σηκώστε τα ρούχα σας και βάλτε τα μακριά και κάψτε κάποιο βότανο για να ομαδοποιήσει την ενέργεια. Σε μερικούς αρέσει το λιβάνι ή η ρητίνη. Άλλοι επιλέγουν φασκόμηλο. Μόλις είστε έτοιμες σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη.
2. Προετοιμάστε το σώμα σας
Στην ιδανική περίπτωση, μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους πριν πάτε στον καθρέφτη. Αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία να χρησιμοποιείσετε τα αγαπημένα σας αφρόλουτρα που τα κρατάτε για ειδικές περιστάσεις. Ανάψτε ένα κερί, και στη συνέχεια δώστε χρόνο για να ενυδατώσετε το δέρμα σας αφήνοντας τον εαυτό σας να απολαύσει τη στιγμή.
3. Κοιτάξτε
Βγάλτε ότι φοράτε μπροστά στον καθρέφτη. Και μετά κοιτάξτε και παρατηρήστε τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε τον εαυτό σας χωρίς κρίση. Αναγνωρίστε τον εαυτό σας από την κορυφή ως τα νύχια. Οι γκρι μπούκλες, οι ρυτίδες, η ροδόχρου ακμή, τα σπυράκια στα μάγουλά σας, το χρώμα στο δέρμα σας. Όλο αυτό κάντε το χωρίς να κρίνετε, απλά παρατηρήστε. Προχωρήστε πέρα από τα συναισθήματα που νιώθετε για αυτά που βλέπετε και χαμογελάστε στον εαυτό σας. Νιώστε ευγνωμοσύνη που βρίσκεστε εδώ και ακουμπήστε το κάθε σας σημείο.
4. Επεκτείνετε την πρακτική
Αυτό το mirror work βοηθά στη δημιουργία μιας πιο οικείας, άμεσης σχέσης με τον εαυτό σας. Χρειάζεται χρόνο και επαναλήψεις αλλά σίγουρα θα φτάσετε, με τον καιρό, σε ένα καλύτερο σημείο. Το σώμα αγαπά τις τελετουργίες και όταν αρχίζετε να δουλεύετε για τον εαυτό σας, βρίσκοντας χώρους όπου μπορείτε να κάνετε το δικό σας self care, με τον καιρό θα σας ανταμείψει.