fbpixel

Search icon
Search
Bloating: Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι δεν είναι κάτι αθώο
HEALTH

Bloating: Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι δεν είναι κάτι αθώο

Δώστε προσοχή και προστατεύστε την υγεία σας


Η εκδήλωση ενός φουσκώματος στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως όταν έχουμε μόλις καταναλώσει ένα πλούσιο γεύμα. Ειδικότερα, στις γυναίκες συμβαίνει και λόγω ορμονών, πριν ή και μετά την έμμηνο ρύση. Από την άλλη ένα φούσκωμα μπορεί να μην είναι τόσο αθώο και κρύβονται άλλες αιτίες. 

Το θέμα της υγείας μας είναι μια ευαίσθητη κατάσταση για τον καθένα ξεχωριστά. Παρόλα αυτά, εάν πραγματοποιούμε τις βασικές εξετάσεις και δεν αμελούμε τα σημάδια που μας παρουσιάζει ο οργανισμός μας, δεν θα πρέπει να μας κυριεύει ο φόβος, καθώς θα έχουμε εξ' αρχής τον έλεγχο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το φούσκωμα. Υπάρχουν βασικά στοιχεία, τα οποία μας προειδοποιούν πότε δεν θεωρείται φυσιολογικό.

282379068-1240671263402488-6947787620377965956-n.jpg
Image source: @daurpower

Δεν είναι εφικτό γενικά να εντοπίσει κανείς τι προκαλεί το πρήξιμο στην κοιλιά, λόγω το ότι πολλοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όπως είναι το άγχος, η ζάχαρη, η ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα (μικροβίωμα), οι αλλεργίες σε φάρμακα και τα φαγητά.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τα 3+1 συμπτώματα που μας προειδοποιούν!

Παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα

Η διάρκεια ενός ακίνδυνου φουσκώματος ανέρχεται περίπου στις 3-5 μέρες. Εάν αντιληφθείτε πως εξακολουθεί να μην υποχωρεί μετά το πέρασμα των δύο εβδομάδων, τότε θα πρέπει δώσετε την απαραίτητη προσοχή. Συνδυαστικά, παρατηρήστε το κομμάτι της διατροφής σας και της συχνότητά σας στην τουαλέτα. Εάν, κυλούν όλα κανονικά, οφείλετε να επισκεφθείτε έναν ειδικό. 

Αισθάνεστε έναν επίμαχο πόνο στην περιοχή

Σε αυτήν την περίπτωση, οι λόγοι που το προκάλεσαν μπορεί να είναι διάφορες ασθένειες. Οι πιο συνήθης είναι: το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος Crohn, η εκκολπωματική νόσος, η κάντιντα. Στην χειρότερη εκδοχή μπορεί να σχετίζεται και με τον καρκίνο των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να υπάρχει απόφραξη στο λεπτό ή παχύ έντερο και να εμποδίζεται η διέλευση της τροφής. Έτσι, λοιπόν, κρίνεται αυστηρά αναγκαίο να αναζητήσουμε την γνωμάτευση του γιατρού, ώστε να μην οδηγηθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

foyskoma-koilia.jpg

Δεν διαθέτετε όρεξη σε συνδυασμό με κόπωση/αδυναμία

Εντοπίζοντας τα αναφερόμενα σημάδια κατά τη διάρκεια της περιόδου του φουσκώματος, ενδέχεται να αναφερόμαστε σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπρόσθετα συμπτώματα είναι η κατάσταση της λειτουργίας του εντέρου, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.

Παρατηρείτε ξαφνική απώλεια βάρους

Η δυσανεξία στην γλουτένη, παραπέμπει στην πάθηση της κοιλιοκάκης νόσου. Μάλιστα, οι περισσότεροι άνθρωποι που την έχουν, δεν το γνωρίζουν. Το βασικό της σύμπτωμα είναι η ανεξήγητη μείωση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, είναι το έντονο πρήξιμο στην κοιλιά, η διάρροια και λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι η αναιμία και τα δερματικά εξανθήματα. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να κάνει διάγνωση της κοιλιοκάκης με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης και ανάλυσης ιστού από το έντερο.

Πως μπορείτε γενικά να το αποτρέψετε;

  • Να συμπεριλάβουμε τα λαχανικά στη ζωή μας και μάλιστα καταναλώνοντάς τα στον ατμό.
  • Να μειώσουμε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως για παράδειγμα όσα μπορούν να μας προκαλέσουν δυσανεξία: γαλακτοκομικά και γλουτένη.
  • Να ελαττώσουμε σε μεγάλο βαθμό το αλάτι.
  • Να μασάμε το φαγητό μας καλά, χωρίς να καταπίνουμε αμάσητες τροφές.
  • Να πάρουμε προβιοτικά συμπληρώματα και να προσθέσουμε στη διατροφή μας φαγητά που έχουν υποστεί ζύμωση.
  • Να εμπλουτίσουμε το διατροφικό μας πλάνο με φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι.