fbpixel

Search icon
Search
Μαριαλένα Τσίρλη: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα που κατάφερε να γίνει Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
#GREEKSDOITBETTER

Μαριαλένα Τσίρλη: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα που κατάφερε να γίνει Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Γνωρίζοντας μια σπουδαία προσωπικότητα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των media


Η Μαριαλένα Τσίρλη είναι η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα που αναλαμβάνει τον ρόλο της Γενικής Γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με το όνομά της να διεκδικεί μια θέση στις media πλατφόρμες και να αποτελεί θέμα συζήτησης των ημερών σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ.

europe.jpg

Get to know her

Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γεμάτη όρεξη να ζήσει και να οραματιστεί από νεαρή ηλικία, η Θεσσαλονικιά Μαριαλένα Τσίρλη είναι απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής των Ουρσουλινών και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Θέλησε να συνεχίσει τις σπουδές της και να διευρύνει τις γνώσεις που ήδη διέθετε, κατακτώντας το μεταπτυχιακό και διδακτορικό της τίτλο στο Στρασβούργο και ξεκινώντας την σταδιοδρομία της ως νομικός στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ήδη από το 1994, είχε εμπλουτίσει το βιογραφικό της και κατάφερε να εξασφαλίσει μια δυναμική αρχή για ένα επαγγελματικό μέλλον που, όπως αποδείχθηκε, ήταν με το μέρος της.

The success story

Με μεθοδευμένα βήματα που αποτέλεσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια λαμπρή πορεία που επικεντρώθηκε στην απονομή δικαιοσύνης σε διάφορα κοινωνικά φάσματα, 53χρονη ήρθε από νωρίς σε επαφή με τα δικαστικά μέγαρα και να νομικά γραφεία. Υπηρετώντας πάντοτε τη σημασία της δικαιοσύνης, κλήθηκε να δώσει λύσεις σε υποθέσεις που απασχόλησαν τόσο την ίδια λόγω της θέσης της όσο και των πολιτών που εμπιστεύτηκαν τις τακτικές που εφαρμόζει.

tsirli.jpg

Από το 1994 μέχρι το 1998 υπηρέτησε ως νομικός στη γραμματεία της πρώην Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τότε μέχρι το 2004, υπήρξε στη θέση της γραμματέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως νομικός, ενώ από το 2004 και για έξι χρόνια εργάστηκε ως προϊστάμενη τμήματος. 

Στην πορεία της καριέρας της, οι ικανότητές της κρίθηκαν τόσο αξιόλογες που πάντα είχε τον τρόπο να απορροφά ενδιαφέρον τόσο από το εργασιακό της περιβάλλον όσο κι από τους κύκλους της, οι οποίοι θαυμάζουν τα συνεχή βήματα προόδου της.

Reaching today

Μέχρι και σήμερα, είναι αναπληρωτής γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διακατέχεται από απεριόριστη αγάπη γι' αυτό με το οποίο απασχολείται επί καθημερινή βάση. Τα τόσα χρόνια που βρίσκεται μέσα στη σφαίρα που προσπαθεί να βρει τρόπους και λύσεις για να καθιερωθεί ένα ορθότερο μέλλον κατά το οποίο όλοι θα είναι ίσοι κι ελεύθεροι, της εξασφάλισαν τις εμπειρίες που την καθιέρωσαν επάξια σε μια αξιοζήλευτη θέση. Η πλούσια ακαδημαϊκή κι επαγγελματική διαδρομή της, την οδήγησε στην ομόφωνη εκλογή της από την Ολομέλεια των 47 δικαστών του ΕΔΔΑ.

Έπειτα από την εκλογή της, η ίδια προέβη σε δηλώσεις που φανέρωσαν τον ενθουσιασμό της για τη θέση που κατέχει: «Ο ρόλος της Γραμματείας είναι επικουρικός. Αποστολή μας είναι να βοηθούμε τους δικαστές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, προετοιμάζοντας τους φακέλους των υποθέσεων που εξετάζουν και παρέχοντας κάθε νομική, διοικητική και τεχνική συνδρομή. Στόχος μου είναι να εκτελέσουμε με τον καλύτερο κι αποτελεσματικότερο τρόπο τα καθήκοντα μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και δεξιότητες κάθε μέλους του προσωπικού και διασφαλίζοντας ένα υγιές κι ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, όπου ο καθένας θα έχει την δυνατότητα να εξελίσσεται και να προοδεύει. Έχω την τύχη να προΐσταμαι μιας εξαιρετικά ταλαντούχας, ενθουσιώδους κι αφοσιωμένης ομάδας. Γνωρίζουμε ότι το Δικαστήριο καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις και είναι κοινή μας φιλοδοξία να συμβάλλουμε στην επιτυχία του».

Παρά του ότι το φύλο της είναι άξιο προσοχής σε έναν χώρο που μέχρι πρόσφατα ήταν καθαρά ανδροκρατούμενος, διατηρεί την εξής στάση που αφορά σε αυτήν την οπτική: «Θα ήμουν άδικη κι υπερβολική εάν έλεγα ότι αντιμετώπισα διακριτική μεταχείριση στη ζωή μου λόγω του φύλου μου. Έχω την τύχη να εργάζομαι από πολύ νέα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με βασική αποστολή την προστασία της αξίας του ανθρώπου, θα ήταν λίγο περίεργο αν οι γυναίκες υπάλληλοι αντιμετωπίζονταν σεξιστικά! Από την άλλη, βέβαια είχα πάντα συναίσθηση ότι ήμουν μια γυναίκα που “μικροδείχνει” κιόλας. Ίσως υποσυνείδητα λοιπόν να κατέβαλα πάντα παραπάνω προσπάθειες για να με πάρουν στα σοβαρά και να μην με αντιμετωπίζουν σαν ένα “κοριτσάκι”. Νιώθω μεγάλη τιμή που σπάζοντας με την εκλογή μου αυτήν τη γυάλινη οροφή συμβάλλω κι εγώ στην προώθηση της ιδέας ότι ένα τέτοιο αξίωμα δεν είναι πλέον αποκλειστικά ανδρικό προνόμιο. Οφείλω να πω όμως ότι δε διεκδίκησα αυτήν τη θέση προτάσσοντας το φύλο μου, αλλά την προσωπικότητα και τη δουλειά μου. Νομίζω πως αυτός είναι σωστότερος τρόπος διεκδίκησης ίσων ευκαιριών και ο καλύτερος δρόμος προς μια ουσιαστική ισότητα».

5542115-ssOQY.jpg

Η θητεία της θα είναι πενταετής, ενώ θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα στη Γενική Γραμματεία την 1η Δεκεμβρίου του 2020. Ουσιαστικά, το ΕΔΔΑ διαφυλάσσει την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) από τα κράτη, τη στιγμή που η ίδια τοποθετεί ακόμα θεμέλια για τη διασφάλιση ενός ποιοτικότερου μέλλοντος που θα εναντιώνεται στις τοξικές πεποιθήσεις που εμφανίζει η εποχή και προέρχονται από τους πολίτες της.