fbpixel

Search icon
Search
H Dr. Πόπη Καλαϊτζή συζητά μαζί μας για τα πολύτιμα μυστικά της υγιούς μακροβιότητας
MAGAZINE

H Dr. Πόπη Καλαϊτζή συζητά μαζί μας για τα πολύτιμα μυστικά της υγιούς μακροβιότητας

Μια γυναίκα που ενώνει την επιστήμη με την αγάπη για τον άνθρωπο


Μια γυναίκα που ενώνει την επιστήμη με την αγάπη για τον άνθρωπο, η Dr. Πόπη Καλαϊτζή μάς μιλά για τη δική της πορεία, για την Ιατρική του Τρόπου Ζωής και για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την υγιή μακροβιότητα, τηρώντας έξι βασικούς κανόνες.

Tίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Ό,τι κυνηγάς με πάθος, σιγά σιγά θα το πετύχεις. Ό,τι ονειρεύεσαι να είσαι θα θέσει σε λειτουργία τα γρανάζια στη μηχανή της εξέλιξής σου. Έτσι και η Dr. Πόπη Καλαϊτζή, ήθελε από πάντα να γίνει γιατρός ‒ ένας στόχος που υπήρχε πολύ ξεκάθαρα στην ψυχή και το μυαλό της από μικρή για να κατακτήσει. Φεύγοντας από τη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε το γραφτό της αρχικά στο εξωτερικό, «φουσκώνοντας» το βιογραφικό της με πολύτιμες γνώσεις. Έπειτα, ήρθε ως «ερωτική μετανάστρια», όπως της αρέσει να λέει, στην Αθήνα, όπου δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη. Αφού αφοσιώθηκε πλήρως στη μητρότητα για δύο χρόνια, πριν από περίπου μισό χρόνο άνοιξε στην πρωτεύουσα τη The Longevity and Well-being Clinic, την πρώτη κλινική στην Ελλάδα που εφαρμόζει τις αρχές της Ιατρικής του Τρόπου Ζωής. Και κάπως έτσι, η αγάπη για την επιστήμη της υποκινεί την αποστολή για μια ζωή καλύτερη για όλους.

BORN TO BE

0.jpeg
Πουκάμισο από Jacquemus, attica, Τζιν παντελόνι από Frame, Intervista

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον εαυτό μου σε κάποιον άλλο δρόμο πέρα από την Ιατρική. Αν και δεν προέρχομαι από ιατρική οικογένεια, από παιδί δήλωνα με βεβαιότητα πως ήθελα να γίνω γιατρός. Μεγάλωσα στα Κουφάλια, μια κωμόπολη έξω από τη Θεσσαλονίκη, και είχα την τύχη να φοιτήσω στο Κολλέγιο Ανατόλια ως οικότροφη και υπότροφη. Αν και ήμουν καλή σε όλα τα μαθήματα, ποτέ δεν αμφισβήτησα την επιλογή μου. Πέρασα στην Ιατρική Σχολή και το όνειρο της ζωής μου έγινε πραγματικότητα. Τα πρώτα χρόνια περιπλανήθηκα για να βρω την ειδικότητα που μου ταίριαζε. Επέλεξα τη Χειρουργική, αλλά με τον καιρό, καθώς ήμουν ιδιαίτερα ενεργή σε κοινωνικά και εθελοντικά δίκτυα στη Θεσσαλονίκη, ένιωσα την ανάγκη για μια πιο ήπια, ισορροπημένη εκδοχή της. Έτσι, κατευθύνθηκα προς την Πλαστική Χειρουργική. Ακόμα και σήμερα, αρκετοί νομίζουν ότι έγινα Πλαστική Χειρουργός ‒ όμως η πορεία μου με οδήγησε αλλού. Το 2013, βρέθηκα στη Δρέσδη της Γερμανίας για ένα μικρό fellowship στην επούλωση τραυμάτων ‒ τομέας ενταγμένος σε μεγάλο βαθμό στην Πλαστική Χειρουργική. Εκεί, λοιπόν, άρχισα να αναρωτιέμαι αν θέλω να επικεντρωθώ μόνο στην ασθένεια ή να ασχοληθώ και με την υγεία. Ανακάλυψα πως με συγκινούσε η ολιστική προσέγγιση, και έτσι, άλλαξα ειδικότητα και παρέμεινα στη Γερμανία, εστιάζοντας στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση. Ένιωσα ότι αυτό προσεγγίζει περισσότερο τις αναζητήσεις μου, διότι, όταν κάποιος αποφασίζει να γίνει γιατρός, το κάνει γιατί αγαπά τον άνθρωπο και θέλει οι άνθρωποι να είναι υγιείς. Αυτή η ειδικότητα, λοιπόν, πλησιάζει περισσότερο την υγεία, η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι η πλήρης ψυχική, σωματική και κοινωνική ευεξία. Επόμενη στάση ήταν το Βερολίνο, στο πανεπιστήμιό του και στο εμβληματικό νοσοκομείο Charité, ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως, όπου ασχολήθηκα πολύ και με την αποκατάσταση στον καρκίνο των μαστών. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους, άρχισε να με απασχολεί έντονα το ζήτημα της μακροβιότητας και της επιβράδυνσης της γήρανσης. Ήταν τότε που ανακάλυψα την Ιατρική του Τρόπου Ζωής. Παρακολούθησα πλήθος σεμιναρίων, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Lifestyle Medicine, αλλά κυρίως στο Harvard. Παράλληλα, εξειδικεύτηκα και στη Γαστρονομική Ιατρική ‒ μια συναρπαστική προσέγγιση που καθοδηγεί τους ασθενείς από την επιλογή τροφίμων έως τον τρόπο μαγειρέματος, ανάλογα με το νόσημα ή την προδιάθεσή τους».

