Στην Αθήνα, το πάθος της για την Τέχνη «επαναφορτίζεται» διαρκώς. Οι τέλειες αντιθέσεις της πόλης αποτελούν γι’ αυτήν έμπνευση, ενώ το πολυπολιτισμικό προφίλ της την κάνει όλο και πιο ενδιαφέρουσα στα μάτια της. Η ίδια κινείται όπου το καλλιτεχνικό πνεύμα έχει πιο έντονη παρουσία, για να μη σταματά να εξελίσσεται.
Μιλήστε μας για τη δική σας Αθήνα. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει στην πόλη σας και τι την κάνει ξεχωριστή για εσάς;
Ο καλός καιρός, η διαύγεια του αθηναϊκού φωτός, οι νεραντζιές, οι αντιφάσεις, όλα αυτά είναι έμπνευση. Επίσης, το ότι πάντα σκοντάφτεις σε κάτι καινούριο στην Τέχνη, στο θέατρο, στις διαλέξεις, στις εκδόσεις και στις εξόδους. Πάντα συναντάς international ανθρώπους που έχουν επιλέξει την πόλη ακόμη και για παραμονή διαρκείας. Πλέον, η Αθήνα αποκτά διεθνή ταυτότητα. Ακόμη, ο Παρθενώνας είναι ορατός από παντού όσο εσύ κινείσαι στην πόλη. Η Αθήνα είναι ένα υπαίθριο μουσείο με αρχαία θραύσματα παντού. Τέλος, αποτελεί και εύκολη διαφυγή στα νησιά.
Πού επιλέγετε να κυκλοφορείτε και γιατί;
Παντού, αλλά ας πάρουμε μια διαδρομή χαρακτηριστική των γοητευτικών αντιφάσεων της πόλης! Ξεκινώντας από το mainstream Κολωνάκι -περπατήστε τη Σόλωνος-, πηγαίνοντας προς τα rebellious Εξάρχεια, το σκηνικό αλλάζει. Σημεία με ενδιαφέρον για μένα είναι το Me για υγιεινό brunch, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για το ενημερωμένο πωλητήριο και για λαθρανάγνωση βιβλίων, η Allouche Benias gallery, γιατί είναι ένα κτίριο του Τσίλλερ - πάντρεμα νεοκλασικισμού και art nouveau με ενδιαφέρουσες εκθέσεις Τέχνης. Ακόμα, η ήσυχη αυλή του Νομισματικού Μουσείου για καφέ και επαγγελματικό ραντεβού – το κτίριο ήταν η οικία των Ερρίκου και Σοφίας Σλήμαν σε σχέδια Ερνέστου Τσίλλερ. Μην ξεχάσω το περίπτερο Ακαδημίας και Πινδάρου γωνία για σπάνια βιβλία Τέχνης σε χαμηλή τιμή, το καινούριο Phaōn και το Opus, όπου με αφορμή τη συλλογή επίπλων αξίζει να περιηγηθείτε στους ορόφους και να απολαύσετε τη συλλογή έργων Τέχνης των ιδιοκτητών.
Ποια γειτονιά της πόλης αρχίζει να εξελίσσεται θεαματικά και να συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον; Τι βρίσκουμε εκεί;
Η πολυπολιτισμική Κυψέλη, μια περιοχή που αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία της και συνεχώς εξελίσσεται. Σημειώστε την πλατεία Αγίου Γεωργίου, το bar Έπρεπε, τo Dope Roasting Co. και το κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema. Υπάρχει κάποιο μέρος που ανακαλύψατε πρόσφατα κι έχει κλέψει την καρδιά σας; Το Mo Vintage Athens του αγαπημένου μου vintage expert Μο, μια μπουτίκ-αρχείο της ιστορίας της μόδας. Επίσης, το Mouki mou Athens για την ελληνική αισθητική στα καλύτερά της, το Παλαιοπωλείο του Μαρτίνου στην Πανδρόσου, αλλά και το εργαστήριο κεραμικής Sealed Earth, το concept store Ēre Athens και το Indigo στη Χάριτος.
