fbpixel

Search icon
Search
Το βιβλίο 'Ypseli' είναι ένας ύμνος στη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας και στους ανθρώπους που τη διατηρούν
MAGAZINE

Το βιβλίο 'Ypseli' είναι ένας ύμνος στη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας και στους ανθρώπους που τη διατηρούν

Με συνταγές από τη Θεσσαλονίκη ως την Κρήτη και από την Αθήνα ως τα Μετέωρα, το συνυπογράφουν οι Συμεών Καμσίζογλου, Delphine Pique και Josh Hickey


Το βιβλίο “Ypseli” δημιουργήθηκε έπειτα από δύο χρόνια πιστής γευστικής περιπλάνησης. Ο Συμεών Καμσίζογλου και η σύζυγός του, Delphine Pique, μαζί με τον συγγραφέα Josh Hickey ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Κέρκυρα και τις Κυκλάδες μέχρι το Μέτσοβο και την Κρήτη. Αναζήτησαν τους καλύτερους παραγωγούς, οινοποιούς και τεχνίτες, ανθρώπους που κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις και ταυτόχρονα τροφοδοτούν τη σύγχρονη δημιουργικότητα. Όπως τονίζουν οι ίδιοι: «Στη διαδρομή αυτή γνωρίσαμε τους φύλακες της παράδοσης, τους οραματιστές, τους επαναστάτες, τους παραδοσιακούς, τους καφενειόφιλους αλλά και τη νέα γενιά που οδηγεί την Ελλάδα στο μέλλον». Το ταξίδι τους γέννησε όχι μόνο το βιβλίο, αλλά και την Ypseli, μια elegant γαστροταβέρνα, που εγκαινίασαν την περασμένη άνοιξη στο Παρίσι αφιερωμένη στην ελληνική κουζίνα. Στις σελίδες του “Ypseli”, ο Συμεών Καμσίζογλου προτείνει συνταγές απλές και γκουρμέ, ικανές να αναδείξουν τη γαστρονομική και ιστορική κληρονομιά της χώρας. Κάθε κεφάλαιο είναι ένα πέρασμα σε άλλη περιοχή, μια «βουτιά» σε διαφορετική γεύση, μια συνάντηση με ανθρώπους που συνθέτουν την ταυτότητα της εγχώριας κουζίνας.

ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΙΣΕ

Το “Ypseli ”είναι ένα γαστρονομικό λεύκωμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Éditions du Chêne και συνθέτει έναν ύμνο στη μαγειρική πολυμορφία και την πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

«Για να δει κανείς την αληθινή Ελλάδα, πρέπει να απογυμνώσει την εικόνα που του προσφέρουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η χώρα αποτελεί μια ολόκληρη εμπειρία που χωρά πολλές ερμηνείες», γράφει ο συγγραφέας Josh Hickey στην εισαγωγή του βιβλίου. Η Ελλάδα, όπως τονίζει, δεν είναι μόνο οι καρτ ποστάλ εικόνες των Κυκλάδων, ούτε τα στερεότυπα μιας ταβέρνας με τζατζίκι και ούζο στο κύμα. Είναι μια εμπειρία αισθήσεων, μια χώρα που χρειάζεται να την ακούσεις, να τη μυρίσεις, να τη γευτείς. Η ίδια η κουζίνα, όπως και ο πολιτισμός, υπήρξε για χρόνια «όμηρος» των κλισέ: σουβλάκι, χωριάτικη, τηγανητό καλαμάρι. Όμως, πίσω από αυτήν την εικόνα κρύβεται ένας αληθινός πλούτος γεύσεων, παραδόσεων και νέων τάσεων που τώρα πια αναδύονται με ένταση και υπόσχονται αδιαμφισβήτητη απόλαυση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η «ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ» ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Josh Hickey - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ STANISLAW BONIECKI

Η «Βασίλισσα του Βορρά» βρίσκεται στο κέντρο αυτής της αφήγησης. Είναι η πόλη που κατάφερε να μείνει έξω από τον ασφυκτικό μαζικό τουρισμό και να διατηρήσει την αυθεντικότητά της. Οι πολυκατοικίες των ’60s, τα βυζαντινά μνημεία και τα νεοκλασικά κτίρια συνθέτουν ένα μωσαϊκό όπου η ιστορία δεν διαδέχεται, αλλά συσσωρεύεται. Όπως μου εκμυστηρεύεται ο Josh Hickey: «Xρησιμοποίησα τη λέξη “πυκνότητα” για να περιγράψω την εντύπωσή μου από τη Θεσσαλονίκη. Τα βαθιά στρώματα χρόνου, κουλτούρας και επιρροών που συνθέτουν την εκλεπτυσμένη γαστρονομία της πόλης είναι πράγματι πυκνά. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η νέα ελληνική γαστρονομική δημιουργικότητα ξεπηδά από εδώ. Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης αφήνει χώρο για επιρροές, ιδέες και φρέσκες προσεγγίσεις στη μαγειρική».

Το “Ypseli” είναι η αποτύπωση μιας γαστρονομικής περιπλά- νησης. Οι δημιουργοί του, Συμεών Καμσίζογλου και Delphine Pique, θα πουν κλείνοντας: «Η Ελλάδα είναι ένα λυρικό ποίημα και όχι ένα αναλυτικό δοκίμιο ή ένα επικό μυθιστόρημα. Είναι συναίσθημα. Η Ελλάδα αγγίζει όλες τις αισθήσεις μας».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Για δύο χρόνια, ο Συμεών Καμσίζογλου και η σύζυγός του, Delphine Pique (αριστερά), ταξίδευαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, γνωρίζοντας τους καλύτερους εκπροσώπους της γεύσης της και καταγράφοντας μαζί με τον Josh Hickey τις πιο αυθεντικές ελληνικές συνταγές. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ THE SOCIAL FOOD

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ STANISLAW BONIECKI

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025