fbpixel

Search icon
Search
Μια εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο συνδυάζει αριστουργηματικά παράδοση και σύγχρονη τεχνολογία
INTERIORS

Μια εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο συνδυάζει αριστουργηματικά παράδοση και σύγχρονη τεχνολογία

Η Pride Rock βίλα έχει την υπογραφή των Mykonos Architects


Στην κορυφή Φερά Γκρεμνά στη Μύκονο, η Pride Rock Villa, σχεδιασμένη από τη Mykonos Architects, είναι μια σοφά σχεδιασμένη θερινή κατοικία 4 υπνοδωματίων. Η φιλοδοξία των αρχιτεκτόνων είναι να συνδυάσει αρμονικά την απλότητα που χαρακτηρίζει τη μεσογειακή ζωή με τη φινέτσα των φινιρισμάτων υψηλής ποιότητας και την ακρίβεια της μηχανικής. Με μια επιβλητική αμφιθεατρική σχεδιαστική προοπτική που εκτείνεται σε 270 μοίρες, η βίλα έχει θέα στις παραλίες Καλό Λιβάδι, Διβούνια και Καλαφάτη, αποκαλύπτοντας σταδιακά τα μακρινά νησιά Κταπόδι και Νάξο. Οι ιδιοκτήτες, ένα απαιτητικό ζευγάρι από τη βόρεια Ευρώπη, θέλησαν η βίλα να έχει μοντέρνες αρχιτεκτονικές γραμμές εμπνευσμένες από παραδοσιακά στοιχεία, δημιουργώντας μια βαθιά σύνδεση με τη φύση και την επιβλητική παρουσία του νερού. Η πρωταρχική αποστολή είναι να δημιουργηθεί μια κατοικία που συνδυάζει επιτυχώς την παράδοση του τόπου με τις τεχνολογίες αιχμής, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που να αποπνέει αγνότητα και σύγχρονη άνεση.

Καθοδηγούμενο από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές, το έργο ευθυγραμμίζεται μεθοδικά ώστε να βελτιστοποιεί τη διείσδυση του φωτός της ημέρας, να παρέχει προστασία από τους βόρειους ανέμους και να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Αυτή η προσέγγιση είναι μια σκόπιμη προσπάθεια του αρχιτεκτονικού έργου που όχι μόνο ενσωματώνει την ουσία, αλλά δίνει επίσης προτεραιότητα στη λειτουργικότητα, την αισθητική και το όραμα των ιδιοκτητών.

main-46-3UPzr.jpg


O εννοιολογικός σχεδιασμός συνδέθηκε άμεσα με την τοπογραφία του οικοπέδου. Τα χαρακτηριστικά του βραχώδους εδάφους αναδείχθηκαν ως κομβικά στοιχεία που όχι μόνο επηρέασαν το σχεδιασμό αλλά και σμίλεψαν τους θεμελιώδεις άξονες με άποψη. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση υπαίθριων καθιστικών, στρατηγικά ώστε να παρέχουν προστασία από τους επικρατούντες ανέμους, διασφαλίζοντας ένα βέλτιστο περιβάλλον για τους κατοίκους ώστε να εκτιμήσουν την εκπληκτική πανοραμική θέα. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο ενσωμάτωσε τα φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου αλλά επιδίωξε επίσης να εναρμονίσει το δομημένο περιβάλλον με τα γύρω στοιχεία, με αποτέλεσμα ένα σχέδιο να συνδυάζει άψογα τη λειτουργικότητα με την εγγενή ομορφιά του τοπίου.

Χρησιμοποιώντας αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού βαθιά ριζωμένες στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το έργο ενσωματώνεται με το φυσικό περιβάλλον και το τοπικό κλίμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική ενσωματώνει τη βιοκλιματική προσέγγιση. Μέσω της κατασκευής μιας εξωτερικής στρώσης τούβλου, που χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένη κλίση και διάκενο αέρα με την κύρια κατασκευή, εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η θερμομόνωση του σπιτιού. Έτσι αποτίνεται φόρος τιμής στα σχήματα των παραδοσιακών κυκλαδίτικων όγκων, δημιουργώντας ένα έργο που είναι ταυτόχρονα περιβαλλοντικά συνειδητό και πολιτιστικά ζωντανό.

Ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της βίλας έγκειται στην ενσωμάτωση περιβαλλοντικά συνειδητών πρακτικών στο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, οι επιφάνειες που ευνοούν τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, όπως η πέργκολα, δημιουργήθηκαν για την παραγωγή ενέργειας. Αυτή η βιώσιμη προσέγγιση διασφαλίζει ότι η βίλα μπορεί να καλύψει αυτόνομα τις ενεργειακές της απαιτήσεις για διάστημα δύο ημερών, αποδεικνύοντας τη δέσμευση για πράσινες πρωτοβουλίες.