NEW MOVE

«Μόλις πέρασε η πανδημία, σκεφτόμουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μου. Στο ενδιάμεσο είχα γεννήσει, μεγάλωνα ένα παιδί. Τα δύο πρώτα χρόνια είχα αφοσιωθεί πάρα πολύ στον γιο μου. Δυο χρόνια θήλαζα κι ήθελα να είμαι κάθε στιγμή μαζί του. Όταν πήγε στο δημοτικό, ένιωσα έτοιμη να προχωρήσω επαγγελματικά. Είχα ξεκινήσει ήδη μια έρευνα για το αν η ελληνική αγορά ήταν δυνατή να υποστηρίξει μια πρωτοποριακή κλινική σαν αυτήν που δημιούργησα, την πρώτη Lifestyle Medicine κλινική στην Ελλάδα, η οποία ασχολείται με τη μακροβιότητα και την ευεξία. Στο εξωτερικό, βέβαια, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ διαδεδομένο ‒ βλέπουμε ότι η ευεξία είναι ένα από τα μεγαλύτερα trends σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην αρχή αντιμετώπισα επιφυλάξεις, ακόμη και από κοντινούς μου ανθρώπους. Όμως, αυτό ήταν το όνειρό μου. Το είχα μελετήσει σε βάθος, και ήρθε η στιγμή να το κάνω πράξη. Πλέον, στους 7 μήνες που λειτουργεί η κλινική, η αλήθεια είναι πως η ανταπόκριση του κόσμου έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μου - κάτι που με κάνει τρομερά χαρούμενη. Υπάρχει ένα ποσοστό Ελλήνων που, όταν δει ότι έχεις επιστημονικά δεδομένα, σου δείχνει εμπιστοσύνη. Στην ουσία, στο ιατρείο έρχονται δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που έχουν ήδη νόσημα, τους οποίους καθοδηγούμε και τους αλλάζουμε τη ζωή, ώστε, παρά το νόσημά τους, να έχουν μια καλύτερη ζωή, κι αυτοί που θέλουν να προλάβουν και επιζητούν να πετύχουν τη μακροβιότητα. Ουσιαστικά, μιλάμε για την εφαρμογή της επιστήμης της Ιατρικής».

LIFESTYLE MEDICINE

«Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής είναι η κλασική Ιατρική που διδασκόμαστε σε όλες τις σχολές του κόσμου, η οποία επιστημονικά ονομάζεται Αλλοπαθητική Ιατρική. Αφορά στο τι λένε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα περισσότερα από τα νοσήματα, ειδικά για τα χρόνια μη μεταδοτικά. Αν έχεις υπέρταση, για παράδειγμα, το πρώτο στάδιο για να τη θεραπεύσεις είναι με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Όταν αυτές από μόνες τους δεν αρκούν, τότε είναι που προχωράμε στη φαρμακευτική αγωγή ή σε άλλες παρεμβάσεις. Άρα η Ιατρική του Τρόπου Ζωής αποτελεί τη βάση της θεραπείας των περισσότερων νοσημάτων. Πλέον, κάτι που ξεκίνησε από την Αμερική, όπου βρίσκονται και οι μέντορές μου στο Πανεπιστήμιο του Harvard, συνταγογραφούμε αυτές τις αλλαγές, συνδυάζοντας και προσωποποιώντας τες ως γιατροί. Σήμερα, ξέρουμε ότι η καλύτερα μελετημένη διατροφή σε σχέση με τα αποτελέσματα στην υγεία είναι η μεσογειακή, όπως υπήρχε στα χωριά της Κρήτης τη δεκαετία του ’60. Γι’ αυτό κι όσοι ασχολούνται με τη Lifestyle Medicine έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στην Ελλάδα, και στη Μεγαλόνησο ειδικότερα».

