Πόσο συχνά μπορούμε να αντιληφθούμε τις πράξεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων που υπάρχουν στη ζωή μας; Πόσο συχνά έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στη θέση του άλλου και να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια; Είναι εύκολο τελικά να κατανοήσουμε τις προσδοκίες τους, αλλά και όλα όσα πιστεύουν για εμάς; Είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική, ένας είναι ο όρος που αντικατοπτρίζει τα παραπάνω: η ενσυναίσθηση.
The start...
«Ενσυναίσθηση» σημαίνει η ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου σαν να είναι δικά μας και μέσω αυτής της δεξιότητας, να καταλαβαίνουμε και να κατανοούμε με ευκολία τη συμπεριφορά του, άσχετα με το αν διαφωνούμε με αυτή.
Έχετε παρατηρήσει πως οι σχέσεις με ημερομηνία λήξης τις περισσότερες φορές συνδέονται με την έλλειψη της ενσυναίσθησης; Σε κάθε διαφωνία ή τσακωμό, ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του οπτική γωνία και εισπράττει τις καταστάσεις με ένα πολύ μοναδικό και διαφορετικό τρόπο. Ο καθένας βιώνει τα πράγματα ανάλογα με τις διαμορφωμένες πεποιθήσεις και αντιλήψεις του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν απλά δύο διαφορετικές εκδοχές και πραγματικότητες. Αναρωτηθείτε όμως, πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα από το πρίσμα του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας; Ίσως σε αυτή τη περίπτωση, τα πράγματα να ήταν εντελώς διαφορετικά.
Ήρθε η ώρα να μάθουμε να αναπτύσσουμε αυτήν την ικανότητα για να δημιουργήσουμε «άθικτους» δεσμούς με τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει διπλά μας.
Πρώτα, πρέπει να κατανοήσουμε πως η έλλειψη της ενσυναίσθησης μπορεί να βλάψει τις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους στη ζωή μας με ποικίλους τρόπους. Σε καταστάσεις με έντονη συναισθηματική φόρτιση τείνουμε να επικεντρωνόμαστε στους εαυτούς μας και στα δικά μας συναισθήματα, καθώς οι ανησυχίες μας είναι μεγάλες. Για μία επιτυχημένη σχέση, η υψηλή αυτή συναισθηματική νοημοσύνη, καλό θα ήταν να υπάρχει και στους δύο. Ακόμη και αν δε γεννηθήκατε με την ικανότητα να «διαβάζετε» τους άλλους, μπορείτε να το αναπτύξετε, έτσι ώστε να είστε πάντα σε θέση να αντιμετωπίσετε κάθε δυσκολία.
Γιατί η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη στη σχέση σας;
1. Σας βοηθάει να αντιληφθείτε άμεσα τι «κρύβουν» οι πράξεις του συντρόφου σας. «Μπαίνετε στα παπούτσια» του και βλέπετε και τη δικιά του οπτική γωνιά, που σημαίνει ότι οι παρεξηγήσεις και οι συγκρούσεις επιλύονται ευκολότερα.
2. Η ενσυναίσθηση σάς δίνει την ευκαιρία να αναπτύξετε διορατικότητα και να ανακαλύψετε τις πιο βαθιές πτυχές του κόσμου του συντρόφου σας.
3. Η έλλειψη της σάς καθιστά λιγότερο συμπονετικούς και περισσότερο επικριτικούς με τους ανθρώπους γύρω σας.
4. Η ικανότητα της σάς βοηθάει να απομακρύνεστε από τα δικά σας συναισθήματα σε μια «φορτισμένη» κατάσταση, και να επικεντρώνεστε σε μια πιο αντικειμενική πλευρά των πραγμάτων. Συνεπώς, έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε τις καταστάσεις πιο ξεκάθαρα.
Good to know
Για να καταφέρετε να αναπτύξετε την ικανότητα αυτή θα πρέπει να ακολουθήσετε την παρακάτω συμβουλή. Σε κάθε φορτισμένη κατάσταση είναι πολύ βοηθητικό να αποστασιοποιηθείτε από αυτή, να πάρετε τον χρόνο σας να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα που νιώθετε και έπειτα να έρθετε σε επαφή με το άλλο άτομο και να του δώσετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει τα δικά του συναισθήματα. Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα του άλλου, κρατώντας μια αντικειμενική στάση. Πάντοτε να θέτετε ερωτήματα στον εαυτό σας, όπως «τι είναι αυτό που έκανε τον άλλον άνθρωπο να νιώθει με τον συγκεκριμένο τρόπο;»
Πριν αρχίσετε να εξασκείτε αυτήν την ικανότητα να υπενθυμίζετε πάντοτε στον εαυτό σας τη σημαντικότητά της. Να μάθετε να συγχωρείτε, να ξεχνάτε και να προχωράτε από καταστάσεις που εξαντλούν την πολύτιμη ενέργεια σας. Επιπλέον, αναπτύσσοντας την ικανότητα της ενσυναίσθησης, μπορείτε εύκολα να παρακάμψετε μικρά προβλήματα που δεν αξίζει να καταναλώσετε ενέργεια γι' αυτά. Η καλλιέργεια της όχι μόνο θα «δυναμώσει» τις σχέσεις σας, αλλά παράλληλα θα κάνει κι εσάς περισσότερο ευτυχισμένους και ολοκληρωμένους. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητη για όλους, κυρίως την εποχή που ζούμε, πάντοτε όμως με μέτρο, χωρίς να βλάπτουμε τον εαυτό μας.