fbpixel

Search icon
Search
Μια μοντέρνα κατοικία στη Μύκονο εξισορροπεί την κομψότητα του σύγχρονου design με την ομορφιά του νησιού
INTERIORS

Μια μοντέρνα κατοικία στη Μύκονο εξισορροπεί την κομψότητα του σύγχρονου design με την ομορφιά του νησιού

Το Latypi Residence υπογράφει η αρχιτεκτονική ομάδα A31 Architecture


Φωλιασμένο στην καρδιά των Χουλακίων, στη Μύκονο, Ελλάδα, σε απόσταση αναπνοής από τα γαλήνια νησιά Δήλο και Ρήνεια, το Latypi Residence είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Σχεδιασμένο από τη περίφημη αρχιτεκτονική ομάδα A31 Architecture, αυτή η κατοικία εξισορροπεί την κομψότητα του μοντέρνου design με την ομορφιά του φημισμένου κυκλαδίτικου τοπίου της Μυκόνου.

latypi-residence-a31-architecture-5.jpg

Η κατοικία είναι διαμορφωμένη σε ένα γενναιόδωρο οικόπεδο 4.000 m2 με σημαντική κλίση και εκπληκτικό νότιο προσανατολισμό. Το υπέργειο τμήμα του σπιτιού εκτείνεται σε 120 m2, ενώ ένα επιπλέον 130 m2 είναι προσεκτικά κρυμμένο κάτω από το έδαφος. Σύμφωνα με τις παλιές ελληνικές πρακτικές, ο υπαίθριος χώρος είναι η καρδιά αυτής της διώροφης κατοικίας. Το Latypi Residence είναι ένα αριστούργημα στο σχεδιασμό και τη δημιουργία τοποθεσιών, που συγχωνεύεται αβίαστα με το φυσικό μυκονιάτικο τοπίο και παραμένει σε μεγάλο βαθμό αόρατο από το δρόμο, μια απόδειξη της υπέροχης ενσωμάτωσής του. 

latypi-int-living-room-14-resultado-arcit18.jpg

Κάπου μέσα τις ηλιόλουστες πλαγιές των Χουλακίων της Μυκόνου, με θέα στη Δήλο και τη Ρήνεια που κόβει την ανάσα, η κατοικία είναι ένα μοναδικό, διώροφο οικιστικό έργο. Η κατοικία δένει άψογα με το περιβάλλον, με τμήματα της να εκτείνονται κάτω από το έδαφος, σε απόλυτη αρμονία με τον νότιο προσανατολισμό του οικοπέδου. Η αποστολή της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν να εναρμονίσει το hardscape και το softscape του σπιτιού με το γηγενές μυκονιάτικο τοπίο, καθιστώντας το σχεδόν αόρατο από το δρόμο. Αντηχώντας την Κληρονομιά των Κυκλάδων, με το όνομα «Λατύπη», αυτό το έργο ενσαρκώνει μια συζήτηση με τη διαρκή αρχιτεκτονική κληρονομιά των Κυκλάδων και του εδάφους τους. Ως σύγχρονη ένθεση μέσα στο τοπίο, η ιδέα του αντλεί έμπνευση από τις τοπικές γλυπτικές παραδόσεις που έχουν γεννήσει διαχρονικά αριστουργήματα ανά τους αιώνες. Οι εξωτερικοί Χώροι του είναι η καρδιά του κτιριακού συγκροτήματος. Πιστός στις αρχαίες ελληνικές πρακτικές, ο εξωτερικός χώρος είναι η καρδιά αυτού του συγκροτήματος κατοικιών.

latypi-garage-1b-resultado-arcit18.jpg

Στο επίπεδο 0, όλοι οι χώροι περιστρέφονται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο όπου στέκεται περήφανα μια αιωνόβια ελιά - ένα συγκλονιστικό σύμβολο της μνήμης του μεσογειακού τοπίου. Οι κύριοι χώροι διαβίωσης, που περιλαμβάνουν το σαλόνι, την κουζίνα, την τραπεζαρία και δύο χώρους ύπνου, αποτελούν όλα μέρος αυτού του τμήματος. Ένας από αυτούς τους χώρους ύπνου έχει άμεση πρόσβαση στην αυλή και την πισίνα. Η άλλη περιοχή χρησιμοποιεί ένα έξυπνα σχεδιασμένο πηγάδι φωτός για φυσικό φωτισμό. Επίσης σε αυτό το επίπεδο, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 60 θέσεων βλέπει το ιερό νησί της Δήλου, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

017-latypi-residence-embracing-cycladic-tradition-modern-design-1050x1575.jpg

Στο επίπεδο 4, αναδύεται το δεύτερο τμήμα της κατοικίας, σχεδόν εξ ολοκλήρου υπόγειο. Στεγάζοντας δύο υπνοδωμάτια και ιδιωτικά μπάνια, αυτό το τμήμα συνδέεται με το κεντρικό κτίριο μέσω ενός υπαίθριου πεζόδρομου. Προστατεύεται από μια πράσινη στέγη και βλέπει στο Αιγαίο Πέλαγος, αυτό το τμήμα ενσωματώνεται με το περιβάλλον ενώ προσφέρει εκπληκτική θέα.

7febf6bae38c23244310af03950ae706630edf0b.jpeg

Για να διατηρηθεί το αδιάσπαστο τοπίο, ακόμη και οι εξωτερικοί χώροι στάθμευσης καλύπτονται με φυτεμένη οροφή, καθιστώντας τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμα από ψηλά. Αγκαλιάζοντας τη φυσική ομορφιά της Μυκόνου Ο σχεδιασμός του τοπίου αντλεί έμπνευση από το υπάρχον φυσικό έδαφος, μιμούμενος και επανερμηνεύοντας την ποικιλία, τις υφές και τα χρώματα των ιθαγενών φυτών.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery! 

Photography by George Fakaros