fbpixel

Search icon
Search
Κεφάλαιο ύπνος: Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρας τη νυχτερινή μας ξεκούραση;
WELLNESS

Κεφάλαιο ύπνος: Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρας τη νυχτερινή μας ξεκούραση;

Η θερινή ώρα πλησιάζει και εμείς οργανώνουμε τις έξυπνες κινήσεις για μια ομαλή μετάβαση


Μετράμε ήδη αντίστροφα για τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου και την είσοδό μας στη θερινή ώρα, όπου τα ρολόγια μας θα μεταφερθούν κατά μία ώρα προς τα εμπρός. Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση, καθώς η σχέση της με την ανθρώπινη ψυχική και σωματική ισορροπία είναι στενή. Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου έχουν παρατηρήσει ανησυχητικές τάσεις, οι οποίες εμφανίζονται κατά την πορεία από την κανονική ώρα (μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου και Μαρτίου) προς τη θερινή ώρα, ιδίως τον μήνα, τον οποίο διανύουμε. Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν μια αρκετά μεγάλη σειρά από συμπτώματα, με τις αυξήσεις σε καρδιακά προβλήματα και τις διαταραχές της διάθεσης να πρωταγωνιστούν. 

Δυσκολία προσαρμογής στα νέα δεδομένα 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το National Sleep Foundation, ενώ πολλοί άνθρωποι προσαρμόζονται στις αλλαγές της ώρας, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν προσαρμόζεται ποτέ πλήρως στη θερινή ώρα. Αντίθετα, η ασυνέπεια του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να γίνει μια χρόνια ή μόνιμη κατάσταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως για όσους βιώνουν «κοινωνικό jet lag» επειδή οι απαιτήσεις τους στη δουλειά ή στο σχολείο έχουν προτεραιότητα έναντι ενός πλήρους νυχτερινού ύπνου. Το κοινωνικό jet lag έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, κατάθλιψης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Το θετικό στοιχείο εδώ είναι ότι οι επιπτώσεις της θερινής ώρας υποχωρούν σταδιακά μετά από μερικές εβδομάδες.

40818765b50acfa27d26dfa32632e479.jpg

Προφυλάσσουμε τη σωματική και ψυχική μας ηρεμία

Ποτέ δεν είναι αργά για να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας με αργά και σταθερά βήματα, ώστε να καταφέρει να μεταβεί στις καλοκαιρινές ώρες με απόλυτη ηρεμία και αρμονία. Σημαντικές συμβουλές, τις οποίες μας προσφέρει ο Διεθνής Οργανισμός ύπνου αφορούν στην εφαρμογή μιας καλής υγιεινής ύπνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσωπική μας ιεροτελεστία αυτοφροντίδας πριν από τη νυχτερινή μας ξεκούραση. Είναι καλό να ακολουθούμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου του σαββατοκύριακου, τις ίδιες ώρες ύπνου, αλλά και πρωινού ξυπνήματος, ώστε να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. Ας βεβαιωθούμε ότι κοιμόμαστε γύρω στις επτά ώρες καθημερινά, ούτως ώστε να μην παρατηρήσουμε έντονα την αλλαγή. Ακόμη μια σημαντική κίνηση πριν από τον βραδινό μας ύπνο είναι η αποφυγή αλκοόλ, αλλά και καφεΐνης, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικίλες διαταραχές του ύπνου. 

9609d48a98d9f852e61c33a38ad00640.jpg

Ακόμη ένα ωφέλιμο βήμα, το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να υιοθετήσουμε τη συνήθεια να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους πριν την ξεκούρασή μας. Το να περνάμε χρόνο έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται το βράδυ και συμβάλει ενεργά στο να νιώθουμε κουρασμένοι και έτοιμοι για ύπνο. Ακόμη μια πρακτική αποτελεί η αξιοποίηση σύντομων υπνάκων κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίοι δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν τα 20 λεπτά σε διάρκεια, καθώς διαφορετικά μπορούμε να ξυπνήσουμε με αίσθημα ατονίας. Αντί να προσαρμόσουμε την ώρα αφύπνισης το πρωί της Κυριακής αμέσως μετά την αλλαγή της ώρας, μια λύση είναι να πάρουμε έναν υπνάκο εκείνο το απόγευμα.

Have a healthy sleep! 

Πηγή: International Sleep Foundation