fbpixel

Search icon
Search
Η Diptyque ανοίγει τις πόρτες του πιο εντυπωσιακού μέχρι στιγμή concept store της στο Λονδίνο
DESIGN NEWS

Η Diptyque ανοίγει τις πόρτες του πιο εντυπωσιακού μέχρι στιγμή concept store της στο Λονδίνο

Ο πολυτελής οίκος γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, αυτήν τη φορά στη βρετανική πρωτεύουσα


Μπαίνοντας κανείς μέσα στο Maison Diptyque, στον νέο εντυπωσιακό χώρο που βρίσκεται στην 107 New Bond Street στο Λονδίνο, θα καταλάβει ακριβώς γιατί η πολυτελής γαλλική μάρκα αρωμάτων το έχει χαρακτηρίσει ως «την πιο εκπληκτική της boutique» μέχρι σήμερα. Το concept store 400 τ.μ. έχει πολλά κοινά ένα άλλο κατάστημα του οίκου, που άνοιξε πρόσφατα στην οδό Duphot 7 στο Παρίσι

Η Diptyque δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ίσως περισσότερο γνωστή για τα κεριά και τα αρώματα για το σπίτι και για το super δημοφιλές ασπρόμαυρο οβάλ σήμα της με τα καλλιγραφικά γράμματα. Όμως, και τα δύο αυτά νέα Maisons προσκαλούν τον επισκέπτη να ανακαλύψει ολόκληρο τον κόσμο της μάρκας σε μεγάλο βάθος, επιτρέποντας την πλήρη εξιστόρηση της ιστορίας της, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

copy-of-maisons-diptyque-2024-nbs-londres-visuel-zone-bain-1er-etage-rvb-bd-diptyque-scaled.jpg


Ξεκινώντας αυτό το ταξίδι το μακρινό 1961 από τρεις καλλιτέχνες (Desmond Knox-Leet, Christiane Montadre-Gautrot και Yves Couselant), η Diptyque ξεκίνησε ως ένα studio καλλιτεχνών που αποτελούσε εκθεσιακό χώρο στο 5ο Arrondissement του Παρισιού, εκθέτοντας αντίκες και αξιοπερίεργα που ανακάλυψαν στα ταξίδια τους. Οι Knox-Leet και Montadre-Gautrot, είχαν προηγουμένως ενώσει τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια σειρά υφασμάτων για την Liberty. «Ήμασταν καλλιτέχνες. Δεν μας οδηγούσε η φιλοδοξία, αλλά μάλλον το πάθος, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η επιθυμία να κάνουμε κάτι με πραγματική ακεραιότητα», είπε κάποτε ο Montadre-Gautrot.

Η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος της Diptyque, Fabienne Mauny, συμμερίζεται φυσικά αυτό το ήθος. «Το λανσάρισμα του Maison Diptyque σηματοδοτεί μια νέα εποχή, συμβολίζοντας τη δέσμευσή μας να διευρύνουμε την εθνική και διεθνή μας εμβέλεια», λέει η ίδια. «Οι νέες μας boutique έχουν σχεδιαστεί ως χώροι που γιορτάζουν την τέχνη της ζωής, πάντα σε στιλ Diptyque. Αυτοί οι χώροι ξεχωρίζουν γιατί προσφέρουν εμπειρίες αποκλειστικές, αισθησιακές, οικείες - εν ολίγοις, κάθε άλλο παρά τυποποιημένες». Ως εκ τούτου, το Maison Diptyque είναι εν μέρει boutique κι εν μέρει πολιτιστικός χώρος - όχι μόνο η μάρκα έχει στραφεί σε σύγχρονους τεχνίτες για να διαμορφώσει τους εσωτερικούς χώρους του καταστήματος, αλλά θα λειτουργήσει επίσης ως κόμβος για εκθέσεις, εργαστήρια και άλλα. 

22-2heR4.jpg


H boutique περιλαμβάνει πέτρινα τραπέζια από τον Βρετανό γλύπτη Steven John Clark, μια ελικοειδή σκάλα που κοσμείται με μοτίβα από σφυρήλατo από το Atelier de Forge και μια οροφή στον «χώρο υπηρεσιών» από την Claire Coles, με χρώματα, κεντήματα και φύλλα χρυσού που παραπέμπουν στο έργο του William Morris - μια από τις πιο διαχρονικές εμπνεύσεις των ιδρυτών της Diptyque.

Ο πολιτιστικός χώρος, με την ονομασία "The Ephemeral Space and Heritage Gallery", επιμελείται σε συνεργασία με την ιδρύτρια της Colette, Sarah Andelman. Επί του παρόντος, αποτίνει φόρο τιμής στο Café Verlet, με ένα café-bar και ζαχαροπλαστείο. Σύντομα θα ακολουθήσει μια συνεργασία με τη Villa Noailles -το κέντρο σύγχρονης τέχνης στο Hyères της Γαλλίας- μια έκθεση του γλύπτη Cyril Lancelin τον Σεπτέμβριο του 2024, και στο τέλος του έτους η Βρετανίδα σύγχρονη καλλιτέχνης Lucy Sparrow θα παρουσιάσει τις τσόχινες trompe-l'œil δημιουργίες της σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά εμπνευσμένη από την pop-art.

copy-of-maisons-diptyque-2024-nbs-londres-visuel-table-parfums-rdc-rvb-hd-diptyque-1-2048x1638.jpg


Το ταξίδι στο Maison Diptyque ξεκινά από την είσοδο, με τοίχους γεμάτους από κεριά και αρώματα που καταγράφουν κάθε άρωμα που μπορείτε να φανταστείτε: από το Feu de Bois μέχρι το Tam Dao. Ανεβαίνοντας τη σκάλα αποκαλύπτεται το "The Bathing Salon" με προϊόντα περιποίησης δέρματος, μπάνιου και σώματος, από σαπούνια μέχρι κρέμες χεριών. Ως μια ωδή στην τέχνη της αγγλικής και γαλλικής κηπουρικής, ένας καναπές art deco της δεκαετίας του 1930 δεσπόζει δίπλα σε έναν νιπτήρα από τραβερτίνη με λεπτόχρυσες βρύσες κύκνου, εκεί όπου μια χάλκινη μπανιέρα φωτίζεται με υαλοπίνακες σε αποχρώσεις του πράσινου, κατασκευασμένους από το Studio Virtrail Bianconi.

Με πληροφορίες από Wallpaper