488a9539-eTOxB.jpg


H ενσωμάτωση μπλοκ αερισμού σε διάφορα σημεία εντός της κατοικίας εξυπηρετεί διττό σκοπό, διευκολύνοντας τόσο τον φυσικό αερισμό όσο και τη σκίαση των εσωτερικών χώρων. Αυτό προέκυψε από τον επιβλητικό βραχώδη σχηματισμό που βρίσκεται στο υψηλότερο υψόμετρο του οικοπέδου. Η σύνθεση εναρμονίζει δύο διακριτούς όγκους που τυλίγουν με χάρη τον βραχώδη λόφο, έναν κλασικό διώροφο λευκό κύβο και ένα πέτρινο υπόσκαφο σπίτι, ενώ κάθε όγκος λαμβάνει έναν ξεχωριστό προσανατολισμό. Το υπόσκαφο σπίτι είναι ευθυγραμμισμένο με θέα στο νησί Κταπόδι, ενώ η λευκή διώροφη κατασκευή στρέφει κομψά την πρόσοψή του προς τις όχθες του Καλού Λιβαδιού, δημιουργώντας εξατομικευμένα και μαγευτικά πλαίσια για κάθε δωμάτιο.

Το ξύλο, η πέτρα, το μάρμαρο και τα ντόπια υλικά αξιοποιούνται προσεκτικά μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, καθιερώνοντας απόλυτη αρμονία με τον τόπο  και το τοπίο. Ο συνδυασμός υλικών και χρωμάτων επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ νεωτερικότητας και παράδοσης. Το έργο συνδέει το σύγχρονο και το παραδοσιακό νησιώτικο σχεδιασμό, παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία για όσους αναζητούν μια ισορροπία μεταξύ στυλ και άνεσης. Οι χώροι διαβίωσης είναι τοποθετημένοι στο νότιο τμήμα για να μεγιστοποιήσουν τη βελτιστοποίηση του φωτός της ημέρας. Οι κύριοι υπαίθριοι χώροι διαβίωσης βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά ώστε να δέχονται το φως του ήλιου για εκτεταμένη διάρκεια όλη την ημέρα. Το πρωινό φως κατευθύνεται σκόπιμα προς τους ιδιωτικούς χώρους, εξηγώντας τον ανατολικό προσανατολισμό των δωματίων.

Ογκώδεις πέτρινοι τοίχοι τοποθετήθηκαν για να ενισχύσουν τους φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς, παρέχοντας ασπίδα ενάντια στους βόρειους ανέμους που επικρατούν. Μέσα σε αυτές τις καθορισμένες γραμμές, ξεδιπλώνονται οι δίοδοι κυκλοφορίας. Μια αξιοσημείωτη, μαρμάρινη σκάλα, ευθυγραμμισμένη με τα Διβούνια στα νοτιοανατολικά με επιβλητική θέα στον Καλαφάτη, χρησιμεύει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του κήπου και του master bedroom, καθορίζοντας ουσιαστικά τη σύνθεση σε δύο διακριτές περιοχές: τη ζώνη επισκεπτών και την κύρια κατοικία. Οι πέτρινοι τοίχοι, τοποθετημένοι για προστασία από τον αέρα, χρησιμεύουν επίσης για να τονίσουν τους άξονες κυκλοφορίας.

488a9874-Y5U0Z.jpg


H περίοπτη υπαίθρια σκάλα, κατασκευασμένη σε εντυπωσιακή κλίμακα, διχοτομεί την πισίνα, την οποία οι αρχιτέκτονες τοποθέτησαν στο νότιο τμήμα του ακινήτου, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα από το επίπεδό της κατοικίας.

Σχεδιάστηκε με υπερχείλιση, που τυλίγει το κτίριο και δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι επιπλέει πάνω από τη θάλασσα και χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα: την κύρια πισίνα και την πισίνα επισκεπτών με βάθος 1,5 m, την παιδική πισίνα με βάθος 50 cm και τις επιφάνειες ρηχών νερών με βάθος 25 cm. Κάθε ενότητα συμβάλλει στη συνολική αισθητική και λειτουργική σύνθεση του τοπίου.

Ένας γοητευτικός εσωτερικός διάδρομος ενσωματώνει με χάρη αυτό το ξεχωριστό γεωλογικό χαρακτηριστικό, ενώ οι εξωτερικοί χώροι ενσωματώνονται άψογα με το φυσικό περιβάλλον που περιβάλλει την κατοικία. Η πισίνα με το θαλασσινό νερό αγκαλιάζει αρμονικά όλο το τοπίο, ενώ ένας εκτεταμένος κήπος, κατασκευασμένος από σχεδιαστές τοπίου, δίνει προτεραιότητα στον πρωταρχικό στόχο της επανασύνδεσης των κατοίκων με τη φύση.

488a0557-scaled-ytX0u.jpg

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Photography: Spyros Hound