fbpixel

Search icon
Search
Φούσκωμα: Έτσι θα το καταπολεμήσετε με επιτυχία
HEALTH

Φούσκωμα: Έτσι θα το καταπολεμήσετε με επιτυχία

Οι κεντρικοί παράγοντες δημιουργίας του, οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης και η ισορροπημένη διατροφή που το καταπολεμά


Πάντα μας περιέγραφαν την δομή και τις λειτουργίες του σώματός μας με τις αντίστοιχες μιας μηχανής. Οι ανάγκες του οργανισμού μας είναι υψηλές, συχνές και ο κύκλος αυτών μας συνοδεύει για όλη μας τη ζωή. Είναι απαραίτητο να τις ακούμε πολύ προσεχτικά, ώστε να μπορέσουμε να χαρίσουμε στο σώμα μας την αρμονία, ηρεμία και ισορροπία που του αξίζει. Είναι γεγονός ότι αρκετές φορές στην καθημερινότητά μας παρατηρούμε συγκεκριμένες ήπιες δυσλειτουργίες, με πρωταγωνιστή το φούσκωμα. Είναι αλήθεια ότι το πρήξιμο αυτό στην περιοχή της κοιλιάς δεν συνοδεύεται από ευχάριστα συναισθήματα με αποτέλεσμα να δυσκολεύει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις υποχρεώσεις μας στη δουλειά και στο σπίτι. Αποτελεί μια άβολη έως επώδυνη κατάσταση, η οποία συνήθως υποχωρεί, όμως για μερικούς ταυτίζεται με ένα επαναλαμβανόμενο και σοβαρό οργανικό ζήτημα.

Σύμφωνα με ποσοτικά στοιχεία εργαστηριακών ερευνών, μεταξύ του 10% και 25% των υγιών ατόμων παραπονούνται για περιστασιακό φούσκωμα στην κοιλιά. Το 75% περιγράφει τα συμπτώματά του από μέτρια έως σοβαρά. Περίπου το 10% παραδέχεται ότι το βιώνει τακτικά. Μεταξύ εκείνων που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μπορεί να αγγίξει και το 90%. Έως και το 75% των γυναικών βιώνουν πρήξιμο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Οι παράγοντες που προκαλούν την διόγκωση στην κοιλιά μας ποικίλουν και είτε είναι σωματικοί, ψυχολογικοί, είτε ορμονικοί, όσον αφορά τον γυναικείο πληθυσμό, όπως παρατηρούμε. Για κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να μην παραλείψουμε τη διάγνωση και τις έγκυρες συμβουλές του γιατρού μας, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε πιο ουσιαστικά τη σωματική μας υγεία. 

foyskoma-koilia-1.jpg

Σημαντικά αίτια δημιουργίας

Όπως αναφέραμε, λοιπόν, τα κεντρικά αίτια που μεταβάλλουν το balance του πεπτικού μας συστήματος μπορεί να διαφέρουν. Ένας κοινός παράγοντας είναι ο αέρας που απορροφάμε μαζί με την κατάποση φαγητού και ποτού, ειδικά ανθρακούχου. Γι΄αυτό, είναι καλό να μασάμε αργά κάθε μπουκιά μας, ώστε να συμβάλλουμε στην ορθή πεπτική διαδικασία. Ένας σημαντικός κανόνας που προτείνει η ιατρική κοινότητα είναι να αποφεύγουμε το καλαμάκι όταν πίνουμε υγρά, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσουμε την εισχώρηση του αέρα. Ακόμη ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι τα είδη δυσανεξίας που μπορεί να εμφανίζουμε όταν τρώμε συγκεκριμένες τροφές. Δυσαπορρόφηση στη λακτόζη, την φρουκτόζη και σε υδατάνθρακες, όπως τα φασόλια και το σιτάρι είναι τα πιο συνήθη. Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη συνθήκη, δεν ξεχνάμε να επισκεφθούμε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο ή γαστρεντερολόγο. Οι ορμονικές διακυμάνσεις στη ζωή μιας γυναίκας πρέπει να συζητιούνται ανοιχτά, καθώς οδηγούν αυτόματα σε δυσλειτουργία του εντέρου. Τα οιστρογόνα καθώς αυξάνονται, σε αντιδιαστολή με την προγεστερόνη που πέφτει, προκαλούν κατακράτηση υγρών. Εκτός από αυτήν την περίπτωση και οι δύο γυναικείες ορμόνες διαταράσσουν την κινητικότητα του εντέρου. Η καθιστική ζωή, επίσης, συνδέεται άρρηκτα με την αίσθηση του φουσκώματος, καθώς επιβραδύνει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά το έντερό μας να βρίσκεται σε αδράνεια. Ακόμη κι αν δεν είμαστε λάτρεις του γυμναστηρίου, είναι σημαντικό να περπατάμε καθημερινά έστω για ένα εικοσάλεπτο. 

Οι τροφές που μας βοηθούν

shutterstock-1370687513.jpg

Aς ξεκινήσουμε από σήμερα να θωρακίζουμε με εύκολους και υγιεινούς τρόπους το πεπτικό μας σύστημα. Συγκεκριμένες τροφές έχουν αποδειχθεί σωτήριες σε θέματα πρηξίματος, με κυριότερα αρχικά τα avocados. Εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς περιέχουν μια καλή ποσότητα φυλλικού οξέος και βιταμινών C και K. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα και είναι πλούσια και σε κάλιο, ένα απαραίτητο μέταλλο που συμμετέχει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και των επιπέδων νατρίου για την επιτυχημένη αποφυγή της κατακράτησης. Το γιαούρτι είναι γεμάτο με προβιοτικά, έναν ευεργετικό τύπο βακτηρίων που παίζει βασικό ρόλο στην υγεία του εντέρου και ανακουφίζει σε μεγάλο βαθμό τις περιπτώσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα berries όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, βελτιώνοντας την πεπτική υγεία. Το ginger, ακόμη, αποτελεί ένα βότανο που είναι γνωστό για την ικανότητά του να καταπραΰνει την πεπτική δυσφορία. Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχει κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει μια υγιή ισορροπία υγρών. Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο με άφθονη βιταμίνη C, Β και μαγγάνιο και βρωμελίνη, ένα ένζυμο που χρησιμοποιείται από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών. 

Stay healthy!