Με αναφορές στην Côte d’Azur, τον μεταπολεμικό ευρωπαϊκό χώρο και την κοινωνία της κατανάλωσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εκθέσεις «Martial Raysse. Sinéma» και «Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων» παρουσιάζονται ταυτόχρονα στο MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Με κοινό άξονα την αναζήτηση του νέου από τη δεκαετία του 1960, λειτουργούν ως βάση και συνέχεια η μία για την άλλη, συνδέοντας pop αισθητική, φιλμ, ζωγραφική, χρώμα, χιούμορ και πολλαπλούς ρεαλισμούς.
Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 12 Απριλίου 2026 (εγκαίνια: 18 Φεβρουαρίου, 19:30) και εντάσσονται στον κύκλο παραγωγών του MOMUS για το 2026, με στόχο την επαναπλαισίωση του διεθνούς χαρακτήρα των μόνιμων συλλογών του.
"Martial Raysse. Sinéma"

11 Φεβρουαρίου - 12 Απριλίου 2026
MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)
Εγκαίνια: Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026, 19:30
Ο Martial Raysse (Golfe-Juan, Γαλλία, 1936), μία από τις πιο επινοητικές μορφές της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής τέχνης, κινείται διαρκώς ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. Από τα φθορίζοντα αντικείμενα και την pop αισθητική της δεκαετίας του 1960 έως τα ζωγραφικά και κινηματογραφικά του έργα, η πορεία του χαρακτηρίζεται από συνεχή πειραματισμό, μεταμορφώσεις και διάλογο με την κοινωνία της εποχής του. Πυρήνας της έκθεσης είναι το λιγότερο γνωστό έργο του στο φιλμ και το βίντεο, όπου η τέχνη του συναντά τον πειραματικό κινηματογράφο. Με έμφαση στο χρώμα, την υλικότητα και την καθημερινότητα, ο Raysse αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και αναπτύσσει τη χαρακτηριστική του χρωματική γλώσσα, τη "Martialcolor", εμπνευσμένη από την pop art και το Technicolor.

Στην έκθεση παρουσιάζονται films και βίντεο από το 1966 έως το 2008, που αποκαλύπτουν ένα συνεκτικό και σύγχρονο έργο, όπου η στατική και η κινούμενη εικόνα συνυπάρχουν ως πεδία εικαστικού και εννοιολογικού στοχασμού. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα κινούμενης εικόνας του Martial Raysse φωτίζουν μια λιγότερο γνωστή, αλλά καθοριστική, πλευρά του έργου του.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το Fonds Martial Raysse.
«Ευρωπαϊκή Pop. Η μάχη των ρεαλισμών και των αφηγήσεων»

11 Φεβρουαρίου - 12 Απριλίου 2026
MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, Θεσσαλονίκη)
Εγκαίνια: 18 Φεβρουαρίου 2026, 19:30
Πώς κατανοούμε την ανθρώπινη μορφή, την κοινωνία και τον ρόλο της τέχνης στην κοινωνική αλλαγή; Μετά την κυριαρχία της αφαίρεσης έως τη δεκαετία του 1950, η αναγνωρίσιμη εικόνα και μορφή επανέρχεται από τη δεκαετία του 1960, προσφέροντας νέες αφηγήσεις. Στο πλαίσιο της ανάγκης για ανανέωση του ρεαλισμού και της εκφραστικότητας της εικόνας, καλλιτέχνες αμφισβήτησαν τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας και του καλλιτεχνικού κόσμου. Οι νέες αφηγήσεις αποτύπωσαν στιγμές καθημερινής ζωής και σχολίασαν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αναγνωρίζοντας την επιρροή της διαφήμισης, της μαζικής κουλτούρας και των ΜΜΕ, καθώς και τις αντιφάσεις της σύγχρονης ζωής. Τα νέα είδη ρεαλισμού δεν επιδίωξαν την αντιγραφή της πραγματικότητας, αλλά την αναπαράσταση της ψυχολογικής έντασης του ατόμου και των κοινωνικών αδιεξόδων.

Η έκθεση χαρτογραφεί έργα και καλλιτέχνες του ευρωπαϊκού χώρου που ανέδειξαν τη μάχη των αναπαραστατικών αφηγήσεων, συνδεδεμένους με τη Nouvelle Figuration, τους Νέους Ρεαλιστές ή τον απόηχό τους. Η παρακαταθήκη του έργου τους, που ανακαλεί την κοινωνική αποξένωση και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης, παραμένει επίκαιρη τόσο ως ιστορικό φαινόμενο όσο και ως σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη τέχνη και ζωή.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Arman, Eduardo Arroyo, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Erik Dietman, Erró, Hervé Fischer, Raymond Hains, Νίκος Κεσσανλής, Peter Klasen, Jacques Monory, Παύλος (Διονυσόπουλος), Jean-Pierre Raynaud, Χρύσα Ρωμανού, Antonio Segui, Βασίλης Σκυλάκος, Yvon Taillandier, Jean Tinguely, Jacques Villeglé.
Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και από ιδιωτικές συλλογές.
Κεντρική φωτογραφία: Εκφράζοντας ορισμένους ψυχολογικούς ορισμούς – και λοιπόν, τι γίνεται με την κότα;, 1966. Λάδι και ακρυλικό σε μουσαμά, 150x360 εκ. Δωρεά Αλέξανδρου Ιόλα. MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
