Με αφορμή την 200στη επέτειο από την καταστροφή της Χίου, το GLOW.GR ταξίδεψε στο όμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου μετά από κάλεσμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, όπου και παρευρέθηκε στην τιμητική εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Ιερό Τόπο του Ολοκαυτώματος στην ιστορική Μονή του Αγίου Μηνά. Πέρα από την τρομερή σύνδεση με τον τόπο όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες αθώοι Έλληνες, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε όλες τις λεπτομέρειες για την τρομερή Σφαγή που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 1822.
Μετά από εκείνη την Κυριακή του Πάσχα, την απόλυτη ημέρα της Ορθοδοξίας για κάθε Χριστιανό τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Τότε ήταν που, ο τούρκικος στρατός εισχώρησε στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά κι έσφαξε περίπου 3.000 Χιώτες, ενώ στη συνέχεια πυρπόλησε το Μονή. Ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός αφανίστηκε, καθώς υπολογίζεται ότι από τους 117.000 χριστιανούς κατοίκους του, 42.000 σφαγιάστηκαν, 50.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι και 23.000 διέφυγαν προς τις επαναστατημένες περιοχές της Ελλάδας και τη Δυτική Ευρώπη.
Μια ανείπωτη τραγωδία που αποτυπώνει για πρώτη φορά στην Τέχνη της εποχής, ο κορυφαίος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά - ένας φιλέλληνας καλλιτέχνης το έργο του οποίου απεικονίζει τους Έλληνες ως σύμβολο ελευθερίας απέναντι στην Οθωμανική βαρβαρότητα. Η συμβολή του εμβληματικού Γάλλου ζωγράφου στην κινητοποίηση των υπόλοιπων Φιλέλληνων Ευρωπαίων ήταν πολύ σημαντική και συζητιέται μέχρι και σήμερα.
Μεταξύ των διάσημων πινάκων του, η «Σφαγή της Χίου» (στα γαλλικά "Le Massacre") αποτέλεσε ένα από τα πιο ανατριχιαστικά δημιουργήματά του, που ξέφευγε από τις νόρμες του κλασικισμού της εποχής και εισήγαγε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, δίνοντας ωμή την αλήθεια εκείνης της θηριωδίας. Αυτόν τον πίνακα λοιπόν, ζητά με απόλυτο σεβασμό από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, η Ελλάδα και το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Θα είναι τρομερά συγκινητικό και τιμητικό εν όψει αυτής της μεγάλης επετείου να εκτεθεί το πρωτότυπο έργο στον πολιτισμικό πυρήνα της χώρας μας, στην Αθήνα και στην Ακρόπολη.
Οι διαβουλεύσεις όπως μας ενημέρωσε ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Μάνος Στεφανίδης έχουν ξεκινήσει κι ελπίζουμε σύντομα να υπάρχει μια θετική απάντηση από τη Γαλλία. Μάλιστα, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έχει καταγωγή από τη Χίο - γεγονός που κάνει ακόμη πιο συμβολικό το «αίτημα» μετακίνησης του πινάκα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε και το καινούριο μουσείο του νησιού, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του, φέροντας το όνομα, «Ιστορίης απόδεξις ήδε» και παρουσιάζοντας μια ιστορική έκθεση για τις Σφαγές της Χίου, ανάμεσά τους κι ένα μοναδικό αντίγραφο του περίφημου πίνακα του Ντελακρουά.