fbpixel

Search icon
Search
Μια minimal βικτοριανή βίλα στο Clapham Old Town παραδίδει μαθήματα κομψότητας
INTERIORS

Μια minimal βικτοριανή βίλα στο Clapham Old Town παραδίδει μαθήματα κομψότητας

Με την υπογραφή των DKN|JAMM και studio Veves


Σε έναν καταπράσινο δρόμο στο Old Town του Clapham, λίγα μόλις βήματα μακριά από το απέραντο πράσινο του common, βρίσκεται μια βικτοριανή βίλα - μία από τις μοναδικές μονοκατοικίες στη γειτονιά. Ανήκει σε μια οικογένεια με δυο παιδιά, η οποία πριν καν αγοράσει το σπίτι, απευθύνθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο DKN|JAMM για να τη συμβουλέψει για το πώς θα μπορούσε να προσαρμοστεί. «Το σπίτι είχε καλή δομή και κάποια πρωτότυπα χαρακτηριστικά, αλλά οι υπάρχουσες πίσω και πλαϊνές επεκτάσεις που είχαν προστεθεί με βίδες ήταν ασύνδετες μεταξύ τους και είχαν γίνει χωρίς ιδιαίτερη προσοχή», λέει η συνιδρύτρια του αρχιτεκτονικού studio, Jenn Jammaers.

Take a tour...
dkn-jamm-clapham-old-town-sitting-room-66421e375b974.jpg


Η Jenn και η ομάδα της αποφάσισαν να ξεκινήσουν από το μηδέν, κατεδαφίζοντας πλήρως τις επεκτάσεις και αναδιαμορφώνοντας τον χώρο στο ισόγειο, ανοίγοντας το πίσω μέρος του ισογείου για να δημιουργήσουν τον ανοιχτό οικογενειακό καθιστικό χώρο που επιθυμούσε το ζευγάρι. Η νέα επέκταση από μέταλλο και γυαλί ταιριάζει άνετα με το παλαιότερο τμήμα του κτιρίου, απηχώντας διακριτικά την υπάρχουσα αρχιτεκτονική μέσω της υλικότητάς της και όχι προσπαθώντας να τη μιμηθεί απροκάλυπτα.

«Το μέταλλο είναι ένα νεύμα στο όμορφο κιγκλίδωμα από χυτοσίδηρο στο πίσω μέρος του ακινήτου, το οποίο αντικατοπτρίσαμε στο μπαλκόνι του κύριου μπάνιου», εξηγεί η Jenn. Η ευάερη επέκταση δημιουργεί επίσης όμορφες οπτικές γραμμές προς τον άγριο κήπο που σχεδίασε ο Jack Wallington.

dkn-jamm-clapham-old-town-dining-area-66421e5b59a9a.jpg


Πρότεινε να εμπλακεί από νωρίς η Victoria Spencer-Eves από το στούντιο εσωτερικής αρχιτεκτονικής Veves για να συνεργαστούν στο έργο. «Η Jenn κι εγώ έχουμε μια καθιερωμένη σύντομη συνεργασία έχοντας δουλέψει μαζί για αρκετά χρόνια, κι ερωτεύτηκα το σπίτι από τη στιγμή που το είδα», λέει η Victoria. «Η Adina και ο Giorgio -ιδιοκτήτες του σπιτιού- ήθελαν να δημιουργήσουν ένα διασκεδαστικό οικογενειακό σπίτι γεμάτο χρώμα και παιχνιδιάρικη διάθεση», προσθέτει, «Και οι δύο πελάτες έχουν μια φανταστική ματιά στον σχεδιασμό, αλλά ήταν πολύ ανοιχτοί με το όραμά τους, προσκαλώντας μας να τους προκαλέσουμε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας σχεδιασμού, γεγονός που έκανε τη συνεργασία μας εξαιρετική».

dkn-jamm-clapham-old-town-games-room-66421b1a41704.jpg


Μια τέτοια πρόκληση που έθεσε η Victoria στους πελάτες της ήταν το βάψιμο του playroom σε μαύρο χρώμα. Ο Giorgio χρειάστηκε κάποια πειθώ, παραδέχεται, αλλά όλη η οικογένεια λέει ότι αυτός είναι τώρα ένας από τους αγαπημένους τους χώρους.«Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι μια μικρή εμμονή μου, γι' αυτό μου αρέσει να συνεργάζομαι στενά με αρχιτέκτονες, ενώ υπάρχει ακόμα περιθώριο να παίζω με τα πράγματα», λέει η Victoria. Μόλις καθορίστηκε η διάταξη, η κουζίνα ήταν το επίκεντρο της προσοχής της. Η Adina και ο Giorgio λατρεύουν να διασκεδάζουν και ήταν πολύ σημαντικό γι' αυτούς ο ενιαίος χώρος κουζίνας, τραπεζαρίας και καθιστικού να λειτουργεί ως άγκυρα για το υπόλοιπο σπίτι.

dkn-jamm-clapham-old-town-kitchen2-66421e10dbcdd.jpg


Η Victoria ξεκίνησε με το μεγάλο χαρακτηριστικό kitchen island ως τον κύριο χώρο εργασίας, με πολλά από τα λειτουργικά μέρη της κουζίνας να κρύβονται πίσω από ειδικές μαύρες δρύινες πόρτες, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ντουλαπιού και ενός cocktail bar. Στον επάνω όροφο, τα δωμάτια μετατράπηκαν σε μπάνια, ώστε κάθε παιδί να έχει το δικό του χώρο, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από τις μαρκίζες, τοποθετήθηκαν χώροι φιλοξενίας και γυμναστήριο, ενώ η Victoria συνεργάστηκε στενά με την Adina για να μετατρέψει την κύρια κρεβατοκάμαρα σε έναν χώρο που μοιάζει με spa, σαν κάτι που θα έβλεπες σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Τέλος, η ξυλουργική κατασκευή που σχεδίασε έξυπνα η Victoria χωρίζει το υπνοδωμάτιο από το μπάνιο, δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάδρομο μεταξύ των δύο.

dkn-jamm-clapham-old-town-bathroom-66421a6ee05bf.jpg


Η Jenn είναι ενθουσιασμένη με το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πελάτες της με το τελικό αποτέλεσμα - ένα σπίτι που, πολύ απλά, «κάνει την καθημερινή τους ζωή να λειτουργεί καλύτερα». Η Victoria προσθέτει: «Αντανακλά πραγματικά την προσωπικότητά τους και σαφώς απολαμβάνουν να το μοιράζονται με άλλους ανθρώπους. Δεν είναι απλώς ένα σπίτι επίδειξης. Έτσι, για μένα, η μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης είναι να αισθάνομαι ότι εκτός από όμορφο, είναι πραγματικά ένα σπίτι».

dkn-jamm-clapham-old-town-garden-66421aaa6939f.jpg


Με πληροφορίες από ELLE Decoration, φωτογραφίες: Mikey Reed