Τι βρίσκεται στο top 5 των επιλογών σας για έξοδο;
Σταθερές αξίες, η Ράτκα και το L'Abreuvoir, το Nikkei για πάντρεμα γιαπωνέζικης και περουβιανής κουζίνας και το Herve για εκλεπτυσμένες γεύσεις. Τέλος, στο ΕΜΣΤ, μετά την επίσκεψη στο Μουσείο για δείπνο στο εστιατόριό του, Nyn Esti.
Από τις νέες αφίξεις σε μαγαζιά και εμπειρίες, ποια είναι αυτή που ανυπομονείτε να ανακαλύψετε;
Το καινούριο Ace Ηotel, το Manári του Άρη Βεζενέ, το Ιώδιο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το Mona Hotel στο Μοναστηράκι στο επόμενο dinner του.
Πού θα προτείνατε να πάει κάποιος για να γευτεί την πιο αυθεντική αθηναϊκή εμπειρία φαγητού;
Στο διαχρονικό Καφενείο στο Κολωνάκι.
Πού θα περάσεις πιο καλά;
Στο Wine is Fine στην καρδιά του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στο Pharaoh στα Εξάρχεια για ελληνικές γεύσεις και βινύλιο, στις Κούκλες για θεαματικό drag queen show και στο Καφέ Αβησσυνία στην πλατεία Μοναστηρακίου.
Στον τομέα της Τέχνης, ανάμεσα σε όλες τις καλλιτεχνικές προτάσεις που βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο, ποιες είναι αυτές που έχετε ξεχωρίσει και γιατί;
Τις εκθέσεις “Diva” στο Μουσείο Κοσμήματος Λαλαούνης, «Δίασμα» στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς και «Γκίκας ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή». Τέλος, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση «Κυκλαδίτισσες. 150 έργα που αφηγούνται άγνωστες ιστορίες των γυναικών των Κυκλάδων» και στην Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά.
Έχετε βρει κάποιο κρυφό «διαμάντι», όπως ένα λιγότερο γνωστό καφέ ή μπαρ, που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;
Ας αναφερθώ στα παλιά αλλά όχι αδιάφορα διαμάντια που λάμπουν ακόμα: το Galaxy στη στοά απέναντι από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, το Αu Revoir Bar στην Πατησίων -από το 1958-, σε σχέδιο Αριστομένη Προβελέγγιου, που είναι το πιο παλιό μπαρ της πόλης, την Μπουάτ Απανεμιά -την τελευταία της Πλάκας-, αλλά και στη Μ. Βρετάννια το Αlexander’s bar, του οποίου τη μαρμάρινη μπάρα κοσμεί μια εντυπωσιακή ταπισερί με τον Μ. Αλέξανδρο στη μάχη των Γαυγαμήλων.
Τι δεν πρέπει να χάσει οποιοσδήποτε επισκεφτεί την πρωτεύουσα;
Η Αθήνα είναι η Ακρόπολή της. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χάσει ποτέ κανείς μια επίσκεψη στον Βράχο της την ώρα της δύσης του ήλιου. Η θέα του τοπίου, αναζωογονητική. Την εικόνα συμπληρώνουν οι Εύζωνες που κατηφορίζουν τα Προπύλαια με ρυθμικό βήμα μετά την υποστολή της σημαίας. Κατηφορίστε ακολουθώντας το δίκτυο μονοπατιών του Δημήτρη Πικιώνη, του οποίου το πλακόστρωτο κολάζ είναι ένα «κέντημα», ένα έργο Τέχνης.
Υπάρχει κάτι που θεωρείς πως οι περισσότεροι δεν ξέρουν για την Αθήνα;
Μέσα στον αστικό ιστό, υπάρχει μια ανεπίσημη υπαίθρια γλυπτοθήκη ή αλλιώς ένας ρομαντικός κήπος με φύση και Τέχνη για περίπατο - ή αλλιώς όλη η ιστορία της Ελλάδος συγκεντρωμένη στο ίδιο μέρος. Περιηγηθείτε στο A' Κοιμητήριο Αθηνών στο Μετς. Ψάξτε «τα γυμνά» του Ν. Στεργίου και τον «επαναστατημένο» άγγελο του Π. Ρούμπου και απολαύστε την «Κοιμωμένη» του Χαλεπά.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024