THE SCIENTIFIC PATH

unnamed-1.jpg
Κοστούμι Marks&Spencer

«Εγώ ακολουθώ την κλασική Ιατρική, η οποία είναι αυτό που λέμε “evidence-based”. Είμαστε επιστήμονες οι γιατροί, δεν μπορούμε να λέμε την άποψή μας στον ασθενή. Πρέπει να τον καθοδηγήσουμε βάσει των αποτελεσμάτων των μελετών. Και στην ουσία, η Ιατρική του Τρόπου Zωής, την οποία πιστεύω και εφαρμόζω στην κλινική μου, είναι κομμάτι της και εντοπίζει τις αλλαγές σε έξι πυλώνες: άσκηση, διατροφή, διαχείριση στρες ‒και γενικά ψυχική υγεία‒, ύπνος, εθισμοί ‒με βασικότερους αυτούς που αφορούν το κάπνισμα και το αλκοόλ‒, και σχέσεις. Σε αυτούς γίνεται μια αξιολόγηση, είτε για την πρόληψη είτε για τη θεραπεία των ασθενειών. Μετά ακολουθεί η καθοδήγηση του ασθενούς μέσα στο χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να μεταβληθεί η συμπεριφορά του, μιας και αυτό το κομμάτι της Ιατρικής δεν έχει να κάνει με παθητικούς δέκτες κάποιων θεραπειών. Οπότε ξεκινάμε με απλά βήματα, με smart goals. Δουλεύουμε με τεχνικές αλλαγής συμπεριφοράς. Μόλις κάποιος βγει από το ιατρείο μου, θέλω να είμαι σίγουρη ότι του έχω αλλάξει τη ζωή – εγώ και η ομάδα μου, που αποτελείται από γυμναστές, ψυχολόγους, συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που χρειάζονται, ειδικούς στον ύπνο, στη διατροφή. Γενικώς, έχουμε χτίσει ένα δίκτυο για να υποστηρίξουμε κάθε περιστατικό».

SET OF RULES

«Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ισορροπία και μέτρο. Το σώμα μας είναι αλληλένδετο με την ψυχή μας. Σημασία, λοιπόν, έχουν ακόμα και οι κοινωνικές περιστάσεις. Ωστόσο, νούμερο ένα είναι η διατροφή. Από το 2010 και μετά, η διατροφή έχει γίνει η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου, πυροδοτώντας την αύξηση των καρδιαγγειακών. Η πιο μελετημένη καλή και υγιεινή διατροφή είναι η μεσογειακή, δηλαδή μικρή κατανάλωση κρέατος, μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία πρέπει να είναι εποχικά ως επί το πλείστον, και τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Και το πιο σημαντικό; Προσοχή στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάμε τις ετικέτες. Αν δείτε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, αυτή ορίζει ότι: ψωνίζουμε εποχιακά, μαγειρεύουμε στο σπίτι και στρώνουμε τραπέζι με παρέα. Το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να προσέξουμε είναι η άσκηση. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Ο Steven Blair λέει ότι η υποκινητικότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του 21ου αιώνα. Ο τρίτος πυλώνας είναι ο ύπνος, που δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά μια πολύ σημαντική διαδικασία ανανέωσης και ανάπλασης των κυττάρων. Φροντίζουμε να κοιμόμαστε 7-9 ώρες και να ξυπνάμε ξεκούραστοι. Δε θυσιάζουμε τον ύπνο μας για την παραγωγικότητά μας, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι τελικά αυτό τη βλάπτει. Τέταρτος και πέμπτος είναι η ψυχική υγεία και φυσικά οι εθισμοί. Και τέλος, γνωρίζουμε ότι η υγεία μας εξαρτάται από τις σχέσεις μας, οπότε φροντίζουμε να έχουμε γύρω μας ανθρώπους οι οποίοι είναι υποστηρικτικοί. Αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να κρατάμε όσο πιο απλή γίνεται τη ζωή μας. Η χαρά της είναι το πιο σημαντικό. Στις ομιλίες που κάνω ξεκινάω πάντα με την εξής ερώτηση: “Πώς θέλετε να πεθάνετε;”. Εγώ απαντώ σε αυτό λέγοντας ότι: “Θέλω να πεθάνω στα 130, γυρνώντας από ένα πάρτι όπου έχω χορέψει με την καρδιά μου”. Το πώς ονειρεύεται καθένας τη μακροβιότητά του είναι καθαρά υποκειμενικό, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι στο χέρι μας. Ο ρόλος του γιατρού ως πρότυπο είναι πολύ σημαντικός. Εγώ ακολουθώ ό,τι λέμε, γιατί θέλω πρώτα απ’ όλα να είμαι σωστό πρότυπο για τον γιο μου και δεύτερον, για τους ασθενείς μου».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ (10ΑΜ)

STYLING ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑ 

MAKE UP & HAIR ARTIST ΑΘΗΝΑ ΣΚΟΥΒΑΚΗ (D-TALES)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2025