Πέντε εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, η India Mahdavi και ο Harry Nuriev συνεργάζονται για να προσφέρουν μία φρέσκια και δημιουργική πινελιά στο παιχνίδι του ping pong. Μία αίθουσα ping pong γίνεται κάτι περισσότερο από ένα άθλημα εσωτερικού χώρου, στα χέρια των δύο δημιουργών. Η Mahdavi υποδέχτηκε τον Nuriev, τον διεπιστημονικό καλλιτέχνη και ιδρυτή του γραφείου σχεδιασμού Crosby Studios, για να συνεργαστεί στην γκαλερί Project Room για την 14η έκδοσή της "Match Point".
Ο Nuriev μεταμόρφωσε τον 28 τετραγωνικών μέτρων χώρο του Left Bank Paris σε ένα ασημένιο δωμάτιο ping pong, καλύπτοντας το τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του διχτυού, με μεταλλική μπογιά. Συνδυάζεται με ασορτί ασημένιες ρακέτες και πόδια από ανοξείδωτο χάλυβα. Οι τοίχοι, το πάτωμα και η κουρτίνα είναι επίσης reflective καθ' όλη την έκτασή τους . Για το "Match Point", ο Nuriev δημιούργησε επίσης ρακέτες από γυαλισμένο ανοξείδωτο ατσάλι, οι οποίες βέβαια δεν ενδείκνυνται για πραγματικό παιχνίδι, αλλά λειτουργούν ως διακοσμητικά αντικείμενα που προσδίδουν στην αληθοφάνεια της δημιουργικής αυτής συνεργασίας.
Η εγκατάσταση μπορεί να έχει πτυχές ενός εκθετηρίου μονάδων κουζίνας, μιας παρουσίασης τέχνης ή ενός διαστημικού οχήματος που ετοιμάζεται να απογειωθεί, αλλά είναι λειτουργική για τον σκοπό της. Το ίδιο το κοινό καλείται να συμμετάσχει, ώστε να εκμεταλλευτεί ο νέος χώρος για ένα διαφορετικού είδους παιχνίδι ping pong. Οι παίκτες μπορεί να αισθάνονται σαν να είναι ρομπότ σε ένα βιντεοπαιχνίδι, αλλά ο Nuriev λέει ότι "Παίζοντας στο Match Point, είναι σαν να είσαι μέρος του ψηφιακού κόσμου".
"Το Project Room είναι ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης για σχεδιαστές και επιμελητές", εξηγεί η Mahdavi. "Η όλη ιδέα είναι να συνδέσουμε μια κοινότητα σχεδιαστών με το κοινό. Ως σχεδιαστής αλλά και σκηνογράφος, ο Harry το κάνει με φανταστικό τρόπο και προσελκύει την κοινότητα στο ταξίδι αυτό".
"Το Project Room έχει επίσης μία σχέση με την αίσθηση της οικίας, εννοώ, κάτι που μπορείς να κάνεις στο σπίτι". Υπό αυτή την έννοια, και ως νεύμα για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ping pong ήταν η τέλεια επιλογή. Αν αναλογιστούμε το μεγάλο παράθυρο που διαθέτει γκαλερί, η τοποθέτησή του σε αυτόν τον χώρο λειτουργεί, όπως προσθέτει η Mahdavi, "Εδώ, μου αρέσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να κοιτάξουν μέσα. Δεν είναι μόνο μία εικόνα. Είναι ανθρωποκεντρικό".
Η Mahdavi είναι γνωστή για τα πολύχρωμα έπιπλα και επιτραπέζια σκεύη που δημιουργεί, τα οποία προσφέρουν ποικιλία υφών. Ενώ ο Nuriev προτιμά ένα μονοχρωματικό σύμπαν, με το ασήμι να αποτελεί την υπογραφή του. Παρά ορισμένες διαφορές, και οι δύο σχεδιαστές βρήκαν μία κοινή γραμμή επικοινωνίας με στόχο την παιχνιδιάρικη ανανέωση του ping pong.
Ο Nuriev λέει, "Συναντηθήκαμε πριν από αρκετούς μήνες και βρήκαμε αμέσως χημεία. Δεν ήθελα απλώς να φέρω τον κόσμο μου. Αντιθέτως, ανταποκρίθηκα στον κόσμο της India. Ήταν ένα είδος ping pong μεταξύ μας". Αυτή τη μεταφορά συμμερίζεται και η Mahdavi και προσθέτει ότι "Το ping pong είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ δύο μερών. Είναι ένας καλός τρόπος για να δούμε πώς οι δημιουργικοί άνθρωποι παίζουν μεταξύ τους και αποκαλύπτει πώς δημιουργούν. Ρίχνεις μια ιδέα και επιστρέφει πίσω με μία μπάλα που αναπηδά"
Το παιχνίδι ping pong στο "Match Point" θα λειτουργήσει με σειρά προτεραιότητας, χωρίς χρέωση, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2024.
Info: Project Room, 29 Rue De Bellechasse, 75007 Paris